Hızla yayılıyor! Kokarcalar tarım alanlarını istila etti

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hızla yayılıyor! Kokarcalar tarım alanlarını istila etti
Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen kahverengi kokarca böcekleri tarım alanlarını yok ediyor. Sektör temsilcileri böcek istilası sebebiyle başta fındık olmak üzere, mısır, fasulye, meyve ve sebze rekoltelerinde düşüşler olacağını ifade ediyor. TZOB Başkanı Bayraktar “Fındık ihracatını da etkiliyor. Milyarlarca dolar kayıp verebiliriz” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Tarım sektörü bu yaz başında Gürcistan’dan Türkiye’ye ulaşan kahverengi kokarca böceği istilası ile uğraşıyor. Sezonda 14 bin yavru bırakan ve 30 kilometre uçma becerisi bulunan bu böcekler başta fındık ve mısır olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, domates, biber gibi birçok bitkiye zarar veriyor. Bugün itibarıyla 17 şehirde görülen bu böcekler ile mücadele bütün hızıyla sürüyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındığa Karadeniz Bölgesi şehirlerinde bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiğini tahmin ettiğini belirterek “Zararın boyutları üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu hastalık sebebiyle randımanın 30-35’e kadar düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satamadı. Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. Tedbir alınmadığında bu zararlının vereceği zararın yüzde 50 ile 75 arasında olduğu göz önüne alındığında, fındıkta 12,8 milyar lira olan üretim değerinin 6,4 ila 9,6 milyar lirasının ve 2,1 milyar dolara varan ihracat değerinin 1,1 ila 1,6 milyar dolarının tehdit altında olacağı bilinmelidir” diye konuştu.

KENDİLERİNİ İYİ KORUYORLAR

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da  bu böceklerin, kışı kapalı alanlarda geçirdiğine dikkat çekerek “Evlerde, ambarlarda, kullanılmayan yerlerde bunların imha edilmesi gerekir. Evlerimizin kullanılmayan kısımlarını, kullanılmayan evleri mutlak surette ilaçlamamız lazım. İlk etapta gördüğümüz yerde imha edeceğiz. Zaten yeşil kokarca eskiden beri vardı ama kahverengi kokarca ne kadar bahar dönemine az çıkarsa bölgemizde o kadar daha faydalı olacak. Mücadeleyi toplu yapmamız gerekiyor. Bütün bahçelerde mutlak surette yapılmalıdır. Eğer yapmazsak bu kaybımız, ileriki yıllarda çok fazla olacaktır” dedi. Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise “Muhakkak bu dönem kullanılması elzemdir. Ne kadar çok zararlı öldürürsek bir dahaki seneki popülasyon o kadar aşağı çekmiş olacağız ve vereceği zararları da yayılımını da bu derecede önlemiş olacağız. Ülkede acilen kokarca ilaçlama seferberliği ilan edilmedi” ifadelerini kullandı.

30 KİLOMETRE UÇABİLİYOR

Bir dişi kahverengi kokarca böceği, tek bir sezonda 14 bin yumurta bırakabiliyor. Bu hızlı üreme kapasitesi, tarım alanlarındaki böcek popülasyonunun kısa süre içerisinde tehlikeli seviyelere ulaşmasına sebep oluyor. Böceğin hızla yayılmasının arkasında 30 km’ye kadar uçabilme yeteneği yatıyor. Ayrıca, soğuk aylarda konaklama ihtiyacı, böceklerin evlerimizi ziyaret etmesine sebep oluyor, bu da onları daha tehlikeli kılıyor.

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Böceğin yayılmasını takip etmek ve kontrol altında tutmak adına rutin kontroller gerçekleştiriliyor. Özellikle 2023 yılında yapılan kontrollerde böceğin yoğunluğunun arttığı belirlendi. Bu sebeple üreticilere mekanik mücadele metotlarıyla böcekleri toplayarak imha etmeleri tavsiye ediliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...