Mide ilaçlarını nasıl kullanalım?

Düzenleyen:
Mide ilaçlarını nasıl kullanalım?

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’de sindirim sistemi için kullanılan ilaçların yüzde 60’ını mide ilaçlarının oluşturduğunu söyleyen Türkiye Gastroenteroloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, büyük oranda eş dost tavsiyesiyle kullanılan bu ilaçların bazı yan etkilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ziyneti Kocabıyık - Mide asidini azaltan bu ilaçların mide ülseri, 12 parmak bağırsağı ülserleri, reflü, üst sindirim sitemi kanamaları ya da kronik hastalarda çoklu ilaç tüketimi sırasında mide koruyucu olarak kullanılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Bal “Mide ilaçlarının yüzde 60’ı reçetesiz satılıyor. Kişiler mide şikâyetlerinde ya daha önce kullandıkları ilaçları ya da ve memnun kalanların tavsiyesi ile ilaç kullanıyorlar” dedi. 
Mide asidini düzenleyen ilaçların da doktora danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bal, bu ilaçları alırken dikkat edilecek noktaları şöyle sıraladı:
- Mide asidi düzenleyici ilaçlar, sabah aç karnına ve kahvaltıdan yarım saat önce alınması gerekir.
- Bu ilaçlar az da olsa kemik erimesi yaptığı için, ileri düzeyde osteoporozu olan kişilere uzun süreli verilmesi kırık riskini artırabilir.
- Kan sulandırıcı ilaçların etkilerini azaltabileceği için aynı anda alınmamaları gerekir. 
- Her ikisi de sabah alındığı için tiroit ilaçları ile mide asidini düzenleyici ilaçların aynı anda kullanılmaması gerekir. Mide ilacı tiroit ilacından  yarım saat sonra alınmalıdır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...