TOGG'u da görmezden geldi! Kılıçdaroğlu'nun 'fabrika yapılmadı' iddiasını rakamlar çürütüyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık gündeme getirdiği, son olarak da önceki gün grup toplantısında söylediği “20 yılda tek bir fabrika yapmadılar” iddiasını rakamlar çürütüyor.
HABER MERKEZİ ANKARA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millî bir projeye imza atılmadığını ifade ederken, Ankara’da Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi, İstanbul’da Avrupa’nın en büyük tıbbi atık sterilizasyon tesisi ve Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi, Mersin’de Avrupa’nın en büyük ikinci tesisi olan yerli üretim güneş santrali, Aksaray’da Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi ve Türkiye’nin en büyük biyogaz ve elektrik enerjisi üretimi tesisi, Samsun’da Türkiye’nin ikinci büyük alüminyum kablo fabrikası, Konya’da Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası, Siirt’te dünyanın 3’üncü büyük fıstık fabrikası ve İzmir’de Türkiye ve Balkanların en büyük et entegre tesisi, son yıllarda açılan dev yatırımlardan sadece birkaçı.
Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin 99’uncu yılı olan cumartesi günü açılışı yapılacak, tamamen yerli ve millî imkânlarla üretilen TOGG fabrikasını da görmezden geldi. Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi ve millîleşmesi yolunda önemli bir adım olan TOGG’un açılış törenine davet edilen Kılıçdaroğlu, parti sözcüsü vasıtasıyla çeşitli bahaneler üreterek programa katılmayacağını bildirmişti.
OSB SAYISI 344’YE YÜKSELDİ
Bunların yanı sıra, Türkiye’nin sanayisini kalkındıran Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Sanayi Siteleri ve Endüstri Bölgeleri’nde son 20 yılda ciddi atılımlar yapıldı. 2002 yılında sadece 192 olan OSB sayısı 344’e yükseldi. Tamirat ve imalatla uğraşan küçük işletmelerin yer aldığı sanayi sitelerinde de büyük yatırımlar yapılarak geçen yılın sonuna kadar toplam 489 sanayi sitesi hizmete sunuldu.
SAVUNMA SANAYİİNDE 13 KAT BÜYÜME
Kılıçdaroğlu, savunma alanında yapılan yatırımları da görmedi. 2002’de 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2021’de yaklaşık 13 kat büyüyerek 3,224 milyar dolara ulaşırken, Savunma Sanayiinde yerlilik ve millilik oranı yüzde 20’lerden 80 seviyesine yükseldi. Türkiye’nin ürettiği SİHA’lar dünyanın bir çok noktasında savaşın seyrini değiştirdi. 2002’de yalnızca 66 olan proje sayısı 2021 yılında 12 kat artarak 793’e ulaşırken, istihdam edilen personel sayısı da 2020’de 77 bin 566 kişi seviyesine yükseldi. Dünyanın en iyi 100 savunma şirketi listesinde artık Türk şirketleri de yer alıyor.
BORDA BÜYÜK ATILIM
Türkiye, son yıllarda özellikle bor madeninin işlenmesi ve değerlendirmesinde önemli yol kat etti. Bor bugün, savunma sanayiinden kimya sektörüne birçok alanda kullanılıyor. Borun önümüzdeki yıl borik asit ve bor karbür olarak piyasaya sürülmesi hedefleniyor. 40 bin dolara satılan bor karbürü zırha dönüştürüldüğünde tonu 100 bin dolara, füze uçlarında kullanılan aparatlara dönüştürüldüğünde ise tonu 4 milyon dolara kadar yükseliyor. Çelikle kıyaslandığında çok daha hafif kalan bor karbürü, Eti Maden tarafından üretilerek piyasaya verilecek.
OSB'LERDE İSTİHDAM 2,5 MİLYON
Sayıları her geçen gün artan OSB’ler, Sanayi Siteleri ve Endüstri bölgelerinde istihdam da arttı. Geçtiğimiz yıl OSB’ler, 200 bin yeni istihdam sağlayarak 2,5 milyon kişi ile tarihin en yüksek istihdam rakamına ulaştı. Sanayideki istihdam ise 5 milyona yaklaştı. 2002’de 11 bin 300 parselde üretim yapılırken bugün üretim yapılan parsel 57 bine yükseldi.