4 Kat daha canlı tv'ye hazırlıklı olun

4 Kat daha canlı tv'ye hazırlıklı olun

TEKNOLOJİ Haberleri

Full HD televizyonların yerini almaya hazırlanan 4K televizyonlar yaz aylarında tüketiciyle buluşuyor. 4 kat daha fazla netlik sunan televizyonların fiyatı ise ortalama bir Full HD TV'den 4-5 kat daha fazla.

Full HD 3D TV'lerin nesli sona eriyor. 3D TV'lerin yerini Ultra HD diğer adıyla 4K TV'ler almaya hazırlanıyor. 4K çözünürlük teknolojisi, Full HD'den sonraki adım olarak görülüyor. nbsp;3D'nin aksine daha yüksek çözünürlük sunan ve gözlük gibi ekstra hiçbir uğraş gerektirmeyen 4K televizyonlar önümüzdeki yaz aylarından itibaren kendini daha fazla göstermeye başlayacak. Geçtiğimiz ocak ayında Las Vegas'ta düzenlenen CES fuarında tanıtılan 4K TV modellerini tanıtan LG, Sony, Toshiba ve Sharp yaz aylarında tüketiciyle buluşmaya hazırlanırken, Samsung 85 inç'lik 4K çözünürlüğe sahip TV'si için ön sipariş almaya başladı. Ancak 4K televizyonlara erişebilmek için şişkin bir cüzdan gerekiyor; çünkü en ucuzunun fiyatı 20 bin dolardan başlıyor.Peki Ultra HD TV olarak da bilinen 4K TV'lerin bildiğimiz 1080p Full HD TV'lerden ne farkı var? 4K, nbsp;"4 bin"in kısaltılmış hali. Bu TV'ler dikey pikseller yerine yatay pikselleri sayıyor. Dolayısıyla örneğin 1080p çözünürlüklü bir televizyon, yani 1920x1080 çözünürlüklü bir TV, 2K'ya denk geliyor. 4K TV'ler ise 3840x2160 piksellik bir çözünürlük sunuyor. Bu çözünürlük, 1080p TV'lerin sunduğu çözünürlüğün dört katına denk geliyor. nbsp;Bugün sinemalarda kullanılan projektörlerin çoğu 2K çözünürlüğüne sahip. 4K olanlar da genellikle 2K çözünürlüğünü kullanıyorlar çünkü 4K içeriği nbsp;yok denecek kadar az. Bu konuda Japonya 4K yayınlar için çalışmalarını sürdürürken, Sony'de 4K içerik üretecek çalışmalar yapıyor. 4K için ilk adımlar atılmış olsa da bu yeni teknolojinin yaygınlaşması için en az 3-5 yıla ihtiyacı var.

40 bin dolarlık TV ön siparişte
Samsung'un CES fuarında görücüye çıkan 85 inç'lik 4K çözünürlüğe sahip TV'si ön siparişle satışa sunuldu. Fiyatı ise dudak uçuklatacak cinsten. Tam 40 bin dolar. TV, 8.294.400 piksellik bir ekrana ve 120 watt'lık gömülü bir ses sistemine de sahip. Samsung'un yanın da Toshiba, nbsp;65 inç ve 84 inç ekran boyutlarındaki L9300 4K, Sony de 56 inç boyutunda ve 3840x2160 nbsp;çözünürlüğündeki 4K Ultra HD OLED TV ile piyasaya girmeye hazırlanıyor. nbsp;Panasonic'in CES 2013'te gösterdiği 4K çözünürlüğe sahip 20 inç'lik tableti de bu yaz piyasaya çıkacak.

Digiturk test nbsp;yayınına başlıyor
4 K'de en büyük sorun içerik. Yani televizyonuz olsa da 4K özelliğinden yararlanmanız pek mümkün değil. Bu yönde çalışma başlatan Japon NHK televizyonu nbsp;4K televizyon yayınına hazırlanıyor. Ayrıca Japon hükümeti 2014 yılı Temmuz ayında 4K çözünürlüğünde televizyon yayınlarının haberleşme uyduları (CS) üzerinden başlatacağını açıklamıştı. nbsp;Sony, yaz döneminde ilk 4K çözünürlükte Blu-Ray yapımlarını kullanıcıları ile buluşturmanın planları yaparken, Paris kaynaklı Eutelsat Communications firması ise UTELSAT 10A uydusu üzerinden Ultra HD kanalıyla yayın yapıyor. Türkiye'de ise Digiturk, 4K yayın yapmak için kolları sıvadı. Firma, 2 Nisan 2013'te 4K testlerine başlayacak.

16 NİSAN'DA PİYASADA
Galaxy S4, ABD'de nbsp;249 dolar fiyatla
Samsung'un merakla beklenen son modeli Galaxy S4'ün satış tarihi ve fiyatı belli oldu. nbsp;Model ABD'de iki yıllık kontratla 16 Nisan'da 249 dolardan satışa sunulacak. nbsp;Samsung'un istediği bu rakam Apple aynı tarifeyle 200 dolardan satışa sunduğu iPhone 5'ten daha yüksek.

HEDEF YÜZDE 31 BÜYÜME
Vatan Bilgisayar, Ordu nbsp;ile 71 mağazaya ulaştı
2013 yılında 100 mağaza hedefiyle yola çıkan Vatan Bilgisayar 71'nci mağazasını Ordu'da hizmete açtı. Mağaza açılışında konuşan Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, "Nisan ayında Ankara, İstanbul ve Trabzon illerinde yeni mağazalarımızı hizmete sokacağız. Yeni mağazalardan yüzde 31 büyüme bekliyoruz" dedi. nbsp;

SIRADA KAHRAMANMARAŞ VAR
Media Markt, Samsun nbsp;ile Karadeniz'e girdi
Media Markt, Türkiye'deki 26., Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk mağazasını Samsun'da açtı. Yıl sonuna kadar 6 mağaza daha açacaklarını belirten Media-Saturn Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Marcus Tengler, "Gelecek ay da Kahramanmaraş mağazamızı açacağız. 2013 yılını 32 mağaza ile kapatmayı istiyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...