İlk yardımda sınır 10 dakika

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, beynin kansızlığa 10 dakika dayanabildiğini belirterek, özellikle kalp krizi vakalarında ilk dakikada yapılan kalp masajının hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD), Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve AstraZeneca Türkiye iş birliği ile yürütülen “İlk Yardıma İlk Sen Koş” projesi kapsamında 11 ildeki 75 okulda yaklaşık 28 bin öğrenciye temel yaşam desteği eğitimleri verildi.
Projenin değerlendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Yılmaz “Doğru ilk yardımı bilmeye ne kadar çok ihtiyacımız olduğu deprem sırasında ortaya çıktı. Bunun dışında günlük hayatımızda da her bireyin ilk yardım yapabilecek düzeyde olması gerekir. Biz bu projede ortaokul düzeyindeki çocuklara ilk yardımı öğretmeyi hedefledik. Proje ile 2025 yılına kadar 55 bin öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor” dedi.
112 AMBULANS ÇAĞIRIN
Birinci dakikada yapılan ilk yardımın yüzde 90 sağ kalım sağladığını belirten Prof. Dr. Yılmaz “Bu oran 10. dakikada yüzde 10’a düşüyor. İlk yardımın ilk kuralı 112 ambulansı çağırmaktır. Hemen ardından kişinin kalbi durmuşsa kalp masajı yaparak ambulans gelene kadar organlara kan gitmesini sağlamaktır. Bunun için herkesin kalp masajı yapmayı öğrenmesi gerekir. Ayrıca şehir içinde belli noktalara şok cihazı olan defibrilatörler konulmalıdır” diye konuştu.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz “Temel afet eğitimi de Millî Eğitim Bakanlığı müfredatlarına girmeli” dedi.