Mehmet Uçum: Bakanlar değil yardımcıları istifa etmek zorunda

- Güncelleme:
Mehmet Uçum: Bakanlar değil yardımcıları istifa etmek zorunda

Seçim 2023 Haberleri

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 bakanın milletvekili olacağını açıklamasının ardından başlayan ‘Bakanlar milletvekili olabilir mi, olabilir ise istifa etmeleri gerekmez mi?’ tartışmalarını değerlendirdi.

HABER MERKEZİ ANKARA - Mehmet Uçum, bakanların devlet memuru olmadıklarını, bu yüzden istifa etmeden vekil adayı olabileceklerini ve sınırlamaların açık hüküm yoksa yorum yoluyla yapılamayacağını belirtti. Uçum, şunları söyledi: Anayasa ve kanunda Bakanların istifa etmesine ilişkin hüküm yoktur. Bakanlar, milletvekilliği adaylığı için istifaları düzenleyen Anayasa’nın 76’ncı maddesi ile Milletvekili Seçim Kanunu 18’inci maddesinde sayılmamıştır. Devlet Memurları Kanunu’na tabi değildir. Bakanlar kamu hizmeti yapar, kamu görevine katılır ancak bir kamu kurum veya kuruluşunun memur statüsündeki kamu görevlisi sayılmazlar. Bakanlar üst kademe idari yönetici değil siyasi yöneticidir. 3 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) kapsamında Bakan Yardımcıları üst kademe yöneticiler listesinde yer aldığından milletvekili adayı olduklarında görevlerinden istifa etmeleri gerekir. Bakanlar bu listede olmadığından istifa zorunlulukları yoktur. Tam siyaset yapma hakkına sahip Bakanların seçilme hakkı kısıtlanamaz. Milletvekilliği adaylıkları istifaya bağlanamaz. 24 Haziran 2018 milletvekili seçiminde aday olan Bakanlar da görevlerinden istifa etmemiştir.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...