Ay'da 'ölüm uykusuna' yattı! Umutlar tükeniyor: Ne sinyal var ne de frekans

Düzenleyen: / Kaynak: BBC, Indian Express
- Güncelleme:
Ay'da 'ölüm uykusuna' yattı! Umutlar tükeniyor: Ne sinyal var ne de frekans

TEKNOLOJİ Haberleri  / BBC, Indian Express

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) Ay'ın güney kutbuna iniş yapan Chandrayaan-3 aracının yeniden uyanacağına dair umudu gittikçe azalıyor. Chandrayaan-3 uzay aracıyla Hindistan, 23 Ağustos günü Ay'ın karanlık tarafı olan güney kutbuna yumuşak iniş yapmış ve böylece bunu başaran ilk ülke olmuştu.

Hindistan'ın uzay ajansı, Chandrayaan-3 göreviyle Ay'a gönderilen Vikram iniş aracı ve Pragyan gezgininden haber alamıyor. ISRO mühendisleri, Chandrayaan-3'ün bilimsel hedefini tamamlamasının ardından, Ay'da gün batımı başlamadan hemen önce aracın aletlerini pasife alarak 'uyku moduna' geçirdi. Amaç, uzay aracının ömrünü uzatmaya çalışmaktı. Araştırmacılar, 22 Eylül'de Ay'da gün doğumu gerçekleştiğinde uzay aracının güneş ışığını almaya başlayacağını ve böylece uyanacağını düşünüyordu. Ancak 'evdeki hesap çarşıya uymadı'.

Pragyaan gezginini gövdesinde taşıyan Vikram adlı iniş aracı, Ağustos ayında Ay'ın şimdiye kadar çok az keşfedilmiş olan güney kutbu yakınına inmişti. Veri ve görüntü toplamak için iki hafta boyunca bölgede çalışan araçlar daha sonra Ay'da gecenin çökmesiyle 'uyku moduna' alındı ve bir daha uyanamadı.

ISRO, Ay'ın yeniden gündüze geçmesinin ardından iniş aracı ve gezgin araçla iletişim kurmaya çalıştıklarını ancak herhangi bir sinyal alamadıklarını açıkladı. Uzay ajansı, Ay gününün sonuna kadar denemeye devam edeceklerini belirtse de saatler ilerledikçe Hindistan'ın umutları tükeniyor. 

Uzay ajansı'nın X'teki (Twitter) açıklaması:

https://twitter.com/isro/status/1705209835783078092

TARİHE GEÇEN AY GÖREVİNDE HÜZÜNLÜ SON OLABİLİR

Hindistan, Ay'ın güney kutbuna iniş yaparak 'tarihe geçen' Chandrayaan-3 aracını bir Ay günü çalışacak şekilde tasarladı (Ay'daki bir gün ve gecenin her biri 14 Dünya gününden biraz fazla sürmekte). Vikram ve Pragyan'ın elektronikleri Ay'daki aşırı gece koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmamıştı. Ay gecesi boyunca, güneş enerjisiyle çalışan aracın elektrik alamamasından dolayı işler zorlaştı.

Ayrıca sıcaklıklar eksi 200 derecenin altına düşüyordu, bu da elektronik aksamın donabileceği ve dolayısıyla bozulabileceği anlamına geliyor. Ancak The Guardian'ın haberine göre ISRO'daki bilim insanları, uzay aracının aşırı koşullara dayanabileceğinden ve 22 Eylül'de yeniden uyanabileceğinden emindi. 22 Eylül'de gezgin aracın ve iniş aracının bulunduğu alanın güneş ışığı alması ve araçların pillerinin yeniden şarj olması bekleniyordu.

HİNDİSTAN UZAY ARACINI 'UYANDIRMAK' İÇİN ÇALIŞIYOR

Beklentiler boşa çıktı. Önceki ISRO Başkanı Kiran Kumar, BBC'ye yaptığı açıklamada, "yeniden uyanma şansının her geçen saat azaldığını" söyledi. Kumar'a göre, bileşenlerin birçoğu Ay'daki aşırı koşullara dayanamamış olabilir. Ay'ın güney kutbuna yakın sıcaklıkların geceleri -200C'den -250C'ye kadar düştüğü biliniyor. 

Chandrayaan-3 görevinin temel amacı, Hindistan'ın bir uzay aracıyla Ay'a yumuşak iniş yapabileceğini kanıtlamaktı. Bunu yaparak Hindistan, Ay'a yumuşak iniş yapabilen dört ülkeden biri oldu: diğerleri ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin.

Ayrıca görevde önemli bilimsel veriler elde edildi. Pragyan gezgini yaklaşık 100 metrelik bir mesafe katetti ve Ay'da çeşitli elementlerin varlığını tespit etti. En önemlisi, daha önce başka hiçbir görevde yapılmamış olan kükürtün varlığına dair kanıtlar elde etmesiydi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: BBC, Indian Express
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...