Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'

Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'

SPOR Haberleri

Ertığrul Sağlam, Bursa'yım şampiyon yapıp Eskişehir'e kupa finali oynattı. İşte o özel ropörtaj ve detaylar...

Bursaspor ve rahmetli İbrahim Yazıcı için, "Bizim ne kadar payımız var şampiyonlukta, o da insanlar takdir ediyorlar ama, bizi oraya getiren insan oydu" diyecek kadar da alçakgönüllü ve vefalı."Haydi büyük adam, şampiyon yap bizi Ertuğrul Sağlam" diye karşılamıştı Es-Es taraftarı onu. "Bu sene hedef Avrupa Kupası'na gitmekti" dedi ve başardı. Sıkı bir Bursaspor taraftarı olarak Ertuğrul Hoca'yla röportaj yapmanın benim için ayrı bir yeri var aslında. Bursaspor'dayken kısmet olmadı, nasip Es-Es sularında yapmaktaymış.Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'
-"Şampiyon olmak sıkıntı oluşturdu" demişsiniz bir röportajınızda...
Aslında Bursaspor'dayken şampiyonluktan sonra da bunu dile getirmiştim. Eskişehirspor'u çalıştırmaya başladıktan sonra söyleyince Bursaspor camiasında tepki gördü. Hedefe giden Anadolu kulüpleri bazı sıkıntılar yaşıyor. Bursaspor'da hatırlarsanız şampiyonluğun ertesinde de zirveye oynarken çok kötü hakem hatalarıyla geride kalmıştık. Benim vurgulamak istediğim buydu orada. Bir de şampiyonluktan sonra 3.lük geldi ama kimse mutlu olmadı. 5.lik 'biz bittik' havasının oluşmasına sebep oldu ki, buna hiç gerek yoktu. Sonra Eskişehirspor'a geldik, burada da Bursaspor'la olan şampiyonluktan sonra ismimize 'Şampiyon yap bizi Ertuğrul Sağlam' diye marşlar yazıldı. Böyle bir hazırlık ve altyapı yokken hemen şampiyonluk beklentisi başladı.
Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'
-Bir futbol takımının başarısında sizce ödemelerin zamanında yapılmasının ne kadar etkisi var?
Oyuncunun kulübüne karşı saygısını kazanabilmek, kulübün oyuncu karşısındaki otoritesini koruyabilmek için oyuncuya emeğini zamanında ödemek önemli ve performansı direk etkilediğini düşünüyorum.

- Son 7 senedir ülkemizde Türk teknik direktörüler şampiyon oluyor, neden Türkler başarılı? nbsp;
Bunu benim söylemem çok doğru olmaz, kendimi ön plana çıkarıyorum övüyorum gibi olur. Ama istatistiklere bakıldığında son yıllarda Türk antrenörler damgasını vurmuş durumda lige. Ben yabancı antrenörlere karşı değilim ama insanların da bu gerçeği de görüp yüzleşmeleri gerekiyor.

-Oyuncuların performansında sosyal hayatı paylaşmalarının ve arkadaş olmalarının etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?
Birbirini sevip, birbirine yardımcı olmak konusunda ne kadar vakit geçirirlerse bu etkili oluyor tabii ki.

-Veya düşmanlıklar olursa sahaya yansıyor mu?
Ne kadar yansımıyor desek de yansıyor. Hepimiz insanız, hepimizin duyguları var.

-Biraz tatsız bir toplumsal hava var son dönemde konuyla ilgili söylemek istediğiniz birşey var mı?
Hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz ve aynı havayı teneffüs ediyoruz ve birbirimize saygı duymak ve hoşgörüyle birbirimizin hem inançlarına, hem yaşam biçimine, hem hayata bakışına saygı duymak zorunluluğumuz var. Bazen gereksiz sıkıntılar ve kutuplaşmalar yaşanıyor. Biraz daha çaba sarf etmemiz gerekli.
Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'
Anadolu takımları için şampiyonluk kolay değil
Bir Anadolu takımı olarak şampiyonluğu düşünmek, hedef koymak hiç kolay değil. O kelimeyi kullanırken altını doldurmak lazım. Eskişehirspor için şu anda düşünemiyorum. Böyle bir hedefle işe başlamak hayal tacirliği gibi bir şeydir. Eskişehirspor olarak böyle bir hedefi ortaya koymak için bazı gereklilikler var. Onları tamamlamak da 2-3 seneyi alır gibi.


100 milyonluk bütçesi, her yerde taraftarı, medya gücü, lobisi olan, çok farklı avantajları kendi lehine kullanabilen camialara karşı şu anda bir Anadolu takımının bu kelimeyi kullanması zor.


- Zor bir şehirden, bir başka zor şehre geldiniz, burada durum nasıl taraftarla?
Ülkede bir anadolu takımı dediğinizde Trabzon, Bursa ve Eskişehir'i sayabiliyorsunuz zaten. Futbol kültürü olan, taraftarlık blinci yerleşmiş takımlar bunlar. Eskişehir'de de artılar ve eksiler var, Bursa'da da olduğu gibi. Burası da futbolu çok seviyor, yaşıyorlar. Beklentiler çok büyük. O yüzden çalışmak çok kolay değil.

- Kupa'da finale kadar çıktınız, ama ligde durum neden böyle ?
Bu sene başında bir hedef koymuştuk biz. Ve bu hedef Avrupa Kupası'na katılmaktı. Açıkçası şu eleştiriyi yapmak istiyorum. Biz her kupada tur geçişimizde halk ve taraftar da kupaya endekslendi. Bugün ligde geride kalmamızı kimse dert etmiyor. Biz de bundan sonraki kalan maçlarda da genç futbolcularımızı oynatıp onları değerlendirmeye çalışacağız.

nbsp;- Peki Eskişehirspor'da maddi durum nasıl?
Eskişehir'de tabi özelikle yeni yönetim geldikten sonra ortaya çıkan bilançolarda ciddi bir borç yükünün olduğu ortaya çıktı. Fakat başkanın ve yönetim kurulunun çok iyi niyetli insanlar olduğunu gördüler ve bunun karşısında da futbolcular biraz daha hoşgörülüler. Yani geciken ödemelerde ortaya çıkan aksaklıklarda, karşıdaki insanın iyi niyetli olduğunu görünce insanlar biraz daha hoşgörülü olabiliyor. Ve sezon başından bugüne kadar kriz olacak duruma getirmediler, Allah'a şükürler olsun. Sezon başında koyduğumuz bir hedef vardı o da Avrupa Kupaları'na katılmaktı. Eskişehirspor Türk futbolunu Avrupa Kupaları'nda temsil edecek ve sezon başında koyduğumuz hedefi de biz yakalamış olacağız. O yüzden, sıkıntılı dönemlerde dahi işine bağlı kalan profesyonellikten vazgeçmeyen oyuncularımıza ve artı tabi büyük sıkıntılara rağmen canını dişe takıp da oyuncuları mağdur etmeme adına uğraşan başkana ve yönetime de teşekkür etmek istiyorum.

- Kupa finalini değerlendirebilir misiniz?
Golü atanın kazanacağı bir maçtı. Şanssız bir gol yedik ve kaybettik. Rakibimizi centilmence alkışladık. Türk futbolunun hakarete, öfkeye değil centilmenliğe ihtiyacı var. Oyuncularımla gurur duyuyorum. Taraftarımız maçı kaybettikten sonra bile iki takımı çağırıp alkışladı. Ülkeye örnek oldular. Bir kupa daha olsaydı, onu taraftarımıza armağan etmeyi isterdim.
Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'
SAMSUNSPOR HAKKINDA
Benim Samsun'da 10 senem geçti ve hayatımdaki bir çok önemli olayı da ben Samsun'da yaşadım. Futbolculuğa başladığım dönem, antrenörlüğe çıkışım. üniversite, yüksek lisans dönemim. Orada evlendim. Çocuğum orada oldu. Samsunspor'un hayatımızda önemli bir yeri var. Hatta oğlum da rica etti, zamanımız uyarsa yükselme maçlarına gidip Samsunspor'u destekleyeceğiz.

Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'

VEFAT EDELİ 1 YIL OLDU
Merhum Yazıcı 1 lirayı zayi etmezdi nbsp;
Ölümün 1. yılında rahmetli İbrahim Yazıcı'yı anlattı Ertuğrul Sağlam: 'Ben geldiğimde bu kulübü çok borçlu aldım, ben bıraktığım zaman kesinlikle insanların böyle bir sıkıntı yaşamasını istemem' derdi. Kulübün 1 lirasını dahi zayi etmekten korkan bir insandı.

Benim için çok şey ifade ediyor. Hem Bursa şehri için, hem Bursa futbolu için, hem de Türk futbolu için de çok şey ifade ediyor. Çünkü olmaz denileni, kimse yapamaz denileni, başarabilen bir takımın patronuydu, başındaki insandı. 3 tane yabancı futbolcu alıp da taraftar karşısında hoş görünüp günü kurtarabilirdi çok rahatlıkla. Ama o "Ben geldiğimde bu kulübü çok borçlu aldım, ben bıraktığım zaman kesinlikle insanların böyle bir sıkıntı yaşamasını istemem." derdi. Kulübün bir lirasını dahi zayi etmekten korkan bir insandı. 7000 TL'lik primi 8000 TL'ye çıkarırken çok kavga ettiğimizi hatırlarım. Sonuçta cebinden vermiyordu, kulübün parasından veriyordu. Bugün 20-30 bin TL'lerin bir çırpıda prim olarak verildiği bir yerde, 1000 TL prim artırırken kavga ederdik biz, tartışırdık. Herkes tarafından zor bilirdi ama bir antrenör için de çalışılması çok keyifli bir başkandı. Başka başkanların yaptığı gibi antrenöründen habersiz bir tane oyuncuyu kulübe getirmemiştir mesela, ya da göndermedi. Bir çok diğer konuda da o "dik duruş" dediğimiz tavrı sergilemiştir. Elde ettiğimiz başarılarda kendisi hep başrol oynamıştır. Başkanın hayatı futboldu, o bu yolda canını bile verebilecek düzeyde, futbola tutkuluydu, Bursaspor'a aşıktı. Allah rahmet eylesin. Bursaspor'a ve Türk futboluna çok şey kattı, huzur içinde yatsın inşallah.
Başarısı çok egosu az: 'Ertuğrul Sağlam'
SAĞLAM'IN ALTIN ON BİRİ


Ertuğurul Sağlam'dan bizim için Süper Ligin en iyi kadrosunu yapmasını istedik. 3 Eskişehirsporlu hakkı verdik.
Hazırlayan: nbsp;Burcu ÇETİNKAYA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...