Sağlıklı bir hayat için 6 altın kural

Düzenleyen:
Sağlıklı bir hayat için 6 altın kural

SAĞLIK Haberleri

Ülkemizde her yıl 200 bine yakın kişiye kanser teşhisi konuluyor.

Ziyneti Kocabıyık

Ülkemizde her yıl 200 bine yakın kişiye kanser teşhisi konuluyor. Hayat tarzında yapılan birkaç olumlu değişiklik sayesinde kanser yüzde 30-40 oranında önlenebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Soley Bayraktar, kanserden korunma metotları hakkında bilgi verdi. 

Sarımsak ve soğanI sofradan eksik ETMEYİN
Rafine şekerli ve hayvansal yağlı gıdalardan uzak durarak; bol taze sebze, meyve, tam tahıllı ürünler ile baklagillerden oluşan yiyecekleri tüketmek, ideal kiloda kalmayı sağlayarak başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan korunmayı sağlar. İşlenmiş yiyecekler yemek borusu, pankreas ve kalın bağırsak gibi kanserlerin riskini artırır. Sofrada kanseri sevmeyen brokoli, somon balığı, karnabahar, soğan ve sarımsağı tercih edin. 

Hayatınızdan SİGARAYI tamamen çıkarın
Sigara başta akciğer olmak üzere; baş-boyun, dudak, ağız içi, kalın bağırsak, pankreas, böbrek, karaciğer, mesane, rahim ağzı ve meme kanseri riskini artırır. Sigara kullananların yanında bulunan kişiler bile pasif içici durumuna düşerek akciğer kanseri riski ile karşı karşıya kalır.
Güneşi ilaç niyetine kullanın
Deri kanseri sanıldığından daha sık rastlanılan ancak tedbir alındığı takdirde önlenmesi en kolay kanser türlerindendir. Bu sebeple yaz aylarında saat 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından uzak durulması gerekir. Mecburiyet durumunda en az 30 faktörlü güneş koruyucu sürüp, uygun kıyafetlerle güneşe çıkmak gerekir.  Bronzlaşmak için solaryumdan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Aşılarınızı ihmal etmeyin
¥ Hepatit B virüsü karaciğer kanserine sebep olabilir. Özellikle sağlık sektöründe çalışanların ve diğer risk grubundaki kişilerin hepatit B virüsü aşısı yaptırması son derece önemlidir.
¥ Human papillomavirus (HPV) rahim ağzı kanseri, genital organların kanserleri ve baş-boyun bölgesindeki kanserlere sebep olabilir. HPV aşısı hem erkek hem de kız çocuklarında 11-12 yaşlarına geldiklerinde tavsiye edilmektedir . 
kontrollerinizi  DÜZENLİ yaptırın
 Meme, rahim ağzı, akciğer, kalın bağırsak ve deri kanserleri kontrollerle erken evrede yakalanabilir. Erken evrede teşhis edilen kanserlerin tedavisi hem daha kolay hem de tedavinin başarılı olma şansı çok yüksektir.  
egzersiz yapın ve ideal kiloda kalın
İdeal kiloda kalınarak böbrek, prostat, akciğer, kalın bağırsak ve meme kanseri riski en aza indirilebilir. Günde 30’ar dakikadan haftada 150 dakika aerobik egzersiz yapmanın sayısız faydası vardır.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...