Dünya Fas'ın başarısını konuşuyor! Tesadüf değil, bir proje eseri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya Fas'ın başarısını konuşuyor! Tesadüf değil, bir proje eseri

SPOR Haberleri

Fas Futbol Federasyonu, 2014 yılında “Toprağa ait yetenekleri geri getirin” projesiyle Avrupa’da yetişen Faslı yetenekleri hedefledi, onları millî formayı giymeye ikna etti. Fas Millî Takımı için çalışan ve Belçika altın jenerasyonunun yetiştiricisi olan ‘Profesör’ lakaplı Chris Van Puyvelde ise 'gizli kahraman' olarak görülüyor.

2022 Dünya Kupası’nda âdeta peri masalını andıran bir başarıya imza atan Fas, bütün dünyayı kendine hayran bıraktı. Grup maçlarında Hırvatistan, Belçika ve Kanada’nın olduğu gruptan lider olarak adını son 16’ya yazdıran Fas’ın bu başarısı ‘tesadüf’ olarak görülüyordu. Kimse Fas’ın bir sonraki aşamaya geçeceğine ihtimal vermiyordu. Ancak Fas, başındaki stajyer hocası Walid Regragui ile son 16 turunda İspanya’yı, çeyrek finalde de Portekiz’i saf dışı bırakarak Dünya Kupası’nda kalan dört takımdan biri olmayı başardı.

CENAZE MASRAFLARI BİLE...

Peki, dünya devlerini geride bırakan Fas’ın sırrı ne? Gelin bu sorunun cevabını arayalım… Fas’ın nüfusu 37 milyon, ülke dışında yaşayan göçmen Faslı nüfusu da 4,2 milyon. Fas’ın Dünya Kupası kadrosunda bulunan 26 futbolcunun 14’ü Fas dışında doğmuş. 2014 yılında Fas Futbol Federasyonu “Toprağa ait yetenekleri geri getirin” kampanyasıyla Avrupa’da yetişen Faslı yetenekleri hedefliyor. Bu hedef için tabii ki her futbolcuyla birebir ilgileniyorlar. Hatta futbolcuların yakınlarının cenaze masraflarını ödeyecek kadar…

Dünya Fas'ın başarısını konuşuyor! Tesadüf değil, bir proje eseri

ZIYECH, HÂKIMI, BOUFAL...

Cezayir ve Senegal gibi ülkeler genelde Fransa’da oynayacak seviyelerde olmayan futbolcuları millî takım kadrosuna katabilirken, Fas bu ilgi sayesinde üst seviyede futbol oynayan Faslıları da kadrosuna katmayı başarıyor. Hollanda doğumlu Hâkim Ziyech, bütün alt yaş kategorilerinde Hollanda forması giymiş olmasına rağmen, sonradan tercihini ülkesinden yana kullanıyor. Real Madrid, Inter ve PSG formalarını giyen Madrid doğumlu Achraf Hâkimi de öyle… Sofyan Amrabat, Noussair Mazraoui, Sofiane Boufal ve daha nicesi...

GİZLİ KAHRAMAN PUYVELDE

Bu oyuncular doğdukları ülkelerin millî takımlarında çok rahat görev alabilirlerdi. Ama “Toprağa ait yetenekleri geri getirin” projesiyle hepsi ülkelerini seçti. Tabii bütün bunların yanında hazırladığı antrenör eğitim programı ile Belçika altın jenerasyonunun yetiştiricisi olan ‘Profesör’ lakaplı Chris Van Puyvelde de Fas Millî Takımı için çalışıyor. Puyvelde, Aziz Yıldırım’ın kaybettiği seçim öncesi en büyük altyapı kalkınma projesi olarak düşündüğü isimdi. Fas, günlük başarılar yerine proje oluşturup başarıyı yakaladı. 

Dünya Fas'ın başarısını konuşuyor! Tesadüf değil, bir proje eseri

REGRAGUI TARİHE GEÇTİ! FAS'IN GUARDIOLA'SI

Fas’ın stajyer hocası Walid Regragui, Dünya Kupası tarihinde çeyrek final yaşayan ilk Afrikalı teknik direktör olarak kayıtlara geçti. “Fas’ın Guardiola’sı” benzetmesi yapılan Regragui, futbolculuğu döneminde pek dikkat çekmeyen bir savunma oyuncusuydu. 2012’de Fas’ta yardımcı antrenörlük yapan 47 yaşındaki genç hoca, Vahid Halilhodzic’in Dünya Kupası’na taşıdığı Fas’ın başına geçti ve beş maçta tarih yazdı.

AMRABAT İNANAMIYOR: SANKİ RÜYADAYIZ

Bir dönem Galatasaray’da futbol oynayan Nordin Amrabat’ın kardeşi Sofyan Amrabat kendilerini hâlâ bir rüyada gibi hissettiklerini söyledi. İnanılmaz bir başarı yakaladıklarını söyleyen Amrabat “Yüreğimizle oynuyoruz. Böylesine önemli takımları elemek gerçekten büyük iş” diye konuştu. 

SIRADAKİ FRANSA MI?

Dünya Kupası’nda Kuzey Afrika temsilcisi Fas, ‘suyun öte yakasındaki’ takımları birer birer eliyor. Belçika, İspanya ve Portekiz’i saf dışı bırakan Mağribin çocukları, haritada Belçika ile İspanya arasında kalan Fransa ile çarşamba günü final mücadelesi yapacak.

ERDOĞAN'DAN FAS'A TEBRİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası’nda destan yazan Fas Millî Takımı’nı tebrik etti. Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Dünya Kupası’nda yarı finale çıkma başarısını gösteren ilk Afrika takımı olan Fas Millî Takımı’nı canı gönülden kutluyorum” ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...