Saklı şekere dikkat!

Saklı şekere dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Şeker, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın ve obezitenin en önemli sorumlusu. Bu gerçekten yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, bir ilki başlattı ve 19 - 25 Eylül tarihlerini “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak ilan etti.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Dünyada en çok tüketilen besin maddelerini sıralarsak, en başa şekeri yazmamız gerekiyor. Özellikle hazır yiyecekler, gazlı içecekler, paketli ürünler ve “gizli şeker kaynakları”, günlük şeker tüketimimizi aşırı oranda artırıyor. Şeker, her ne kadar her türlü hastalığın ve şişmanlığın en önemli sebebi olarak gösterilse de metabolizmanın olmazsa olmaz ihtiyaçlarından. Çünkü harika bir ‘anlık’ enerji kaynağı. Vücuda alındığı anda, çok kısa bir süre içinde glikoza dönüşüyor ve glikoz vücut hücreleri tarafından enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Şeker aynı zamanda  beynimizin de en sevdiği yakıt…

Saklı şekere dikkat!

TATLI TATLI HASTALANIYORUZ

Ancak tüm dünyada özellikle son yıllarda aşırı şeker tüketiminin zemin oluşturduğu sağlık sorunları da her geçen gün artıyor. Aşırı şeker tüketimi insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliği ve depresyona kadar birçok hastalığı tetikliyor. Bu gerçekten yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, bilinçli şeker tüketimini topluma anlatabilmek için 19 - 25 Eylül tarihlerini “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak ilan etti.

NE KADAR ŞEKERE İHTİYAÇ VAR?

Amerikan Kalp Derneğinin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori). Çocuklarda ise bu oran 19 gramdır. 1 adet küp şekerin ağırlığı 2,08 gram.

Saklı şekere dikkat!

GÜNDE KAÇ GRAM ŞEKERDEN FAZLASI ZARARLI?

Dünya Sağlık Örgütü günde 50 gramdan fazla basit şeker tüketilmemesini tavsiye etti. Bu da yaklaşık olarak 12 çay kaşığı şekere tekabül ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...