Şişmanın böbreği de tehlikede

Düzenleyen:
Şişmanın böbreği de tehlikede

SAĞLIK Haberleri

Kilo artışına paralel olarak vücut daha fazla tuz tutulması böbreğin süzme faaliyetini olumsuz etkiliyor. Bu durum böbrek yetmezliğine giden sürecin başlangıcı oluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Obezitenin böbrek yetmezliği riskini artırdığına dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl 9 Mart Dünya Böbrek Günü’nün konusu “Obezite ve böbrek” olarak belirledi. Obezitenin sadece kalp ve damar hastalıkları için değil böbrek hastalığının gelişimi için önemli bir risk faktörü olduğunu söyleyen Türk Nefroloji Derneği Dernek Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer “Obezitenin böbrek hastalığına yol açma sebepleri hipertansiyon, insülin direnci ve şeker ve kolesterol yüksekliği, damar sertliğini risklerini arttırmasıdır. Vücuttaki  kilo artışına paralel olarak böbrekler süzme görevini daha fazla yapar ve bu da uzun dönemde böbrek dokusunun hasarlanmasına ve protein kaçağının başlamasına yol açar. Bu sürecin sonunda da diyaliz ya da nakille sonuçlanan böbrek yetmezliği meydana gelir” dedi. 
Prof. Dr. Sezer, böbrek hastalığı olan kişilerde obezite varsa böbrek fonksiyon kaybının daha hızlı olduğuna işaret ederek “Mesela böbrek hasarı olan bir şeker hastasıysanız ve obezseniz, böbrek yetmezliğine gidiş daha hızlı olmaktadır” diye konuştu. 
BÖBREKLER DE YAĞLANIR
Obez hastalarda hipertansiyon daha sık görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Sezer “Kilo alınca vücut daha çok tuz biriktirmeye başlar, sempatik sinir sistemi aktifleşir ve kan basıncı yükselir. %5-10 kilo vermek kan başıncını düşürür ve kullanılan tansiyon ilacı sayısını azaltır ve şeker hastalığı riskini azaltır” dedi. 
Kilolu kişilerde iç organ yağlanmasının çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sezer “Herkes karaciğere yoğunlaşır ama unutulmamalıdır ki, böbrek de yağlanır. Hastada tespit edilen iç organ yağlanması varlığı,  gelişecek kalp ve böbrek hastalıklarının riskini işaret eder” dedi.  

7 ADIMDA nasıl korursunuz

¥ Hareketinizi artırın, kilonuzu koruyun.
¥ Kan şekerinizi kontrol altında tutun.
¥ Tansiyonunuza baktırın ve yüksekse hayat tarzı değişiklikleri ile ilaç tedavisine başlayın.
¥ Sağlıklı beslenin.
¥ Günde en az 8 bardak su için.
¥ Doktorun tavsiye ettiklerinden başka, rastgele ilaç kullanmayın. 
¥ Bitkisel ürünlerden uzak durun.

ELMA TİPİNİN RİSKİ YÜKSEK

Tek başına obezitenin yanında,  alınan kilonun vücudumuzdaki dağılımının da şişmanlığın getirdiği hastalık riskini artırdığını ifade eden Prof. Dr. Siren Sezer “Çalışmalar gövdesel kilo almanın yani ‘elma tipi’ bir vücut yapısına sahip olmanın böbrek yetmezliği riskini arttığını gösteriyorr. Erkeklerde bel çevresi kalınlığının 102 cm, kadında 88 cm’den fazla olması durumunda insülin direnci ortaya çıkıyor ve bu durum da diyabet, kalp, hipertansiyon hastalığının ortaya çıkışını hızlandırıyor. Aynı zamanda kalın bel, böbrek hastalığı gelişimi riskini %40 arttırıyor” dedi.

Eskisinden daha güçsüz el sıkıyorsanız dikkat!..

Böbrek hastalıklarından korunmada egzersizin önemli bir yeri olduğu biliniyor. Yetişkinlerde 40 yaşından itibaren vücuttaki kas miktarının her yıl %1 oranında azaldığını söyleyen Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy “Dünya Sağlık Örgütü fiziksel hareket eksikliğini dördüncü önemli ölüm sebebi saymıştır. Hareketsiz yaşam artık kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmektedir ve her 10 ölümden biri hareketsiz yaşam tarzına bağlanmaktadır.  Düzenli egzersiz yaşlanmaya bağlı olarak gideren azalan kas kütlesini korur, kemik yapısını destekler ve dolayısıyla düşme ve kırık riskinden korumaya faydalıdır” dedi. Yaşlılarda ve birçok kronik hastalıkla kas gücü ve ölüm riski arasında direkt ilişki saptandığına dikkat çeken Prof. Dr. Arınsoy “El sıkma kuvveti ile kas gücü basitçe ölçülebilir. El sıkma gücü az olan yaşlılarda, böbrek hastalarında ölüm riski artmıştır” dedi.  

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...