Otomotivde işler ‘olağanüstü’ iyi!

Düzenleyen:
Otomotivde işler ‘olağanüstü’ iyi!

T-Otomobil Haberleri

Yıllardır ihracatta liderliği kaptırmayan ve Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan otomotiv sektörü, bu yıl da hissedilir biçimde büyümesini devam ettiriyor.

Ali Çelik İSTANBUL
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), bu yıl 7’nci defa Otomotiv Kongresini düzenledi. “Otomotiv Perakendeciliğinde Sadakatin Gücü” temasıyla düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını, Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptı. Sektörde son yıllarda hızlı bir şekilde artan olumlu bir grafik olduğunu aktaran Ağbal, bunun geleceğe ilişkin de son derece olumlu beklentileri beraberinde getirdiğini ifade etti. Ağbal, Türkiye otomotiv sanayisi, pazarı ve ihracatının her bakımdan ülke ekonomisine değer kattığını vurgulayarak, “GSYH içindeki payı yüzde 3. İstihdama doğrudan yüzde 4, dolaylı olarak yüzde 15 katkı sağlıyor” dedi.
BİZİ SIRTLAYACAK
Sektörün, Türkiye’nin ihracatı bakımından da yıldan yıla artan bir performans gösterdiğine işaret eden Ağbal, 2016 sonu itibarıyla ülkenin yaptığı toplam ihracatın yüzde 16,8’inin otomotiv sektöründen geldiği bilgisini verdi. Ağbal “Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Otomotiv orta ve yüksek teknoloji segmentinde bir ürün. O açıdan bizi yukarıya doğru taşıyacak bir sektör olma özelliğini taşıyor. Sadece mart ayında otomotiv ihracatında yüzde 26’lık artış meydana geldi. Bu da son derece önemli bir rakam” diye konuştu.
ÖNÜ AÇIK PAZAR
Bakan Ağbal, 2002-2016 döneminde pazarın ortalama yüzde 13,4 büyüdüğünü belirterek, şunları kaydetti: Aynı dönemde Türkiye ekonomisinin büyüme oranı yüzde 5,7. Yani otomotiv pazarı, Türkiye ekonomisindeki büyümenin 2 katından fazla büyümüş. Türkiye’de her bin kişiye 189 otomotiv düşüyor. Türkiye’de 21 milyonu aşan bir otomotiv stoku bulunuyor. Bu araçların yaş ortalaması 13 civarında. 15 yaş üstü araç sayısı da 5 milyonun üzerinde. Henüz doygunluğa ulaşmamış, büyük fırsatlar barındıran, önü açık bir pazar.

Kısa sürede 2 milyon adet üretimi yakalarız

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Türkiye’de en globalleşen sektörün otomotiv olduğunu söyledi. Koç, “2016’da Türkiye’de 1,5 milyon araç üretilirken, bunun 1.1 milyonu ihraç edilmiş. Bu, tarihimizin en yüksek seviyesi. Sektör ihracatımız 24 milyar dolara ulaştı. İnşallah artarak devam edecek. Bular bize, ekonomimizin geçmişe kıyasla, yaşanan her türlü faktöre rağmen ne kadar daha kuvvetli ve dirençli olduğunun da güzel bir göstergesi. İç ve dış pazarlara baktığımızda potansiyelin açık olduğunu ve önümüzdeki dönemde üretimin 2 milyona ulaşmasının gerçekçi bir tahmin olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Z. Alp Gülan da, sektörün 7 ayrı bakanlık ile çalıştığını belirterek “Ya ayrı bir müsteşarlık ya da ayrı bir otomotiv bakanlığı kurulması, sektörümüze ivme kazandıracaktır” dedi. En önemli hedeflerinden bir tanesinin, ekonomik ömrünü tamamlamış araçlarla ilgili düzenlemeyi hayata geçirebilmek olduğunu belirten Gülan, şöyle devam etti: Ölümlü kazaların çoğunda, eski teknoloji araçları görmekteyiz. Bu konu üzerinde titizlikle çalışılmalı. İkinci el araç ticaretindeki vergilendirme konusunda da, ‘her malın, girdiği KDV oranı ile çıkış yapılması’ yönünde bir çalışmamız var.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...