Trabzonspor'un Belçikalı genç yeteneği, hızlı ve delici yapısıyla dikkat çekiyor

Düzenleyen:
Trabzonspor'un Belçikalı genç yeteneği, hızlı ve delici yapısıyla dikkat çekiyor

SPOR Haberleri

Demokratik Kongo – Belçika zincirinin yeni halkası olan Theo Bongonda, Olcay Şahan ve Fabian Castillo ile kanat rotasyonunda yer alacak. Özellikle stili kendisi gibi olan Castillo ile gireceği forma rekabeti en çok hocası Ersun Yanal’ı sevindirecek.

Hilmi Hakan Kahraman
hhkahraman@trscouts.com

Demokratik Kongolu bir ailenin çocuğu olarak Belçika’da dünyaya gelen Theo Bongonda, kariyerine 12 yaşında, birçok Afrikalı ve Belçikalı oyuncunun yetiştiği, JMG Academy’de başladı. Burada bir dönem Galatasaray forması giyen ve yine Demokratik Kongo asıllı olan Jason Denayer ile birlikte eğitim alan Bongonda, Ocak 2013’te 40.000 avro karşılığında Zulte Waregem’e transfer oldu ve U19 takımına gönderildi. Zulte Waregem formasını giymeye başladığı Temmuz 2013’ten itibaren 1,5 sezonda çıktığı 43 maçta 5 gol 5 asistlik bir performans gösterdi. Olağanüstü hızı ve atletizmi ile kısa sürede Avrupa’da birçok takımın ilgisini çekmeyi başardı ve Ocak 2015’te 1,3 milyon avro karşılığında, 4,5 yıllığına İspanyol ekibi Celta Vigo’nun yolunu tuttu. Celta Vigo’da sürekli olarak 11’de şans bulamasa da 2 sezon boyunca rotasyon oyuncusu haline geldi. İspanya kariyerinde sürekli yükselen bir grafik ortaya koyan Bongonda, 2,5 sezonda toplam 76 maça çıkarak 5 gol ve 9 asistlik bir performans gösterdi. Kariyerinde çok önemli hedefleri olan Bongonda, Chelsea ve Manchester United gibi kulüplerde oynamak istiyor. 

Belçika A Millî Takımı formasını henüz giymeyen Theo Bongonda, U19 forması ile 4 maçta 2 gol, U21 forması ile ise 8 maçta 2 gol rakamlarına ulaştı. Önümüzdeki süreçte kendini geliştirmesi halinde Belçika A Millî Takımı havuzunda yer bulabilir. Ancak şu an önünde Eden Hazard, Yannick Carrasco, Kevin Mirallas, Nacer Chadli gibi üst düzey isimlerin olması onun millî forma için ne kadar çalışması gerektiğini gösteriyor. Demokratik Kongo asıllı olan ve Belçika için oynayan Vincent Kompany, Youri Tielemans, Michy Batshuayi, Christian Benteke, Romelu Lukaku gibi oyuncularla Belçika A Millî Takımı’nda şans bulamazsa kendisini yakın bir zamanda eski Bursasporlu Cedric Bakambu ile birlikte Demokratik Kongo Cumhuriyeti formasıyla izleyebiliriz. 

Bongonda, her iki kanatta da oynayabilen atletik kanat/forvet olarak nitelendirebileceğimiz bir oyuncu. Bu sezon en fazla 4-2-3-1 ve 4-3-3 formasyonlarında forma şansı buldu. Ancak asıl mevkisi olan sol kanatta çok daha etkili olmaktadır. Trabzonspor’a transferini ele aldığımızda ise 400.000 avro kiralama bedeli son derece uygun ve alınabilir bir risk... Kiralık geçireceği 1 sezon sonunda beğenilmesi halinde Celta Vigo’ya bonservisi için ödenecek bedel olan 3 milyon avro da Trabzonspor için son derece makul görünmekte.

Olcay Şahan ve Fabian Castillo ile kanat rotasyonunda yer alacak olan Theo Bongonda’nın daha çok kendisi gibi hızlı ve delici bir oyuncu olan Castillo ile forma rekabetine gireceğini söyleyebiliriz. 

Not: TrScouts İspanya gözlemcisi Mert Esmeroğlu’na katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

KÜNYESİ: 
 
Doğum Yeri: Charleroi (Belçika)
Doğum Tarihi: 20.11.1995 (21 yaşında)
Boy - Kilo: 1,77 m. – 71 kg
Mevcut Piyasa Değeri: 3 milyon €
Maksimum Piyasa Değeri: 3 milyon €
Kariyer - Takım Sezon Maç Gol
Z.Waregem 2013-15 / 43 - 5
Celta Vigo 2015-17 / 76 - 5
Belçika U19 / 4 - 2
Belçika U21 / 8 - 2
 
Artıları: 
 
∂ Üstün atletik yetenekleri ve olağanüstü hızı.
∂ Dikine oynayan ve hücumu düşünen takımlarda çok etkili olması.
∂ Top sürerek adam eksiltebilmesi ve kendine pozisyon oluşturabilmesi.
∂ Etkili ve yön değiştiren pasları doğru zamanda atabilmesi, hücuma bu özelliği ile derinlik kazandırması.
∂ Genç yaşı ve uluslararası alanda kabul görmüş yüksek potansiyeli.
 
EKSİLERİ: 
 
∂ Son vuruş konusunda henüz yeterli olmaması.
∂ Skora düzenli olarak katkı yapamaması.
∂ Zaman zaman mental olarak oyundan düşmesi.
∂ Oyun içi tercihlerinde hatalar yapabilmesi.
∂ Enerjisini maç içinde doğru kullanamaması.
Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...