Türkiye 2023’te sağlıkta vitesi daha da yükseltecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye 2023’te sağlıkta vitesi daha da yükseltecek

Sağlık Haberleri

Türkiye’yi sağlıkta sınıf atlatacak reformlar geliyor. Aile hekimlerinin sayısı artırılacak, kanser taraması yaygınlaştırılacak, evde bakım genişletilecek ve pilot olarak başlayan aile diş hekimliği modeli genele yayılacak. Aile hekimlerinin hizmet içi eğitimleri artırılarak, diyabet, hipertansiyon, inme, kronik böbrek yetmezliği, KOAH, astım gibi hastalıkların tedavisi etkili hâle getirilecek.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Hükûmet, vatandaşın sağlık hizmetlerine daha rahat erişmesi için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre önümüzdeki yıl birinci basamak sağlık hizmetleri (Aile Hekimliği) başta olmak üzere pek çok reform hayata geçirilecek. Aile hekimliklerinde kanser tarama merkezlerinin sayısı artırılarak, fiziki erişimi yaygınlaştırılacak. Bu doğrultuda; meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik taramalardan daha fazla vatandaşın faydalanması sağlanacak. Aile hekimlerinin hizmet içi eğitimleri artırılarak, diyabet, hipertansiyon, inme, kronik böbrek yetmezliği, KOAH, astım gibi hastalıkların tedavisi etkili hâle getirilecek.

AİLE HEKİMLERİ ARTIRILACAK

Yeni aile hekimleri birimleri açılarak, daha fazla aile hekimi istihdam edilecek. Aile hekimi başına düşen 3 bin 500-4 bin hasta sayısının 2 bin 700’e düşürülmesi hedefleniyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların daha verimli kullanılması amacıyla, 236 olan Sağlıklı Hayat Merkezlerinin (SHM) sayısının da 261’e yükseltilmesi planlanıyor. Yine kronik hastalıklarının takibinin aktif hâle getirilmesi için Aile Hekimliği Performans Ödeme Sistemi’ne 14 kriter eklenecek.

600 BİN HASTAYA EVDE BAKIM

Evde bakım hizmetlerinin başta kırsalda yaşayan yaşlıların olmak üzere 600 bin hastaya ulaşması sağlanacak. Mevcut 5 bin 302 olan palyatif hasta bakım yatak sayısı, 6 bin 500’e çıkarılacak. Engellilere yönelik diş tedavi merkezleri açılacak. Reçete Bilgi Sistemi (RBS) geliştirilerek özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlara akıllı ilaç uygulaması ile takip edilecek. Hastanelerdeki polikliniklere ek olarak yaşlılar için ayrı ‘geriatri merkezleri’ kurulacak.

AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ MODELİ

Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te pilot uygulamasına başlanan Aile Diş Hekimliği Modeli yaygınlaştırılacak. Yine engelli vatandaşlar için diş tedavi merkezleri açılacak. Sağlık hizmetlerinin kapasitesine artırmaya yönelik, 10 bin kişiye düşen hastane yatak sayısının 32,9’a, yüz bin kişiye düşen hekim sayısının 245 kişiye, hemşire sayısının 425’e, nitelikte yatak oranının yüzde 84’e yükseltilmesi planlanıyor. Özellikle 15 yaş üzeri gençlerde obezite görülme sıklığının yüzde 29’a, tütün kullanımın ise yüzde 27’ye düşürülmesi hedefleniyor.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...