Çinli taykonotlar uzayda yetiştirdikleri sebzeleri sergiledi

Düzenleyen: / Kaynak: Space.com
- Güncelleme:
Çinli taykonotlar uzayda yetiştirdikleri sebzeleri sergiledi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Space.com

Çin'in Shenzhou 16 görevinin taykonotları, gelecekteki derin uzay keşif planlarının bir parçası olarak Tiangong uzay istasyonunda sebze yetiştirdi. Taykonot ekibi uzayda adeta sebze tarlası yaptı.

Shenzhou 16 görev komutanı Jing Haipeng ve Zhu Yangzhu ve Gui Haichao, Mayıs ayı sonundan bu yana Çin'in kendi uzay istasyonu olan Tiangong'dalar ve üssün kontrolünü yeni gelen Shenzhou 17 görev mürettebatına devrettikten sonra 31 Ekim'de Dünya'ya dönecekler. Beş aylık süreçte ekip, özel ekipmanlar kullanarak sebze yetiştirdi. Haziran ayında başlayan ilk çalışma sonucunda dört parti marul topladılar. İkincisi ise çeri domates ve yeşil soğan yetiştirmek üzere ağustos ayında devreye alındı.

Çin Astronot Araştırma ve Eğitim Merkezi (China Astronaut Research and Training Center), Dünya üzerinde aynı çalışmayı yaptı ve bitkilerin uzayda ve yeryüzünde büyüme şekli ve hızı arasındaki farklılıkları daha doğru bir şekilde analiz etmeye çalıştı. Araştırmacılar bunun derin uzay araştırmalarına yardımcı olacak uzun vadeli bir planın parçası olduğunu söylüyor.

AY VE MARS'TA DA SEBZE YETİŞTİRMEK İSTİYORLAR

Araştırmacı Yang Renze, CCTV'ye yaptığı açıklamada, "Bu sebze yetiştirme sistemi, tüm Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sisteminin (Environmental Control and Life Support System/ECLSS) önemli bir parçası ve uzayda ilgili teknolojileri doğrulamak için kullanılıyor. Gelecekte hızlı ve büyük ölçekli ekime odaklanacağız." dedi. 

Çinli taykonotlar uzayda yetiştirdikleri sebzeleri sergiledi

Açıklamasının devamında ise gelecekte Mars ve Ay görevlerinde de sebze yetiştirebileceklerine vurgu yaptı: "Sistem, insanlı Ay ve Mars'a iniş görevleri de dahil olmak üzere derin uzay araştırmaları alanına uygulanabilir. Bu sistemde yetiştirilen bitkiler, fotosentez ile oksijen üretmek için havadaki karbondioksiti emebilir ve daha sonra terleme yoluyla suyu yenileyip arıtabilir."

Çin, 2030'dan önce Ay'a iki taykonot göndermeyi hedefliyor. Ayrıca önümüzdeki on yıl içinde Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (International Lunar Research Station/ILRS) adı verilen bir Ay üssü inşa etmeyi de planlıyor. İnsanlı bir Mars iniş programı ise çok daha uzakta görünüyor ancak Kızıl Gezegen, Çin için gelecekteki bir varış noktası olarak kaydediliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...