Otomotiv ihracatı vites yükseltti: Avrupalıların tercihi Made in Türkiye

- Güncelleme:
Otomotiv ihracatı vites yükseltti: Avrupalıların tercihi Made in Türkiye

T-Otomobil Haberleri

Otomotiv sektöründe yaşanan sorunların başında yedek parça tedariki geliyor. Birçok Avrupalı marka fabrikalarda üretim arası verirken, Türkiye otomotiv sektörü kesintisiz hizmetini sürdürüyor. Yüzde 71’lik pay ile ihracatının en büyük ülke grubu Avrupa Birliği ülkeleri…

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı şubatta yüzde 3,7 artış ile 2,6 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan otomotivin payı ise yüzde 15,9 olarak gerçekleşti. Endüstrinin bu yıl ocak-şubat dönemi ihracatı da yüzde 12 artışla 5,3 milyar dolar oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik konuyla ilgili yaptığı açıklamada deprem felaketi ile ilgili baş sağlığı dileyerek “Otomotiv endüstrisi olarak bir yandan acıları bir nebze de olsa gidermek ve yaralarımızı sarmak için dayanışma hâlinde yardımlarımıza devam ediyor, diğer yandan ülkemiz ekonomisinin üretim ve ihracata dayalı güçlü büyümesine devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Geçen ay endüstri tarihindeki en iyi ikinci şubat ayı performansına imza atmayı başardık. Çekiciler ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatında yüksek oranlı artışlar kaydettik. Ülkeler bazında ise Fransa’ya yüzde 69, Slovenya’ya yüzde 91, Belçika’ya yüzde 62 artış oldu” ifadeleri kullandı. 

OİB raporunda yer alan bilgilere göre “binek otomobiller” grubunda önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 72, Slovenya’ya yüzde 103, Belçika’ya yüzde 188, Fas’a yüzde 108 ihracat artışı görülürken, Birleşik Krallık’a yüzde 41, İspanya’ya yüzde 34, Almanya’ya yüzde 17, Polonya’ya yüzde 25, İsveç’e yüzde 62, ABD’ye yüzde 98, Mısır’a yüzde 100 ihracat düşüşü yaşandı. 

Yayınlana rapora göre ocak ayında sektörün en büyük pazarı olan Almanya’ya 386 milyon dolar ihracat yapılılırken ikinci büyük pazar Fransa’ya yüzde 69 artışla 345 milyon dolar ve İtalya’ya ise yüzde 27 artışla 274 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 

Yine raporda yer alan bilgilere göre AB ülkelerine toplam ihracat yüzde 15 oranında artış göstererek yüzde 71’lik pay aldır. Bu rakamlar ışığında otomotiv ihracatının en büyük ülke grubu olan Avrupa Birliği ülkelerine 1 milyar 873 milyon dolar ihracat yapılmış durumda. Öte yandan AB dışında kalan diğer Avrupa ülkeleri yüzde 9 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer aldı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na ise yüzde 25 ihracat artışı oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...