En iyi plug-in örneği Volvo XC90

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
En iyi plug-in örneği Volvo XC90

T-Otomobil Haberleri  / HABER MERKEZİ

Elektrikli otomobil kullanıcılarının ‘şarjım biterse ne yapacağım’ sıkıntısına en iyi çözüm ‘plug-in’ sisteme sahip otomobiller… Bu alanda da en iyi markalardan biri Volvo. Yeni XC90 Recharge modeli, ev şarjı ile 7 saatte tam doluma ulaşıp, 80-90 kilometre yol yapmanızı sağlıyor. Şehir içinde elektrikli kullanıma uygun olan XC90’ın ayrıca bir de yakıt deposu bulunuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Otomobil dünyası fosil yakıtlı araçlardan kendini sıyırarak hızla elektriğe doğru yol alıyor. Elektrikli otomobillerin geçmişi çok eskiye dayansa da günlük kullanıma uygun araçların son 10 yıldır hayatımızda tam anlamıyla yer aldığı bir gerçek… Bu alandaki motor seçeneklerine baktığımızda ‘Mild Hibrit’ ‘Plug-İn Hibrit’ ve ‘Tam elektrikli’ olarak 3’e ayrılıyor. Yazımızın içerisinde bu 3 farklı motor seçeneğinin ne işe yaradığını anlatacağım. Ancak öncelikle Volvo’nun Plug-İn Hibrit motora sahip olan XC90 Recharge modelinin detaylarına geçelim. Öncelikle bu otomobilde hem yakıt deposu hem de dışarıdan şarj edilebilir bir elektrik motoru bulunuyor. Kısacası tüketicilerin ‘elektriğim biterse ve yolda kalırsam’ telaşını sonlandıran bir teknoloji bu. 2.0 turbo beslemeli T8 Twin Engine plug-in hibrit motor, 455 beygir güç üretiyor. 

En iyi plug-in örneği Volvo XC90

2.200 TON, 6,5 LİTRE TÜKETİYOR

Peki bu otomobildeki elektrikli motor tam anlamıyla ne işe yarıyor. Bazı markalarda bulunan Plug-in Hibrit teknoloji yalnızca otomobilin kalkış esnasındaki güç ihtiyacını karşılıyor. Ancak Volvo mühendisleri bu çıtayı daha yükseğe koymuş. Ev şarjı ile 7 saatte, şarj istasyonunda ise 3 saatte tam doluma ulaşan bu motor teknolojisi ile 80 kilometre yol yapmanız mümkün. Ayrıca 140 kilometre hıza ulaşabiliyorsunuz. Öte yandan sadece elektrikli mod ile 100 kilometre yol yapabiliyorsunuz. Aslında bu elektrikli motor, benzin motorunun destekçisi pozisyonunda bulunuyor. Ancak Volvo mühendisleri yüksek AR-GE harcamalarıyla elektrikli motor desteğini ‘şehir içinde’ de kullanmanız için üretmeyi başarmış. Araç hibrit sistem ile 100 kilometrede 6,5 litre yakıt tüketiyor. 

En iyi plug-in örneği Volvo XC90

HEYBETLİ DURUŞA DEVAM

Her dönem köşeli hatları ile dikkat çeken Volvo, son yıllarda daha yuvarlak ve akıcı hatlar ile göze çarpıyor. XC90 modeli de bu halkanın son zinciri. Otomobilde geniş krom ön ızgara ve üzerine konumlandırılan büyük bir logo görüyoruz. İnce ve zarif olarak tasarlanan LED gündüz farları; ortasından geçen şerit sayesinde sanki iki parça gibi gözüküyor. Bu far tasarımına mitolojik karakter Thor’un çekici adı veriliyor. Yan taraftan bakıldığında arkaya doğru yükselen sert omuz çizgisi ve heybetli yapı, krom cam çıtaları ve kapı altına yerleştirilen kuşakla desteklenmiş. Arka tarafta markanın daha önceki nesil SUV modellerinde alışık olduğumuz stop grubu tasarımı küçük dokunuşlarla daha zarif bir görünüme kavuşmuş.

1.868 LİTRELİK BAGAJ HACMİ

Volvo XC90’nın iç mekana geçtiğimizde kalite ve sadelik her noktada hissediliyor. Dikine yerleştirilmiş bir tablet formundaki ekranın tasarımı Tesla modellerini andırıyor. Araç 2 kişilik konumdayken 1.868 litrelik bagaj hacmi sunuyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Plug-in hibrit arabalar, hem bataryalarının sağladığı elektrikle hem de fosil yakıtlarla çalışan bir sisteme sahip. Araçlardaki batarya dışarıdan şarj edilebiliyor. Aynı zamanda, her fren yapıldığında bataryaya güç vererek şarj oluyor. Mild Hibrit ise dışarıdan şarj edilemiyor. Yalnızca tekerleklerdeki kinetik enerji ile benzinli motoru destekliyor. Tamamen elektrikli araçlarda ise dışarıdan şarj ile sürüş sağlanıyor. Öte yandan geçen hafta hazırladığımız ‘en çok satan elektrikli otomobiller listesi’nde BMW’yi eklemeyi unutmuşuz. 2022 yılında BMW’nin ‘i serisi’nin bu listede ilk sırada yer aldığını hatırlatmış olalım.

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...