Fransız basını: BATI, Kılıçdaroğlu'nun kazanmasını istiyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fransız basını: BATI, Kılıçdaroğlu'nun kazanmasını istiyor

Seçim 2023 Haberleri

Türkiye, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. Dünya basınının da gözü özellikle cumhurbaşkanlığı seçiminde. France 24 kanalı Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik çarpıcı bir analiz paylaştı. Analizde, Avrupa’nın ve ABD’nin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını beklediği ifade edildi.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimlerine sayılı günler kaldı. Dünya basını da bu seçimleri yakından takip ediyor. Birçok uluslararası basın cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili haberler paylaşıp analizler yayımladı. Fransız medya kuruluşları da bu duruma kayıtsız kalamadı.

Ensonhaber’de yer alan habere göre, Fransız medya organı, Kılıçdaroğlu'nun göreve gelmesi halinde, Batı'yla nasıl bir diyalog sürdüreceğini yazdı. Batı'nın 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerindeki tutumunun, 6'lı masadan yana olduğu bir kez daha vurgulandı.

'KILIÇDAROĞLU AVRUPA YANLISI DAVRANACAK'

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Batı ile ilişkileri yeniden tesis etmek istediği belirtilerek, “Kılıçdaroğlu'nun heterojen altı partili bloğu ittifakı, Batı ile ilişkilerin yeniden kurulmasını istediğini söylüyor. İttifak, AB'ye katılım sürecini yeniden başlatmaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kararlarına uymaya kararlı.” İfadelerine yer verildi.

"ERDOĞAN ÇOK ETKİLİ BİR POLİTİKACI"

Pek çok Batılı yetkili ve liderin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı tavır aldığı ifade edilirken, buna karşılık Erdoğan'ın seçimi kazanma durumuna ilişkin şu görüş paylaşıldı: O, çok etkili bir politikacı. Bu yüzden tüm ters rüzgarlara rağmen yeniden seçilebileceğine dair bir his var. Öyleyse neden onu daha fazla yabancılaştırıyorsunuz?

"KILIÇDAROĞLU KAZANIRSA, AB İLE GERİLİM AZALACAK"

Analistlerin, Batı'nın seçim kampanyası konusundaki sessizliğinin altında, Avrupa ve ABD'nin "Kılıçdaroğlu'nun zaferini memnuniyetle karşılamasının yattığını" ifade edilerek, Kılıçdaroğlu'nun kazanması halinde, Batı ile bağları derinleştirmek için çok çalışması gerekeceğine vurgu yapıldı.

Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi halinde Türkiye’nin daha az izole edileceğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

 “Elbette Kılıçdaroğlu kazanırsa, Türkiye ile AB arasındaki gerilim azalacak. Böylece Türkiye daha az izole olacak. Yunanistan'ı işgal tehdidinde bulunmak yerine diplomasiyi kullanacak.”

Diğer taraftan, Türkiye AB üyeliği için diğer tüm kriterleri karşılasa bile Kıbrıs meselesinin büyük bir sorun olmaya devam edeceği, Atina ile de sorunların devam edeceği belirtildi.

“ABD, AÇIKÇA KILIÇDAROĞLU’NUN KAZANMASINI İSTİYOR”

ABD Başkanı Joe Biden'ın Erdoğan karşıtı tavır takındığı da analizde yer alan bir başka dikkat çekici nokta oldu. Kılıçdaroğlu'nun kazanmasının istendiği açıkça ifade edildi: Kılıçdaroğlu yönetiminde, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin daha az zor ama yine de zor olması bekleniyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
garip 27 Nisan 2023 22:39

Fransız kendi gibi düşünenin kazanmasını ister tabiki ehli sünnet birini milli birini istemez

Sonraki Haber Yükleniyor...