Dünyayı dönüştüren Türk: En kritik projelerde imzası bulunuyor

- Güncelleme:
Dünyayı dönüştüren Türk: En kritik projelerde imzası bulunuyor
Teknoloji Haberleri

Bilişim firması Grid Group’un kurucusu Murat Teksöz Türkiye’nin en iyisi olma hedefiyle çıktığı yolda dünyanın 22 ülkesindeki en kritik projelere adını yazdırmayı başardı

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Bilişim teknolojileri alanında anahtar teslim projeler üreten Grid Group’un kurucu başkanı Murat Teksöz, dünya çapındaki başarılarıyla adından söz ettiriyor. Dünyadaki 22 ülkede en krtik projelere imza atan Teksöz, aynı zamanda dijital dönüşüme de katkı sağlıyor. Suudi Arabistan Millî İstihbarat Teşkilatı veri merkezi kurulumunu gerçekleştiren Teksöz, bugüne kadar Lübnan Beyrut Arap Üniversitesinde dijital sağlık, Irak Merkez Bankasında IT altyapı danışmanlığı, Cibuti’de dijital sağlık dönüşümü, KKTC tapuda dijital dönüşüm, Katar Doha Bank’ta veri merkezi kurulumu, KKTC’de aşı bilgi sistemi, Rusya’da St. Petersburg Proje Yönetimi, Kazakistan’da ERP sistemi gibi farklı projeleri üstlendi. Teksöz’ün Türkiye’de ise dünyanın en büyük 10 mega-projesi arasında yer alan 3. Boğaz Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu, İstanbul 3. Havalimanı, Marmaray ve Avrasya Tüneli, Şehir Hastaneleri ve Bilişim Vadisi gibi 200’ün üzerinde projede imzası bulunuyor. Firma, ayrıca proje yönetimi ürünleri ve planlama çözümlerinin yanı sıra 500’den fazla projede sistem entegratörü olarak hizmet veriyor.

17 YAŞINDA ALMAN PERAKENDE DEVİNDE

Teksöz, henüz 9 yaşında bir ilkokul öğrencisiyken, babasının tavsiye ve telkinleriyle yaz aylarında elektromekanik ve bobinaj konularında önce Ordu, daha sonra Gaziantep’in ileri gelen ustalarının yanında uzun yıllar çalıştı. Lise eğitimine Elektrik Elektronik Bölümünde başladıktan sonra da aldığı derece sayesinde ilk defa açılan Bilgisayar Programcılığı Bölümü’ne geçiş hakkı elde etti ve bölümünü başarıyla tamamladı. Murat Teksöz, henüz 17 yaşındayken dünyanın en büyük perakende holdinglerinden biri olan Almanya menşeli Metro-AG Holding’de bilgi işlem uzmanı olarak çalışmaya başladı. Bu pozisyonda gösterdiği performans sayesinde yine aynı holdingde 19 yaşında bilgi işlem müdürlüğüne terfi etti.

TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ OLMA HEDEFİYLE YOLA ÇIKTI

Murat Teksöz, 2000’li yılların başında Oracle ve Microsoft’un İstanbul’daki eğitim merkezlerinde Oracle veri tabanı, felaket kurtarma merkezleri, performans tuning, PL/SQL ve TCP/IP network eğitimleri aldı. 2002 yılında Türkiye’nin en iyi veri tabanı ve karar destek sistemleri uzmanlarından biri olma hayalini gerçekleştirmek üzere İzmir’de faaliyet gösteren ve Türkiye’nin tüm illerine sağlık sektörü üzerine yazılım servisleri sunan güçlü bir yazılım şirketinde veri tabanı ve iş zekâsı bölüm yöneticisi olarak göreve başladı. Bu süreçte Türkiye’deki 300’ün üzerinde hastanede veri tabanı kurulumu, veri aktarımı, ‘Sağlık Bakanlığı e-Sağlık Projesi Karar Destek Sistemi Mimarisi’nin altyapısı gibi konularda görev alan Teksöz, Oracle Global’de gönüllü beta tester faaliyetlerini sürdürdü. 2007 yılının sonunda ise Oracle’da Partner Migration Center uzmanı olarak görev aldı. Oracle kariyerinin ardından 2010 yılında sıfır sermaye ile kendi şirketi Grid’i kurdu. Henüz ekibi olmayan Teksöz, o yıllarda bizzat kendisi Türkiye, Azerbaycan ve İtalya’daki telekom şirketlerine veri tabanı danışmanlığı vermeye başladı. Akabinde 2010 yılında Kayseri Teknopark’ta AR-GE şirketini kurarak kısa zamanda Türkmenistan E-Sağlık Projesi’nin 1. fazında ana yüklenici olarak ilk yurt dışı teknoloji ihracatını hayata geçirdi. Bu projeyle birlikte Aşkabat’taki 40’tan fazla hastanede, ulusal düzeyde tek bir yazılımla çalışan kendi markası olan openHIS e-sağlık sistemini hayata geçirdi. Ayrıca vatandaşlara dijital çipli kart sağlanarak bütün sağlık işlemleri, eczane reçete işlemleri, evde bakım süreçleri bu sisteme dahil edildi. Aynı süreçte Murat Teksöz, Türkiye’den Amerika’ya ilk kez yazılım teknolojisi ihraç edebilme başarısını göstererek New York Tekstil Borsasına teknoloji ihraç etti. Sağlık sektöründeki teknoloji ihracatına Türkmenistan projesini referans göstererek Azerbaycan askerî hastanelerine yönelik de proje geliştirdi ve farklı bir ülkeye daha yazılım ihracatı sağlamış oldu. Takip eden aylarda ise Teksöz, 1. fazda gösterdiği başarılardan ötürü Türkmenistan e-Sağlık Projesi’nin 2. fazını alarak beş vilayetin tamamında dijital sağlık çözümlerinin sağlayıcısı oldu. Teksöz, bugün dünyanın 22 ülkesinde yüzlerce projede Türkiye’nin bayrağını dalgalandırıyor.

ÖDÜLLÜ BİR HAYAT

Oracle’da çalıştığı dönemde Türkiye’nin en başarılı personeli seçilen Murat Teksöz, pandemide ‘Aşı Bilgi Sistemi’nin kurulması konusunda gösterdiği çabalardan dolayı KKTC Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlığı tarafından ödüle layık görüldü. Ayrıca Uluslararası PY şirketi tarafından Türkiye ve Orta Asya’nın En Başarılı Proje Yönetimi Ödülü’nü almaya hak kazandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...