TOFAŞ ayağını gazdan çekmiyor

Düzenleyen:
TOFAŞ ayağını gazdan çekmiyor

T-Otomobil Haberleri

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu: Üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 38, ihracatımız ise yüzde 61 artış göstermişti. Üretimde yüzde 38’lik artışın üzerine bu yıl yüzde 9, ihracatta ise yüzde 14 artış sağladık.

ALİ ÇELİK İstanbul

Geçtiğimiz hafta içi düzenlenen basın toplantısında otomotiv sektörünü değerlendiren TOFAŞ CEO’sun Cengiz Eroldu, geçen yılda olduğu gibi liderliği ellerinde tuttuklarını belirterek Ocak-Haziran döneminde 198 bin adetle ülkemizdeki en yüksek üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Eroldu “Geçen yıl üretimde yüzde 38’lik artışın üzerine bu sene yüzde 9’luk bir artış daha ekledik. İhracat tarafında ise bu yıl yüzde 14 artış var. 2016 yılındaki üretim adetlerimizle Avrupa Birliği genelinde hatırı sayılır büyüklükteki fabrikalar arasına girerek, 7. sıraya yükseldik. Aynı zamanda Fiat Chrysler dünyasında da en fazla üretim yapan tesis olduk. 2014 yılında ise FCA genelinde üretimde 15.sıralardaydık.” Şeklinde konuştu. 

İhracat atağı sürüyor
Eroldu söyle devam etti: Bu sene ihracatımız 153 bin, ihracat gelirimiz ise 1.7 milyar dolara ulaştı. İlk 6 ayda gerçekleşen bu rakam geçmiş dönemlerde 1 yıldaki toplama eşit. Egea Hatchback İtalya’da 9 yıl aradan sonra segment liderliğine yükseldi. Bu, önemli bir başarı. Avrupa pazarlarında filo satışlarının da önemli bir yeri var. Fiat, Egea/Tipo ile uzun yıllardan sonra kompakt segment filo pazarında yer almaya başladı.
İlk ihracatımızdan bugüne 2,5 milyonuncu aracımızı temmuz ayı içerisinde Egea modeli olarak ihraç ettik. Bu çok önemli bir rakam, toplam adedin1,4 milyonu Fiat Doblo olarak gerçekleşti ama Egea, Doblo’nun da üzerinde bir performans gösterecektir. Sonuç olarak, hem üretim hem de ihracat tarafında ilk 6 ayı çok iyi rakamlarla kapattık. 
Bunu finansal olarak değerlendirirsek, ilk 6 ayda 8,6 milyar TL ciro elde ettik. Geçen sene aynı dönemdeki ciromuz 6,4 milyar TL’ydi. Bu yüzde 35’lik bir artışa denk geliyor. Net kârımız ise yılın ilk 6 ayında 574 milyon TL olarak gerçekleşti. İlk altı aylık bu rakamlar, 2014’ün 12 ayına eşit. TOFAŞ 2014’de yıl toplamında 222 bin adet üretim gerçekleştirmişti; bu sene ise ilk 6 ayda 198 bin adet araç ürettik. 2014’teki ihracatımız 142 bin adetken 2017 yılının ilk 6 ayında 153 bin adet ihracat gerçekleştirdik. Toplam ciromuz 2014’te 7,4 milyar TL’ydi, şimdi ilk 6 ayda 8,6 milyar TL’lik ciro elde ettik. Bu noktada Egea’nın çok büyük bir etkisi var, öncesi ve sonrasına olarak baktığımızda TOFAŞ’ın performansını ikiye katladığını görüyoruz. TOFAŞ’ın hisse değeri ise Egea öncesinde dolar cinsinden 3,1 milyar dolarken şu an 4,1 milyar dolar seviyesinde, şirketin toplam piyasa değeri 1 milyar dolarlık bir artış gösterdi.

Pazar ivme kazanıyor 
Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye otomotiv pazarının ilk 6 ayında 400 bin adedi aştığını söyledi. Fiat markası olarak satışların 48 bin adet seviyesinde gerçekleştiğini belirten Aytaç “Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir daralma görülüyor. Buna rağmen satışlarımızı aynı dönemde %5 oranında artırdık. Pazar payımızı otomobil ve ticari araç toplamında yüzde 12’ye yükselttik. Son 2 ayda ise otomobil pazarındaki payımızı yüzde 10 yükselişte. Fiat Egea ailesinin toplam satışları ise Kasım 2015’ten bu yana 65 bin adedi aştı” dedi.
Aytaç, bu sene içinde toplam 8 bayi açılışı yapacakları bu sayede satış noktasında 112, serviste ise 134 noktaya ulaşacaklarını belirterek, yıllık pazar hacmi beklentisi için şunları söyledi: Yıla başlarken 900 binin altında bir pazar öngörüyorduk. Şimdi ise tahminlerimiz yılı 920 bin seviyelerinde kapatacağımız yönünde. İkinci altı ilk yarıya göre biraz daha ivme kazanacak gibi görünüyor.

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...