Bir sonraki meslektaşınız yapay zeka olabilir: 'Dijital insanlar' işe alınacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bir sonraki meslektaşınız yapay zeka olabilir: 'Dijital insanlar' işe alınacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Sydney Üniversitesi İşletme Fakültesinden araştırmacılara göre, bir sonraki iş arkadaşınız insan yüzlü bir sohbet robotu olabilir. Yeni bir çalışmaya göre, önümüzdeki 10 yıl içinde çoğu şirket dijital bir insan istihdam etmiş olacak. 

Indiana Üniversitesi ve Iowa Eyalet Üniversitesinden meslektaşlarıyla iş birliği yapan Sydney Üniversitesi araştırmacıları, yapay zekanın geleceğine ilişkin dikkat çeken bir tahminde bulundu. Buna göre, önümüzdeki 10 yılda çoğu şirket, insanlara fiziki olarak oldukça benzeyen özelliklere sahip robotları işe alacak.

'Dijital insan' denilen bu teknoloji, yapay zeka ile insanlarla etkileşim kurabilen ve gerçek zamanlı olarak gerçekçi insan konuşması ve yüz ifadeleri üretebilen bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir avatarın birleşimidir. Apple'ın sesli asistanı Siri'den ChatGPT'ye kadar çoğumuz yapay zeka ile zaten etkileşim halindeyiz.

Söz konusu ürkütücü teknoloji, Siri ve ChatGPT gibi günümüzde kullandığımız sohbet robotlarından bir adım daha ileri gidiyor. Dijital insanlar bu konuşma teknolojisini alıp bir insan sesi ve yüzüyle birleştirecek. Bu teknoloji ile yapay zekanın karşılaştığı birincil engel ortadan kalkacak ve insanlar, gerçek bir insanla sohbet ediyormuş gibi hissedecek. Bununla birlikte, dijital insanlar duyguları hissedemeseler de, hissediyormuş gibi yapma konusunda çok iyi olabilir.

Bir sonraki meslektaşınız yapay zeka olabilir: 'Dijital insanlar' işe alınacak

YAPAY ZEKA VE RİSK ALTINDAKİ İŞLER

Araştırmacılar, “Dijital insanlar geniş ölçekte devreye alındığında iş ortamını kökten değiştirecek. İnsan çalışanlar kadar yetenekli veya çok yönlü olmayabilirler ancak maliyet, özelleştirilebilirlik ve ölçeklenebilirlik söz konusu olduğunda açıkça avantajlılar. İşe alındıktan sonra asla yorulmazlar, asla şikayet etmezler, asla zam istemezler ve her zaman şirket politikasını takip ederler.” diyerek ‘dijital insan’ olarak tanımladıkları yapay zeka teknolojisinin istihdamda gerçek insanlara karşı nasıl iyi bir alternatif olabileceğini ifade ettiler.

Sydney Üniversitesi kıdemli öğretim görevlisi Mike Seymour, dijital insanların her rolde gerçek kişilerin yerini alamayacağını söylüyor ancak bazı iş pozisyonları risk altında.

Bir sonraki meslektaşınız yapay zeka olabilir: 'Dijital insanlar' işe alınacak

SOHBET ROBOTLARI HANGİ İŞLERİ YAPABİLİR?

Peki, yapay zeka robotlar hangi işlerde kullanılabilir? Araştırmacılar dört kategori altında çalışabileceklerini söylüyor.

-Sanal temsilci: Müşteri hizmetleri gibi belirli, tek seferlik görevleri tamamlamak için birden çok kullanıcıya hizmet edebilirler.

-Sanal asistan: Alışveriş veya fizik tedavi gibi belirli bir görevde kullanıcıyı düzenli olarak destekleyebilir.

-Sanal influencer: Takipçilerine ürünleri pazarlamak için sunabilir.

-Sanal refakatçi: Kullanıcıyla, belirli görevlerin tamamlanması için değil, yalnızca kendisi için etkileşime dayalı yakın bir ilişki geliştirir ancak kullanıcılara ilaçlarını almalarını hatırlatmak gibi görevlerde yardımcı olabilir.

Sydney Üniversitesinden Profesör Dan Lovallo, yine de insan çalışanların hayati öneme sahip olacağını belirtiyor. Ekip, yapay zeka teknolojisinin geniş uygulama alanına rağmen dijital insanların herhangi bir endüstride gerçeğin yerini alacağına inanmıyor.

Sydney Üniversitesi İşletme Fakültesinden İş Bilgi Sistemleri Başkanı Profesör Kai Riemer, "Yapay zekanın sözlü ve sözlü olmayan iletişimin tüm karmaşık nüanslarını tanıyabilmesi ve bunlara karşılık verebilmesi için hala çok uzağız. Dijital bir insan ne kadar gerçekçi ve gerçeğe yakın görünse de, nihayetinde asla 'düşünmüyor' ve ne iletildiği konusunda gerçek bir anlayıştan yoksun." dedi.

(The University of Sydney) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...