UEFA Türk takımlarını uyardı, 'Her sonuca hazır olun'

UEFA Türk takımlarını uyardı, 'Her sonuca hazır olun'

SPOR Haberleri

Fenerbahçe ve Beşiktaş için UEFA'nın vereceği karar beklenirken son, kurumdan gelen son açıklamalarkafaları karıştırıyor

Futbol Federasyonu heyeti, Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın Disiplin Kurulu'na sevk edilmeleri üzerine UEFA yetkilileriyle görüştü. Genel Sekreter Gianni Infantino'ya atfedilen küme düşme olmayacağı, başka kulüplerin dahil edilmeyeceği iddialarına ise yalanlama geldi. UEFA, herhangi bir çalışanının soruşturmanın sonuçlarına ilişkin çıkarımlarda bulunamayacağını duyurdu. Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın, UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi, Türk futbolunda deprem etkisi oluşturdu. Şike iddialarını inceleyen müfettiş Fernandez Palacios'un raporu doğrultusunda, adı geçen kulüpler ve yöneticiler için ağır cezalar istendi. Futbol Federasyonu (TFF) kurullarının dosyayı geçen yıl kapatması ve adli yargıda Yargıtay aşamasında itirazların sürmesi, Türkiye'de farklı algılanıyordu. Fenerbahçe ile Beşiktaş'ı yeni bir yargılama sürecinin beklemediği, 2 yıla yakın zamandır adım atmayan UEFA'nın da artık TFF gibi düşündüğü dile getiriliyordu.
Geçtiğimiz Pazartesi günü (10 Haziran) UEFA'nın resmî internet sitesindeki duyuru gündemi bir anda ters düz etti. Şike dosyasına bakan İspanyol müfettiş, Fenerbahçe'nin 2, Beşiktaş'ın 1 yıl Avrupa kupalarından ihracını talep ediyordu. Şok raporda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yanı sıra yöneticiler Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turan ile birlikte Beşiktaş'ın eski asbaşkanı Serdal Adalı ve eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun ömür boyu futbolla ilişiğinin kesilmesini gerektiği yazıyordu. Bu gelişmeler üzerine Aziz Yıldırım, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'le görüştü. Ardından TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı ve 3 üyeden oluşan heyet, apar topar İsviçre'nin Nyon kentine gitti. UEFA Genel Sekreteri Giovanni Infantino ve diğer yetkililerle nasıl bir süreç izleneceği masaya yatırıldı. Kapalı kapılar ardındaki konuşmalar basına sızdırılırken Infantino'nun ağzından çıktığı belirtilen bazı ifadeler ise manşetleri süsledi. İddialara göre; İtalyan idareci, disiplin kurulunun alacağı kararın TFF'nin yerel ligler için verdiği kararı etkilemeyeceğini söylüyordu. Başka kulüplerin soruşturmaya dahil edilmeyeceğinin altı çizilirken, Fenerbahçe ile Beşiktaş'a geriye dönük bir yaptırım uygulanmayacağı iletilmişti.
Kulüplerin talepte bulunması ve disiplin kurulunun da onaylaması halinde ertelenme yolunun açık olduğu bildirilmişti. Infantino, savunmanın çok önemli olacağı uyarısında bulunuyor ve karar ne çıkarsa çıksın CAS'a müracaat edilebileceğini anlatıyordu. Disiplin Kurulu'nun adil olacağı garantisini de veren UEFA Genel Sekreteri, kurulun normalde duruşma yapmadan hükme vardığını, ama Fenerbahçe ve Beşiktaş'la ilgili dosyanın kapsamlı olmasından dolayı Türk takımlarına böyle bir imkân tanındığını aktarıyordu.

'UEFA disiplin organları bağımsızdır'

İnfantino'ya ait olduğu öne sürülen sözler Türkiye'de "UEFA'dan gelen müjdeli haber" şeklinde yorumlandı. Başka kulüplerin adı geçmiyor, TFF'nin kararları bozulmuyor, küme düşme veya puan silme yeniden gündeme gelmiyordu. Bu gelişmelere karşın UEFA dün öğle saatlerinde sitesinden haberleri düzeltme ihtiyacı hissetti. İnfantino da dahil herhangi bir UEFA çalışanının soruşturmanın ne yönde sonuçlanacağına ilişkin çıkarımlarda bulunmasının mümkün olmayacağı vurgulandı.
Açıklamadaki cümleler dikkat çekiciydi: "Türkiye Futbol Federasyonu temsilcilerinin ricası üzerine yapılan görüşmeye ilişkin Türk basınında yer alan belirli yanıltıcı haberlerin gözden geçirilmesi sonrası kuşkulu bir durumdan kaçınılması amacıyla UEFA ilk olarak şunu vurgular ki, UEFA disiplin organları bağımsızdır. UEFA disiplin organları, 'UEFA Disiplin Talimatnamesi'ni uygulayacak ve buna bağlı kalarak davalar hakkındaki kararını verecektir. Bundan dolayı TFF'nin disiplin organlarının almış olduğu önceki herhangi bir kararın UEFA'nın nihai kararına etki edip etmeyeceği sorulamaz. UEFA disiplin müfettişi kendi raporunda TFF'nin disiplin organlarının var olan karar ve içeriklerinin notunu almakla birlikte devam etmekte olan farklı cezai kovuşturmaları da değerlendirmiştir."

UEFA, tahkim kararını değiştirebilir

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Beyazlı, UEFA'nın şike konusunda karar vermek için yargı sürecini beklemesi gibi bir şeyin söz konusunu olmayacağını söyledi. Trabzonspor kontenjanından Federasyon yönetim kuruluna giren Profesyonel Kurul Başkan Yardımcısı Beyazlı, UEFA Disiplin Kurulu'ndan çıkacak sonucun ardından Türkiye'deki Tahkim Kurulu'nun vereceği kararın değişebileceğine işaret etti. Mustafa Beyazlı, "Demokrasilerde sonuç bitmiş, her şey nihayete ermiş gibi bir durum söz konusu değildir. Yeni deliller ortaya çıktığında yeniden başa dönülebilir." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...