Mükemmeliyetçi aile çocukta tike sebep oluyor

Düzenleyen:
Mükemmeliyetçi aile  çocukta tike sebep oluyor

SAĞLIK Haberleri

Okuldaki rekabetçi ortam, başarısızlık endişesi, ailelerin çocuktan çok fazla beklentisi olması, çocuğun “tik” geliştirmesine yol açıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Son yıllarda çocuklarda daha fazla tik görüldüğünü söyleyen Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayvaz, bunda sınav stresi, çocuklardan beklentinin yüksek olması ve mükemmeliyetçi anne baba kişiliğinin etkili olduğuna dikkat çekti. Çocuklarda sürekli göz kırpmaktan diş gıcırdatmaya, tırnak yemeden, saç çekmeye,  kafa sallamaya kadar birçok istemsiz hareketin gelişebildiğine dikkat çeken Dr. Karaayvaz  “Ailelerin mükemmeliyetçi yaklaşımları ve çocuktan da mükemmel olmasını beklemeleri, otoriter çocuk yetiştirme yöntemleri veya tamamen disiplinsizlik, eve kardeş gelmesi, ev içi geçimsizlik, akran ve kardeş anlaşmazlıkları, boşanma, ihmal edilme çocukta baskı oluşturarak, tik denilen hareket bozukluklarını artırıyor. Çocukların en az yüzde 60’ının bu tip istem dışı hareketlerden en az birini yaşıyor” dedi. Anne babaların, çocuklarında görülenen tiklere karşı müdahale etmemeleri ve bunu dile getirmemeleri gerektiğini belirten Doç. Dr. Karaayvaz “Göz kırpma, boğaz temizleme, kafa sallayıp oynatma gibi basit motor tikler tedavi gerektirmez” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...