HDP'den Kılıçdaroğlu'na 'protokol' resti: Kabul edilemez

Düzenleyen:
- Güncelleme:
HDP'den Kılıçdaroğlu'na 'protokol' resti: Kabul edilemez

Seçim 2023 Haberleri

Seçime günler kala siyaset arenası hareketlenirken, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile masaya oturan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na HDP'den 'kayyum' tepkisi geldi. Kılıçdaroğlu'nun bugün açıkladığı protokoldeki kayyum kararının evrensel demokratik ilkelere aykırı olduğunu belirten HDP, "Kayyum atamaları demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemez ve bu konudaki yaklaşımımız değişmezdir." diyerek, nihai kararı ve seçimle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını duyurdu.

Sinan Oğan, seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceğini açıklamış ATA İttifakı, Oğan'ın bu kararı ile dağılmıştı. Oğan'In kararının bireysel olduğunu söyleyen eski ittifak ortağı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ise, CHP lideri ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile masaya oturdu.

Ümit Özdağ ve Kılıçdaroğlu arka arkaya süren görüşmeler sonrası yedi temel ilkeden oluşan bir ittifak protokolü imzaladı. İmzalanan protokolde ‘kayyum’ maddesi tartışma konusu olmuştu.

Protokol ‘kayyum’ atanmasının önünü açarken, Millet İttifakı'na destek vereceğini açıklayana HDP'den sert tepki geldi. 

"Demokrasi ve özgürlüğü savunan politik ilkelerimize daha sıkı ve kararlı sarılıyoruz" diyen HDP ve Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulları bugünki olağanüstü toplantısı sonrası yayınladığı bildiride şu ifadelere yer verdi;

“BU KONUDAKİ YAKLAŞIMIMIZ DEĞİŞMEZ”

Ülkemizde yaşanan sorunların temelinde demokrasi ve hukuk açısından evrensel ilkelere uymayan uygulamalar bulunduğunu uzun zamandan bu yana ifade ettik, etmeye de devam ediyoruz. Özellikle seçim hukuku ve halk iradesini, yerel demokrasiyi yerle bir eden kayyım politikaları bu uygulamaların başında gelmektedir. Halkın iradesini gasp eden kayyım atamaları demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemez ve bu konudaki yaklaşımımız değişmezdir.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün açıkladığı protokoldeki bu konuyla ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Tutumumuz ve eleştirimiz net ve açıktır. Kayyum uygulamaları sadece Diyarbakır'ın değil İstanbul'un ve bir bütün olarak hepimizin sorunudur.

Demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerine sahip çıkmak ve bu konuda ilkesiz duruşlara taviz vermemek hepimizin görevidir. Bunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bizler demokrasi, hukuk ve adalet mücadelesinin kararlı öznesi olmayı sürdüreceğiz.

NİHAİ KARAR YARIN AÇIKLANACAK

Ülke için bir referanduma dönüşmüş 28 Mayıs seçimleri ve sonrası için oynanan oyunların ve kurulan tuzakların farkındayız. Bugün başlattığımız değerlendirmelerimize partilerimizin bileşenleri ve kurulları ile devam ediyoruz. Değerlendirmelerimiz sonucu nihai kararımızı, seçimlerdeki tutumumuzla ilgili açıklamamızı yarın (25 Mayıs 2023) halklarımızla paylaşacağız. 

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...