Var mı ona yan bakan?

Düzenleyen:
Var mı ona yan bakan?

SPOR Haberleri

Dünyanın en iyi güreşçisi unvanına sahip olan milli sporcumuz 2016 Rio Olimpiyat Oyunları öncesi rakip tanımıyor. Altın madalyayı boynuna takmak için sabırsızlanıyor

MURAD TAMER

Rıza Kayaalp... Rakipleri onun adını duyduğunda bile irkiliyor. O bizim gururumuz, Rio 2016'daki altın madalya umudumuz. Güreşe 2005 yılında Yozgat'ta başladı. 1992'deki olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan Mehmet Akif Pirim'den güreşin inceliklerini öğrendi. Yıldız ve gençlerde şampiyonluklar gelmeye başladı. Köyünden bir otobüs dolusu insan onun müsabakalarını izlemeye gidiyordu. Avrupa ve dünya şampiyonalarında defalarca altın madalyayı boynuna takarak göğsümüzü kabarttı. 2012 Londra’da tecrübesizdi ama yine de bronz madalya kazandırdı ülkemize. Dört sene onun için çok uzun geçti. Şimdi daha da güçlendi. Yenilmez haline geldi. Dünyanın en iyi güreşçisi unvanının sahibi oldu. Artık önünde 2016 Rio var. Koleksiyonundaki tek eksik olan olimpiyat altınını kazanmak için günleri sayıyor.
Altın madalyaya ne kadar yakısın?
"Biz ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Hedefimden hiçbir zaman sapmadım. Amacım olimpiyat şampiyonu olmak. Herhangi bir aksilik olmazsa şampiyon olacağıma yürekten inanıyorum. Çünkü kazanabileceğim kadar çok çalışıyorum. Allah kısmet ederse ülkeme olimpiyat altın madalyasıyla dönmek istiyorum." 
Nasıl başladın güreşe?
Altı yaşından itibaren dünya şampiyonluğunu hedefledim. Yaşıtlarıma göre daha iri yapılı olduğum için o zamanlar 5-10 kilo daha ağır geliyordum. Müsabakalarda beni kimse yenemiyordu. Herkesi yıkıyordum. Hatta 3-5 kişi olmaları fark etmiyordu. Öğretmenlerim, ‘Büyüdüğünde ne olmak istiyorsun?’ diye sorduğunda güreşçi olacağımı söylerdim. Ailem güreşçi olmamı istemiyordu. Büyüyünce madalyalar alacak kadar iyi bir güreşçi olacağıma inanmıyorlardı. İnat ettim ve güreş yaşamıma adım attım. Şimdi 27 yaşındayım ve 27 madalya sahibi oldum."
Güreşteki değişiklikleri nasıl değerlendiriyorsun?
"Daha önceki kurallarda seyir zevki düşüktü. Teknik çok öne çıkmıyordu. Basının, seyircinin ilgisi azalmıştı. 2014 yılında gelen yeni kurallarla beraber seyir zevki güzel maçlar olmaya başladı. Daha önceki kurallar biraz da şans işiydi. Bir dakikada puan alınamıyordu. Güreş için 3+3 toplam 6 dakika çok uzun bir zaman. Tam seyircilerin göz zevkine hitap eden teknikler ortaya çıkıyor. Böylelikle izlenme oranı da çoğaldı. Basının ilgisi de arttı. Türk güreşi için de iyi oldu. Çünkü biz dayanıklı sporcularız, Türkler olarak güçlüyüz. Şimdi iyi olan, güçlü olan, yetenekli olan kazanıyor. Benim için de iyi oldu. Çünkü ben rakiplerime göre güçlü biriyim. Dayanıklı birisiyim. Çok saldırgan birisiyim. İnşallah sonraki maçlarda da bunları daha rahat göreceğiz."
Gençlere tavsiyelerin neler?
"Bizlerin hedefi küçüklüğümüzden bu yana her zaman şampiyonluktu, ülkemizi temsil etmekti. Şimdiki gençlerimizin de hedeflerinin olması ve o doğrultuda çalışmalarını istiyorum. Hedefsiz bir yere varılmıyor. Ben 10 yaşında bu hayalleri kuruyordum. Avrupa ve dünya şampiyonu olmak istiyordum. Şu anda hayallerimi gerçekleştiriyorum ama hayallerimi bitirmedim. Bu işi bırakana kadar şampiyon olmak istiyorum. Gençlerimiz de bir şeye sahip olmak istiyorsalar, kesinlikle önlerine hedef koysunlar ve bu hedef doğrultusunda ilerlesinler.

O BİR MADALYA AVCISI
Organizasyon    Derece
2015 Dünya Şampiyonası    Altın
2015 Avrupa Şampiyonası    Altın
2014 Avrupa Şampiyonası    Altın
2014 Dünya Şampiyonası    Gümüş
2013 Dünya Şampiyonası    Gümüş
2013 Avrupa Şampiyonası    Altın
2013 Akdeniz Oyunları    Altın
2012 Olimpiyat Oyunları    Bronz    
2012 Avrupa Şampiyonası    Altın
2011 Dünya Şampiyonası    Altın
2011 Avrupa Şampiyonası    Gümüş
2010 Dünya Şampiyonası    Bronz
2010 Avrupa Şampiyonası    Altın
2009 Akdeniz Oyunları    Altın

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...