Özel hastaneler için yeni düzenleme: Afetlerde faaliyetleri 5 yıl askıya alınabilecek

- Güncelleme:
Özel hastaneler için yeni düzenleme: Afetlerde faaliyetleri 5 yıl askıya alınabilecek

Sağlık Haberleri

Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Kuruluşlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Ruhsat işlemlerine ek süre verilirken, muayenehane hekimlerinin de önü açıldı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Sağlık Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle, tabii afet, salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı gibi mücbir sebeplerden dolayı faaliyetleri en fazla üç yıl askıya alınan özel hastanelerde, bu süre beş yıla uzatıldı.

Özel hastanelerin, bakanlık tarafından uygun görülen şartlara göre yatak kapasitelerinde yapacakları düzenlemelerin süresinde de değişikliğe gidildi. Bu doğrultuda uygun şartları sağlamak için verilen süre, 31 Aralık 2024’te sona erecek. Yine, ruhsatlandırma işlemlerini tamamlayamayan özel hastanelere verilen süre uzatılarak 2028 yılına çıkarıldı. Öte yandan muayenehane hekimlerinin, tedavi için özel hastanelerle yaptığı sözleşmelerin kapasitesi genişledi. Bu doğrultuda ilgili branşta hizmet veren özel sağlık kuruluşunun olmaması hâlinde, bakanlık tarafından oluşturulan ilgili komisyonlardan görüş alınarak sözleşme yapılabilecek. Böylece muayenehane hekimlerinin önü daha fazla açılmış olacak. Sözleşme yapacağı hastanelerdeki kadro sınırlamasından muaf tutulan muayenehane hekimleri için yeni bir adım atıldı. Buna göre, muayene sahibi hekimler, muayenehanelerini kapatmaları ve üç ay içinde tekrar açmaları durumunda muafiyetten faydalanmaya devam edecek.

80 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN 'YAŞAM' DÖNEMİ

Türkiye genelinde, 80 yaş ve üzerindekilerin kendilerinden sorumlu bir hekime emanet edileceği Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerinin hizmetiyle ilgili detaylar belirlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgeyle kısa adı YAŞAM olan merkezlerin işleyiş ve uygulamalarına dair standartlar oluşturuldu. Buna göre YAŞAM’lar yaşlıların kolay erişebileceği yerlerde yer alacak. Merkezde bir veya birden fazla ekip hizmet verebilecek. Manevi destek personeli görev alabilecek. Bir ekip en fazla 300 yaşlı ferdin takibinden sorumlu olacak. Ekipler, yaşlı insanları durumuna göre hem yerinde hem de uzaktan sağlık hizmetiyle değerlendirecek. Her yaşlı için bir tıbbi bakım planı oluşturulacak. Kimsesiz yaşlılar, evden hastaneye hastaneden eve nakledilecek. YAŞAM’ların 65 yaş ve üstünü kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...