ABD'li firma en gelişmiş hayalet İHA'sını tanıttı: Thanatos'un özellikleri sır gibi saklanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Interesting Engineering
- Güncelleme:
ABD'li firma en gelişmiş hayalet İHA'sını tanıttı: Thanatos'un özellikleri sır gibi saklanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Interesting Engineering

California merkezli Kratos Defense and Security Solutions isimli şirket, havacılık dünyasında merakla beklenen ve en gelişmiş sistemlere sahip yeni insansız hava aracı (İHA) Thanatos'u bir görselle duyurdu. Henüz İHA hakkında pek bir şey bilinmiyor ancak 2025 yılı gibi uçması bekleniyor.

İnsansız hava aracı tabanlı savaş son yıllarda hızla yayılmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Ukrayna'nın Rusya işgaline karşı mücadelede Bayraktar TB2'leri kullanması dünyada çok konuşulmuştu. Ayrıca İran gibi ülkelerin tamamen hazır parçalardan oluşan kamikaze İHA üretmesi ve satması da bu alanda önemli sayılan konulardan.

ABD ise insansız hava araçlarını, Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (Next Generation Air Dominance/NGAD) planlarının bir parçası olarak inşa ettiği gelişmiş savaş uçaklarına eşlik eden bir araç olarak görüyor. Bu nedenle, uzun mesafelerde uçabilen, hedefleri vurabilen ve üsse geri dönebilen son derece gelişmiş insansız hava araçlarını kullanmaya hevesli. Bu tür İHA'lar savaş uçakları kadar gelişmiş olabilir ancak insansızdır ve insan bir pilotun aracın içinde uçmasına gerek kalmaz.

TASARIM ÖZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKTI

Adını Yunan mitolojisinden alan 'Thanatos' isimli insansız hava aracının varlığı 2019'dan bu yana aslında biliniyor. Ancak XQ58-A Valkyrie ve UTAP-22 Mako İHA'larını geliştiren Kratos Defense and Security Solutions şirketi şimdiye kadar Thanatos'u gizli tuttu.

Sonunda firma, Thanatos'tan bir görsel yayınlayarak tasarıma ilişkin bir fikir sundu. Diğer gizli tasarımlarda görüldüğü gibi Thanatos, kürek burna ve egzozun üzerine uzanan ornitorenk hayvanına benzeyen kenarlara sahipkuyruksuz bir 'kuş'.

Derin çene çizgisi ve girintileri İHA'nın radardan uzak kalmasına yardımcı olurken, kapalı kuyruk da kızılötesinde tespit edilmesini önleyecek şekilde geliştiriliyor. 

Elmas şeklindeki kanatlar, İHA süpersonik hızlarda hareket ederken daha az sürtünme sağlıyor ve bize Thanatos'un neler yapabileceğine dair bir fikir veriyor.

Öte yandan, Kratos firması, bu insansız hava aracının silah yetenekleri hakkında herhangi bir bilgi vermedi. 

AMERİKAN ORDUSU İHA SAYISINI ARTIRIYOR 

ABD Hava Kuvvetleri, Yeni Nesil Hava Hakimiyeti planlarına ilaveten İşbirlikçi Savaş Uçağı (Collaborative Combat Aircraft/CCA) programı kapsamında gelişmiş savaş uçaklarına eşlik edecek bin adet mürettebatsız uçak tedarik etmeyi planladığını da açıkladı. Thanatos'un muhtemelen savaş jetleri için havadan havaya füze taşıyacağı, bombardıman uçağı B-21 Raiders ile birlikte elektronik savaş yeteneklerini taşıyacağı ve hatta kendi başına hareket edecek bir silah kamyonu görevi göreceği söyleniyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Interesting Engineering
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...