Türkiye'nin gözü kulağı Arjantin'de, 2020 Olimpiyatları son durum

Türkiye'nin gözü kulağı Arjantin'de, 2020 Olimpiyatları son durum

SPOR Haberleri

İstanbul 2020 Olimpiyatları'nın geleceği Buenos Aıres'te yapılacak oylama ile açıklığa kavuşuyor. Türkiye beşinci kez olimpiyat oyunlarına aday.

Türkiye olimpiyat oyunları için Arjantin'in Başkenti Buenos Aires'te muhteşem bir sunum yaptı. nbsp;2020 Olimpiyatlarına evsahipliği yapacak şehrin belirleneceği oylama öncesi yapılan sunum IOC üyelerinden tam not aldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı(IOC) Jacque Rogge, önce "Sunumuzu izlerken nefesim kesildi" dedi sonra da ekledi: 'Olimpiyat çalışmanızla gurur duyabilirsiniz.' İşte dakika dakika yaşanan olimpiyat heyecanının tamamı. İstanbul 2020 Yaz Olimpiyatları'nın kaderi Arjantin'in başkenti olan Buenos Aıres'te yapılacak oylama ile açıklığa kavuşuyor. Türk delegasyonu Buenos Aires'te sunumunu gerçekleştirdi ve ilk oylama sonucunu beklemeye başladı. Artık Türkiye'nin gözü Arjantin'e çevrildi. Başkent Buenos Aires'te yapılacak oylama, 2020 Olimpiyatları'nın düzenleneceği kenti belirleyecek. 113 IOC ülkesinin mensuplarından 97'sinin vereceği oy Tokyo, Madrid ve İstanbul'dan birini mutlu sona ulaştıracak. Buenos Aires'in, 10 Eylül'de sona erecek evsahipliğinden toplam 4 milyon Dolar turizm geliri elde etmesi göz önüne alınırsa, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyecek ülke de gelir bakımından büyük beklentiler içinde olacak.

TANITIM FİLMİ İÇİN TIKLAYINIZ....-VİDEO İZLE

İstanbul, Tokyo ve Madrid'in yarıştığı 2020 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak kentin ve yeni olimpiyat komitesi başkanının seçileceği Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. Genel Kongresi'nin açılışı Buenos Aires'te tango eşliğinde yapıldı.
Akustik açıdan dünyanın en iyi beş tiyatro salonundan biri olan Teatro Colon'da yapılan açılış seremonisi, IOC Başkanı Jaques Rogge ve Buenos Aires Valisi Mauricio Macri ve Arjantin Olimpiyat Komitesi Başkanı Gerardo Werthein'ın katılımıyla başladı. Monaco Prensi Albert ve eşi, İspanya Prensi Felipe ve eşi prenses Leticia, Japon prensesi Masako, İngiltere prensesi Anne açılışın mavi kanlı katılımcılarıydı.
Tiyatro binası yakınlarında Quebrecho adıyla bilinen yüzleri maskeli bir grup, İngiltere'nin Falkland adaları konusundaki tutumu için Prenses Anne'ı protesto etti. Arjantin'de 14 yıllık aradan sonra ilk defa kraliyet ailesine mensup birisi resmi olarak bulunuyor.
Törene Türkiye'yi temsilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi ile Milli Olimpiyat Komitesi temsilcileri katıldı. G-20 zirvesi için Petersburg'da bulunan Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törene yetişemediler.
Açılışta, Arjantin Filarmoni Orkestrası bir konser verirken, tango şarkıları da tarihi tiyatronun akustik salonunda yankılandı.
TÜRKİYE SUNUMUNU YAPTI!
2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapmak için aday olan İstanbul'un Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki sunumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı. Türkiye, 3 şehrin ilki olarak sunuma başladı. İstanbul için buraya gelen Türk delegasyonundan isimler tanıtıldı. İstanbul'un sunumunda tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra Uğur Erdener bir konuşma yaptı. Uğur Erdener'in arkasından video olarak İstanbul'a turist olarak gelen ve yaşayan yabancıların İstanbul hakkındaki görüşlerine yer verildi.
Bu görüşlerin arkasından sahneye başarılı Türk tenisçi Çağla Büyükakçay çıktı ve konuşmasına başladı. Çağla'nın ardından TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan kürsüye çıktı ve konuştu. Gündoğan, İstanbul 2020'nin nasıl planlandığı, bilet politikaları, yatırımlar ve gösterilecek performanslarla ilgili açıklamalar yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gündoğan'ın arkasından sözü alan isim oldu. Ali Babacan, Türkiye'nin tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin 2020 yılına kadar göstereceği ekonomik büyümenin diğer aday şehirlerin ülkelerinden daha hızlı olacağını söyledi. Türkiye'nin 2020'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olacağını söyleyerek, hazırlıklarda negatif birşey yaşanmayacağının sözünü verdi. Ali Babacan'ın konuşmasının ardından Türkiye'de yapılacak ulaşım projeleri video ile gösterilerek tanıtıldı.
Videonun ardından, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker konuşmaya başladı. Berker, yapılacak olan spor merkezleriyle ilgili bilgiler verdi. Berker'in ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç mikrofonu aldı. Suat Kılıç, İstanbul'un ilk olimpiyat oyunları adaylığında 19 yaşında olduğunu belirterek, Türkiye'nin Olimpiyatlar için ne derece istekli olduğunu ve bu yıllar boyunca kendini sürekli geliştirerek çalıştığını belirtti.
Kılıç, Türkiye'nin bundan önce düzenlediği organizasyonları ne derece hızlı ve başarılı düzenlediğini açıkladı. Doping konusunda Türkiye'nin 'sıfır tolerans' politikasını ısrarla ve şaşmaz şekilde uyguladığını vurguladı. Kılıç, Türkiye'nin her yıl spora 500 milyon dolarlık bütçe ayırdığını vurgulayarak bunun için Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN KONUŞTU: "GELİN BİRLİKTE KÖPRÜLER KURALIM"
Paralimpik okçumuz Gizem Girişmen'in ardından, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan mikrofonu aldı ve Türkçe konuşmaya başladı. Başbakan Erdoğan, bütün IOC üyelerine 'kalbi' bir selam gönderdi. Başbakan Erdoğan; "Dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul'dan herkese sıcak bir mesaj göndermeyi umuyoruz. Olimpiyat halkaları gibi kıtaları birbirine kenetleyen İstanbul'da samimi mesajlar göndermek istiyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan, sporu 16 yıl yaptığını ve sporu benliğinde yaşadığını iletti.
Başbakan Erdoğan, milletçe her türlü imkana ve isteğe sahip olduğunu belirtti. "Çoğunluğu müslüman bir ülkeye olimpiyat vermek, barışa ihtiyacı olan bölgemize önemli bir mesaj olacaktır" diyen Erdoğan, ülkemizin milletçe Olimpiyat'ı düzenlemek için tam bir kararlılığa sahip olduğunu söyledi. nbsp; Başbakan Erdoğan, olimpiyatların kültürler ile kıtaları İstanbul'un birbirine bağlayacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmayı "Gelin birlikte köprüler kuralım" sözü ile bitirdi.
"İSTANBUL DÜNYA İÇİN BİR UMUT"
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Arat, İstanbul'un Olimpiyatlar ile ilgili olarak olumlu ve ayrı bir yasaya sahip olan tek ülke olduğunu dile getirdi. Olimpiyatlar'ın Türkiye'ye verilmesi durumunda şehrin nasıl değişeceği ve organizasyonun ne derece kusursuz olacağıyla ilgili bir video yayınladı. Hasan Arat, konuşmasında İstanbul'a Olimpiyatlar için oy vermenin Olimpiyat tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyleyerek, Olimpiyatlar'ın İstanbul'da düzenlenmesinin dünya için bir umut olacağını belirtti. Hasan Arat'ın konuşmasının ardından salondan büyük alkış geldi.
ERDOĞAN: "BÖLGEYE BARIŞ MESAJI VERİLECEK"
Hasan Arat'ın konuşmasının ardından soru-cevap faslı başladı. Şu sorular ve karşılık olarak şu cevaplar geldi.
1. İstanbul'un bölgeyi birleştireceğini söylediniz. Bunu nasıl başaracaksınız?
2. 3 ana maddeden biri anti-doping. Bu soruyu sormak gerekiyor. Anti-doping için daha fazla kaynak ayrılacağını söylemeniz çok güzel. Çok sayıda doping testinden pozitif sonuç çıktı, bunun nedeni neydi ve niye böyle oldu?
3. Sunumu dikkatle dinledim. İstanbul'a çok teşekkür ederim, ayrıntılı bir sunum oldu. Havaalanı, ulaşım, atletlerin duracağı yerler ve tesislere nasıl ulaşacaklarını merak ediyorum. Nasıl olacak?
4. Geçmiş deneyimlerimizden daha değişik bir sunum oldu. Türkiye daha fazla bütçe ayırmış. Eğer oyunları alırsanız derinlemesine bir renovasyon ve atletizm çalışmaları yapılacak mı?
Uğur Erdener, sorulara cevap vermek üzere mikrofonu aldı. Erdener, dopingle ilgili soruya; "Acı olmadan sonuç alınmıyor maalesef. Çok ayrıntılı bir anti-doping sistemimiz var. Anti-Doping kurumumuz WADA ile çok yakın çalışıyor. Çok sık bir araya geliniyor ve birlikte toplantılar yapılıp önlemler alınıyor. Bakanım bahsetti sıfır tolerans politikamız var. Bizim ulusal anti-doping kurumumuz çok sıkı çalışma bekliyor. Bu konuda artan sayıda testlerimiz var. Tabii ki birçok şey var ama eğitim en önemlisi çünkü birçok sayıda paydaş ve partner var bu konuyla ilgili. Bu sadece koçların ya da sporculara ait değil genel bir sorumluluk." dedi. Neşe Gündoğan; "Biz en kapsamlı testleri uyguluyoruz. Çok büyük bir eğitim programı uyguluyoruz atletlerimize ve koçlarımıza. İyi sonuçlar umuyoruz bu eğitimlerden." açıklamasını yaptı.
Hasan Arat, ulaşım ile ilgili soruya Alp Berker yanıt verdi. Alp Berker; "Ulaşım modellerimiz test edilmiştir. 16 dakika ortalamalarıyla tesislere varacaktır. Rotaların %100'ünün yolları açıklanacaktır. Sporcuların %80'i hızlı metro sistemleriyle tesislerine ulaşacaktır. Sporcuların %50'si 5 dakikada tesislere varacaktır. Yeni bir havaalanı yapılacaktır. Hükümet, 9.8 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapacaktır. Bu da benim cevabımın sonu" dedi.
Başbakan Erdoğan; "Öncelikle, İstanbul'un master planları 100 binlik, 500 binlik uygulama planları yapılmıştır. Bu çalışmalarda alt yapı, üst yapı, gereken ne varsa yasalarla teminat altına aldık. Değişiklik gerekirse süratle yerine getirilecektir. Biz bu güce sahibiz. Diğer konu havaalanı. Yılda 100 milyon kapasiteli bir havaalanı inşamız sürüyor. 2017'de bağlantı yollarıyla birlikte bitecek ve ulaşım Olimpiyat Köyü'ne kolay bir şekilde sağlanacak. Burada tabii yeni şehir planlarımız var. Planlarla birlikte şehir zenginleşecek. Ulaşım ile ilgili en ufak bir sıkıntı olmayacak. Metro ile ulaşım burayı kolaylaştıracak.
Bölgeye ne katkısı sorusunun en önemli cevabı, bölge barışa hasret. Bölgede bu sıkıntı yaşanıyor. Biz olimpiyatı barışın, saygının, sevginin, dayanışmanın sembolleri olarak görüyoruz. Olimpiyatın biz bu mesajı vereceğini düşünüyoruz. Bölgeye böyle bir mesajı gönderme fırsatı olimpiyatla yaşanacaktır" dedi.
Hasan Arat, sunumun tamamen sona erdiğini söyledi ve salonda üyeler büyük bir alkış yağmuruna tuttu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge, İstanbul'a harika işleri nedeniyle teşekkür etti.
Jacques Rogge, Recep Tayyip Erdoğan'a ve delegasyona olimpiyat hazırlığındaki başarıları nedeniyle diploma verdi.
ERDOĞAN: "TÜRKİYE'YE OLİMPİYAT İLE DÖNECEĞİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sunumun ardından basın mensuplarına açıklama yaptı; "Gerçekten tüm arkadaşlarımızla, yapılan güzel hazırlıklar sonucunda güzel bir sunum gerçekleştirdik. Beklentimiz, öncelikle ikinci tura kalmak ve daha sonra finalde olimpiyat oylamasını kazanmak.
İstanbul'da kendileriyle tanıştığımızda o enerjiyi karşılıklı aldık. Bugün de arkadaşlarımın sunumundaki coşku, heyecan, VTR'lerdeki sunumlar gerçekten çok başarılıydı. Umuyorum ki Türkiye'ye Olimpiyatla döneceğiz."
Recep Tayyip Erdoğan, 1994'le bugünki sunum hakkında çok şeyin değiştiğini söyledi.
İŞTE GÜNÜN PROGRAMI
21:00 - 21:45

Değerlendirme komitesinin raporu
21:45
32. Olimpiyat Oyunları oylaması
23:00
Evsahibi ülkenin açıklanması
00:30 - 01:00
Evsahibi ülke şehir ile anlaşma imzalanması
KİMLER YOK Kİ
Devlet başkanları, prensesler, sporcular, iş adamları ve gazetecilerden oluşan yedi binden fazla kişi 2020 olimpiyat şehri seçimleri için Buenos Aires'te topladı. Türkiye, Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde kalabalık bir ekiple İstanbul'un adaylığını desteklemek için Buenos Aires'teki yerini aldı. Erdoğan'a, Spor Bakanı Suat Kılıç, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Genel Müdürü Temel Kotil'in yanı sıra iş adamları Ferit Şahenk, Ali Koç, Süreyya Ciliv ve Mehmet Uçan eşlik ediyor. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kircher ile resmi bir görüşmede de bulunacağı da gelen haberler arasında.
2 BİN 500 GAZETECİ İZLİYOR
Seçimleri izlemek için dünyanın her yerinden toplam 2 bin 500 gazeteci akreditasyon yaptırdı, ancak ağırlık Japonlar'da. Seçimleri 600 Japon gazeteci izleyecek. Japonya'yı resmi düzeyde Başbakan Shinzo Abe, Prenses Akiko ve Takamado, Tokyo Valisi Naoki Inose, Tokyo 2020 Başkanı Masato Mizuno ve Olimpiyat şampiyonu sporcular temsil ediyor.
İSPANYOLLARA VERİLEN ŞANS BİRAZ DAHA AZ
İstanbul ve Tokyo'ya oranla az şansı olduğu söylenen İspanya heyeti ise Başkan Mariano Rajoy liderliğinde temsil ediliyor. Prens Felipe ve Leticia, Madrid Belediye Başkanı Ana Botella, Tenisçi Rafael Nadal heyetin ağır toplarından. Monaco Prenci Albert, Lichtenstein prensesi Nora, Ürdün prensi Faysal Bin El Hüseyin, Katar Emiri ve Paris Saint-Germain ekibinin sahibi Tamiz bin Hamid El Thani de seçim heyecanını yerinde yaşayacaklar.
SULTANAHMET MEYDANINDA DEV EKRAN
Buenos Aires'te yapılacak 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları evsahibi şehir seçimi, Sultanahmet Meydanı'nda kurulacak ekranlarla on binlerce spor severe izlettirilecek. Seçimlerin izleneceği alan, İstanbul 2020'nin kıtalararası maratonunu için öngörülen bitiş noktasına kurulacak.
Yerli ve yabancı sporseverlerin akşamın ilk saatlerinden itibaren alanı doldurması bekleniyor. İstanbul, 2020 Oyunları'na evsahipliği yapma onurunu elde etmesi halinde bu, Türkiye ve bölge için tarihi bir an olacak. IOC'nin 125. Oturumundan canlı yayın Türkiye saati ile 22:00'de başlayacak, karar 23:00 sularında açıklanacak.
Buenos Aires'te konuşan İstanbul 2020 Adaylık komitesi Başkanı Hasan Arat, şu ifadelerle kendisini dinleyenlere seslendi, "Ülkemizden binlerce kilometre uzakta olabiliriz, ancak Türkiye'deki vatandaşlarımızın yüreklerinin bizlerle beraber attığını hissedebiliyoruz. Sultanahmet Meydanı'nda kurulacak alan bu tarihi anı bizlerle birlikte yaşamalarını sağlayacak. Olimpiyat maratonumuzda son düzlüğe girerken, Sultanahmet Meydanı'nı dolduracak on binlerin tıpkı yedi yıl sonra aynı alanda maraton koşucularını karşılarken yapacakları gibi bitiş çizgisinde bizlerle birlikte sevinç çığlıkları atması en büyük dileğimiz.
Türkiye bu anı çok bekledi. Halkımızın %94'ü adaylığımızı destekliyor. Oyunlar'a ev sahipliği yapma onurunu elde etmemiz halinde ülke çapındaki haftalarca sürecek kutlamalara tanık olacaksınız. Sultanahmet'ten yükselen sevinç çığlıklarını buradan, Buenos Aires'ten duyacağız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...