Sistemi sıkıntıya sokuyor: 100 kişiden 6'sı yanlış branşa başvuruyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sistemi sıkıntıya sokuyor: 100 kişiden 6'sı yanlış branşa başvuruyor

Sağlık Haberleri

Sağlık okuryazarlığının düşük olduğu ülkemizde, hastaların doğru branşa gitmekte sıkıntı yaşadığını söyleyen Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Her 100 kişiden 6’sı, aslında gitmemesi gereken branşa başvuruyor. Bu rakamın ortalama 120-130 bin hasta olabileceğini hesaplıyoruz” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Sağlık Bakanlığı’nın, 2021 yılının sonunda uygulamaya soktuğu ve hastaların sağlık şikâyetlerini yapay zekâyla değerlendirerek doğru polikliniğe yönlendiren ‘Neyim Var?’ uygulamasının, hataları en aza indirdiğini belirten Dr. Birinci, "Bu sistem size doktor gibi sorular soruyor ve hangi branşa gitmeniz gerektiğini söylüyor" dedi.

"Şikâyetlerinize göre, size hangi hastalığınızın olabileceğinin 5 önerisini sunuyor" diyen Birinci, "Hemen ambulans çağırın, aile hekimine gidin, şu branşa gidin, acil bir nöroloğa başvurun gibi uyarılarla hastaları yönlendiriyor. Sağlık sistemine başvuranların yüzde 85’ine teşhis koyabilecek bir modelden bahsediyoruz" açıklamasını yaptı.

"NEYİM VAR?" GELİŞTİRİLECEK

Sağlıkta yapay zekâ geliştirmeleri ile "Neyim Var?" uygulamasını laboratuvarlara entegre edip doktorlar için yardımcı araca çevirmek için çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Dr. Birinci, şu ifadeleri kullandı:

"Aile hekimiyle çözülebilecek başvuruların gereksiz yere hastaneye gitmesini engellemek; hastanede hangi acil alana gitmesi gibi konuları da katarak, insanların evinden çıktığı andan itibaren sürecin yönetilmesine katkı sağlayacak bir projeye dönüştürüyoruz. Bu sadece Türkiye için değil, başka ülkelerin de kullanabileceği bir sistem. Dünyadaki birçok ülkeye de Türkiye’den hizmet verebilecek bir modelden bahsediyoruz."

İKİ KİŞİDEN BİRİ İNTERNETE SORUYOR

İnsanların sağlığı yoğun olarak internette arama motorlarında, aradığına da işaret eden Dr. Birinci, "Burada cesaretimizi arttıran şey, 2020’de her iki kişiden birinin internete sağlık sorusu sormuş olması. Yani sağlıkla ilgili iki kişiden biri internette dolaşıyor" dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...