İnsanlığa üstün hizmet ödülü Türeci ve Şahin'in

İnsanlığa üstün hizmet ödülü Türeci ve Şahin'in

SAĞLIK Haberleri

Vehbi Koç Vakfı tarafından bu yıl ilk defa verilen İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü, geliştirdikleri mRNA aşısı ile salgının aşılmasında önemli pay sahibi olan Türk bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in oldu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Vehbi Koç Vakfı tarafından bu yıl ilk defa verilen İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü, Covid-19 pandemisinde geliştirdikleri mRNA aşısı ile salgının aşılmasında önemli pay sahibi
olan Türk bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in oldu. Ödülü almak üzere 8 yıl aradan sonra ilk defa Türkiye’ye gelen Özlem Türeci ve Uğur Şahin, ödül töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında Covid-19 pandemisinin geleceği ve kanser aşısı ile ilgilibilgi verdi. Koç Üniversitesi’nde düzenlenen ve birçok bilim insanının katıldığı törende Türeci ve Şahin’e ödülleri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç tarafından verildi. Törende ayrıca Türeci ve Şahin’e Koç Holding Şeref Başkanı M. Rahmi Koç tarafından Koç Üniversitesi Şeref Doktorası takdim edildi.

İnsanlığa üstün hizmet ödülü Türeci ve Şahin'in

YENİ DALGA KAPIDA, MASKELERİ ATMAYIN

Orijinal Covid-19 virüsünün etkin şekilde kontrol altına alındığı ve artık bu virüsün ortadan kalktığını söyleyen Prof. Dr. Uğur Şahin, “Ancak artık Omicron varyantı var. Bunun da alt varyantları ortaya çıkıyor. Omicron varyantı için aşılar geliştiriyoruz. Bunların da önümüzdeki sonbaharda kullanılabileceğini düşünüyoruz. Pandemi bitmedi. Yeni bir dalga kapıda. Bu yaz sonunda ve sonbaharda kendimizi korumamız, maskeleri takmamız gerekecek. Pandeminin ilk dönemleri gibi olaylı geçmeyecek ama bu dalganın da zararsız olacağını düşünmüyoruz” dedi. Virüsün en az 10 yıl bizimle olacağını belirten Prof. Dr. Türeci, “Artık bu bizim yeni normalimiz, bununla yaşamaya alışmak zorundayız” uyarısını yaptı. Covid-19 pandemisi sırasında edinilen aşı tecrübelerinin her türlü virüs için kullanılabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Şahin, “Yeni bir virüsle karşılaşacak olsak mRNA teknolojisi ile çok kısa sürede yeni aşılar üretebiliriz. Artık pandemiler bizi korkutmuyor” dedi.

KANSER AŞISI 3-5 YIL SONRA KULLANILABİLİR
Covid 19 pandemisinin yavaşlamasıyla çalışmalarını kanser konusuna yoğunlaştırdıklarını söyleyen Özlem Türeci, pankreas kanserinde başarılı sonuçları alınan kanser aşısının çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, “mRNA odaklı kişiselleştirilmiş aşılar, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasını sağlıyor. Bazı aşılarımız da bağışıklık direncini artırmak ve tümör oluşumunu önlemek üzerine geliştiriliyor. Yani hem önleme hem de tedavi için kanser aşıları geliştiriyoruz. Bu aşılar 3-5 yıl içinde kullanıma girebilir” dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...