Otomobil pazarında voltaj yükseldi: Yollar elektrikleniyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Otomobil pazarında voltaj yükseldi: Yollar elektrikleniyor

T-Otomobil Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye’de elektrikli otomobil satışları bu yılın ilk 10 ayında 48 bin 883 adede ulaşarak, pazardan aldığı payını ekimde yüzde 1,1’den yüzde 6,5’e yükseltti.

2012’de 1 adet olan en az bir elektrikli model satan marka sayısı, 2023’te 27’ye çıktı. Bunlar arasında 6 Çinli marka da bulunuyor. 10 ayda en çok satılan elektrikli otomobiller ise Tesla Model Y, Togg T10X ve Nissan Qashqai e-Power oldu. Elektrikli otomobil satışlarında yüzde 889,7 artış görüldü. Elektrikli ve hibrit birlikte ise toplam pazarın yüzde 17’si elektrifikasyona sahip oldu. Elektrikli ve hibrit otomobil satışları 127 bin 270 adetle, dizel otomobil satışlarını geride bıraktı. 

10.100 ŞARJ NOKTASI

81 ilde 2.800’ü hızlı olmak üzere 10 bin 100 şarj noktasına ulaşıldı. Türkiye’de yaklaşık her 14 araca 1 DC şarj noktası düşüyor.
Türkiye, en geç 2030 yılında Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmeyi hedefliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrikli araç piyasasının altyapısını kuran ve şarj hizmetlerini düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da bu alanda sektörün önünü açacak adımlar atıyor.

TÜRKİYE’YE GELİYORLAR

Türkiye’deki elektrikli mobilitenin gelişimi birçok markanın dikkatini çekiyor. Avrupalı ve Asyalı birçok marka, daha önce duyurusunu yaptığı iddialı modellerini yıl içinde Türkiye pazarında da satışa sundu. 
Diğer yandan, elektrikli otomobillerin yanı sıra elektrikli mobilitenin bir diğer parçası olan hibrit motorlu otomobillerin sayısı da giderek artıyor. 

BİR ELEKTRİKLİ KAÇ TL YAKAR?

Elektrikli otomobiller, her 100 km’de ortalama 15-18 kWh elektrik tüketiyor. Kaç liraya dolacağı da aracın modeli, özellikleri ve bataryasına bağlı. Yakıt tüketimi şarj tipine göre değişiyor. Dolum maliyetleri şarj istasyonuna, konuma ve dolum yapılan saatlere göre de farklılaşıyor. Dolayısıyla “Bir elektrikli otomobil kaç TL yakar?” sorusuna cevap vermek için pek çok faktörü göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ev tipi prizler, yavaş dolum sunmakla beraber en uygun maliyetli dolum yöntemi olarak kabul ediliyor. İstasyonlarda ve bazı AVM’lerde bulunan AC ve DC şarjlarda ise maliyet, şarj hizmeti sunan firmaların tarifelerine göre değişiyor.

TOGG T10X NE KADAR HARCAR?

> Kısa menzilli T10X, 52,4 kWh bataryasıyla 314 km yol alabilirken, uzun menzillisi 88,5 kWh bataryasıyla 523 km gidiyor.
> Togg’un şarj ünitesi Trugo’da, 180 kW’lık (hızlı şarj) ve 300 kW’lık (hızlı şarj) istasyonlarda birim başına dolum ücreti 7,99 lira, 22 kw’lık (yavaş şarj) istasyonlarda ise 5,95 TL.
> Kısa menzilli Togg’un bataryası Trugo istasyonlarında hızlı şarj ünitesiyle 418,6 TL’den dolarken, km başına harcadığı enerji maliyeti de 1,33 TL.
>Uzun menzilli T10X’in tam dolum maliyeti 707,1 lira. Km başı harcadığı enerji de 1,35 lira.
> Şarj tamamlandıktan sonra istasyonda kalım ücreti dakikası 0,5 lira.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...