Arabanız bıraktığınız yerde olmayabilir… Ford’dan araç sahiplerini çıldırtacak sistem: Taksiti ödenmeyen otomobil kendini bayiye götürecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Arabanız bıraktığınız yerde olmayabilir… Ford’dan araç sahiplerini çıldırtacak sistem: Taksiti ödenmeyen otomobil kendini bayiye götürecek

T-Otomobil Haberleri

Otomobil devi Ford’un 2021 yılında yaptığı bir patent başvurusu yeni ortaya çıktı. Patent başvurusuna göre, otonom sürüş özelliğine sahip bazı araçlar, sahiplerini çıldırtacak türden bir özelliğe kavuşabilir. Buna göre, taksiti ödenmeyen araçlar kendi kendini bayiye götürecek. 

İlk olarak The Drive internet sitesi tarafından ortaya çıkarılan patent başvurusuna göre, ABD merkezli otomobil üreticisi Ford, araç sahiplerini çıldırtacak bir sistem getirmek istedi. Ağustos 2021'de yapılmış ancak geçtiğimiz haftaya kadar ortaya çıkmayan patent başvurusu, otonom sürüş özelliği bulunan araçlara yönelik.

Ford’un geliştirmek istediği sisteme göre, bir otomobilin taksiti ödenmezse araç ilk olarak klima, GPS (konum) ve radyo gibi özellikleri kullanıma kapatacak. Yapay zekaya sahip sistem ilerleyen süreçte sürücü arabadayken rahatsızlık verecek düzeyde ses bile çıkaracak. Ancak araç sahibi bunlara rağmen ödemeleri aksatmaya devam ederse bu defa otomobil kendini kilitleyecek ve hatta kendi kendini bayiye götürecek.

Otomobil üreticisi Ford bu sistemi, ödeme yapmayan veya aracın geri alınmasını engelleyen mal sahiplerine karşı bir çözüm olarak gösteriyor. Patent başvurusunda Ford, araç sahibine rahatsızlık verecek bazı ufak tefek sıkıntılarla başlayan süreci kolaylaştırabilecek bir ‘el koyma sistemi’ yapmak istediğinden bahsediyor.

FORD'DAN İLGİNÇ BAŞVURU: ARABA KENDİNİ HURDAYA GÖTÜRECEK

Ford, bu noktada araç sahiplerinin ödemelerini yapabilecek kadar para kazanabilmesini de düşünmüş. Çünkü patent başvurusundaki örnek senaryoya göre, şirketin geliştirmek istediği sistem kendi kendini kilitleme ve bayiye götürme gibi sürücüyü ödeme yapmaya iten davranışları yalnızca hafta sonları yapacak. Yani hafta içi, iş günlerinde yapmayacak ve araç sahibinin işe gitmesine engel olmayacak.

Öte yandan, araç ödemeler gecikirse çok daha sert önlemler alabilir. Örneğin, bir çekicinin çekmesi için araç kendi kendini bir noktaya otonom olarak gidebilir. Ayrıca, kendisini bir haciz dairesine, borç verme kurumuna da götürebilir. Yine başka bir senaryoda, sistem, otomobilin piyasa değerini belirlemek için borç veren kurumun bilgisayar sistemi ile iletişim kurabilir. Arabayı geri almak, değerinden daha pahalıya mal olacaksa, araç kendi kendine bir hurdalığa bile götürebilecek.

(Insider)

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...