Yapay organ uzmanı Türk

Yapay organ uzmanı Türk

SAĞLIK Haberleri

Kanser hücrelerini tek hücre seviyesine kadar inceleyebilen bir teknoloji geliştiren Dr. Ali Ertürk “Önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay organ üretip nakillere başlayacağız” dedi.

Münih’te bulunan Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü’nün Araştırma Grubu Müdürü olan Dr. Ali Ertürk’ün çalışmaları, kanser hastaları için büyük umut oldu. Sadece Almanya’da 10 binden fazla hasta hastanın organın beklediğini yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmaları ile ‘organ bağışı sırası’ ve ‘yaşlanmanın’ da önüne geçilebileceğini yazdı. Nörobiyoloji uzmanı Dr. Ali Ertürk’ün detaylı organ haritaları çıkararak, ‘3D biyolojik yazıcılar’ ile geliştirdiği organ prototipleri bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Başında bulunduğu laboratuvarda 12 farklı ülkeden 15 kişi ile çalıştığını söyleyen Dr. Ali Ertürk, “Geliştirdiğimiz yeni teknolojileri hem kanser, hem de yapay organ çalışmalarında kullanıyoruz. Kanser hücrelerini tek hücre seviyesine kadar görüntülüyoruz. Bu, bize kanserin vücutta nasıl yayıldığını ve de kullanılan kanser ilaçlarının etkisini gösteriyor. Yapay organ üretme üzerine de yoğunlaştık. Geliştirdiğimiz teknoloji, bir böbrekte hangi hücre nerede, damarlara göre pozisyonları detaylı olarak görebiliyoruz. Bu sayede önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz ve ilk organ nakli çalışmalarımız başlayacak. Yüz binlerce insanın böbrek ihtiyacı var ve hedefimiz bunu öncelikle böbreklere uygulamak. Bunun haricinde pankreas, kalp, mide gibi organları tekrar yapabilmek. Diş gibi dokuları oluşturmak için çalışmalarımızı başlattık. Daha önce hayal gibi görünen bir konsepti, gerçeğe dönüştürüyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...