Boğulma vakalarında ilginç detay: Soğuk su hayat kurtarıyor

- Güncelleme:
Boğulma vakalarında ilginç detay: Soğuk su hayat kurtarıyor

Sağlık Haberleri

Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem “Boğulma tehlikesi geçiren kişilerin, soğuk suda ılık suya nazaran hayatta kalma ihtimali daha yüksek oluyor” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Her yaz boğulma vakaları yaşanıyor. Yetkililer sık sık ikaz etse de can kayıplarının önüne geçilemiyor. Uzmanlar ise bu durumlarda ilk yardımın önemine dikkat çekiyor. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Erişkin Acil Klinik İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem “Her dört kişiden biri ilk yardım sayesinde hastaneye sağ geliyor. Ondan sonraki süreçte de sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebiliyor. Toplumsal hayat alanında birçok kesiminin ilk yardım eğitimi alması ihtiyaçtan ziyade, bir zorunluluk” diyor.

Suda boğulma esnasında ilk 15 dakikanın hayati önem taşıdığını belirten Erdem, şunları söylüyor: Bir saatten sonra hayatta kalmak zorlaşıyor. Suyun sıcaklığı da bunu etkiliyor. Su soğuksa kalbin ve beynin korunma ihtimali daha fazla olabiliyor. Suyun içinde hastanın bir travma yaşayıp yaşamadığını bilemeyiz. Yüksekten atlama, boynunu ya da başını sert bir zemine çarpma neticesinde bilinç kaybı yaşamış olabilir. Yine kronik bir hastalığı bulunabilir. Öncelik, kişiyi güvenli bir şekilde sudan çıkarmak. Sonrasında da boyun hareketlerini korumak gerekiyor. Kalp masajı ihtiyacı varsa boyunluk takıldıktan sonra yapılmalı. İlk yardım eğitimi almamış insanlar, kalbe masaj yaparak başka problemlere yol açabilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...