Kanser aşısı 2030'dan önce hazır olacak

- Güncelleme:
Kanser aşısı 2030'dan önce hazır olacak

SAĞLIK Haberleri

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci çifti, kanser çalışmalarında geldikleri son durumu anlattı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Başta bağırsak kanseri ve melanom olmak üzere çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde çalışan ikili, mRNA teknolojisine dayalı kanser aşısının 2030’dan önce hazır olacağı müjdesini verdi.

Bağışıklık sistemini kanser hücrelerini aramaya ve yok etmeye hazırlamak için de Covid-19 karşı kullanılan yaklaşımın aynısının uygulanabileceğini söyleyen Özlem Türeci “RNA, hücrenin içine girdikten sonra mRNA olarak çalışıyor ve hücreyi yeniden programlayarak, hücrenin normalde patojen (mesela virüs) veya kanser hücreleri tarafından üretilen yabancı proteini üretmesini sağlıyor. Kanser aşısı, virüsleri tanımlayan kod taşımak yerine, kanser antijenleri için genetik talimatlar içeriyor” dedi. BioNTech’in şu anda klinik denemelerinde olan birden fazla kanser aşısı bulunduğunu belirten Türeci Covid-19 aşısının başarısının “kanser çalışmalarını hızlandırdığını” aktardı. Uğur Türeci de “Pandemi sırasında mRNA aşılarını daha hızlı üretmeyi öğrendik ve insanların bağışıklık sistemlerinin mRNA’ya nasıl tepki verdiğini daha iyi anladık” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...