Sinsi seyrediyor, belirtileri değişiyor… Yaşam kalitesini bozup tehlike oluşturabilir

Günümüzde en sık rastlanılan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar ilgili açıklamada bulunan Op. Dr. Burcu Aydın Boyama, “Miyomlar kadın sağlığı açısından en çok görülen iyi huylu tümöral oluşumlardır. Sıklığı üreme çağındaki kadınlarda yüzde 20’leri bulabilmektedir. Obez, doğum yapmamış ve beyaz ırktaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Uterusun düz kas hücrelerinden köken almaktadır. Oluşum yerlerine göre sınıflandırma yapılmaktadır. Hormonlara duyarlı kitlelerdir” dedi.
Semptomların değişkenliğinden bahseden Doktor Burcu Aydın Boyama, “Hastanın hiçbir şikayeti olmayacağı gibi aksine bazı kanama infertilite sorunları da ortaya çıkabilir. Miyomlar büyüme eğilimi gösterirse ya da hastanın kanama şikayeti artarak hayat kalitesini bozacak sürece girerse tehlike oluşturabilir” açıklamasında bulundu.
HAMİLELİKTE MİYOMLARA DİKKAT
Gebelikte miyom süreciyle ilgili konuşan Boyama, “Gebelikte miyom varlığının süreci de değişkenlik gösterebilir. Aynı boyutta kalabildiği gibi büyüme ya da küçülme eğilimi de olabilir. Miyomun yerine bağlı olarak düşük, erken doğum ve plasental problemler oluşabilir” şeklinde konuştu.
TEDAVİSİ DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR
Miyom tedavisine değinen Boyama, büyüklüğüne göre tedavinin değişkenlik gösterdiğini belirterek şunları söyledi:
“Miyomların tedavisi büyüklüğüne, yerine ve hastanın yaşı ve şikayetine bağlı olarak medikal ya da cerrahi olabilir. Hormal preparatlar (doğum kontol hapı, gnrh analogları, ilaçlı spiral) medikal yöntemde kullanılmaktadır. Cerrahi yöntemde ise açık ya da kapalı şekilde miyomektomi ya da histerektomi yapılabilmektedir. Miyom tedavisinde halk arasında oldukça farklı kullanım alanları olan fitoterapi yani bitkisel tedavilerin kanıtlanmış etkisi yoktur.”