Herkes yanlış biliyor… Balığı pişirirken sakın yapmayın, tüm faydasını öldürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Herkes yanlış biliyor… Balığı pişirirken sakın yapmayın, tüm faydasını öldürüyor

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Balık sezonu açıldı, mis gibi balıklar tezgahta yerini almaya başladı. Hamsisi, palamudu, somonu, istavriti… Şifa deposu bu besini vitamin kaybına uğratmadan yemek önem taşıyor. Peki, ama nasıl?

Balık, sonbahar ve kış aylarında sıklıkla tüketmemiz gereken gıdaların başında geliyor. Üstelik düşük yağlı ve birçok vitamin-mineral açısından iyi bir kaynak. Düzenli balık tüketimi hafızayı ve kemikleri güçlendiriyor; kalp krizi, felç, Alzheimer hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Balığın vitamininin kaybolmaması için bilinmesi gereken kuralları ise Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah sıralıyor.

PİŞİRİRKEN HAFİF SULU BIRAKIN

Küçük balıklarda tercih ettiğimiz kızartma yönteminde, yüksek ısıya maruz kalması nedeniyle yapılarının bozulması sonucu protein içeriği azalıyor. Ağırlığının yarısı kadar yağ çektiği için kalori miktarı ise artıyor. Balığın besin değerinin düşmemesi için ızgara, fırınlama veya buharda pişirme gibi daha sağlıklı teknikleri tercih edin. Balığı fazla pişirmeden, hafif sulu kalacak şekilde pişirmeye özen gösterin.

KILÇIKLARINI ATMAYIN

Hamsi ve istavrit gibi küçük balıkları, sağlığa olumlu etkilerini arttırmak için kılçıklarıyla tüketmenizde fayda var. Kılçıkta bulunan yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği özellikle kemik sağlığını koruyarak osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca eklem ağrılarına da iyi geliyor.

YERKEN ÜZERİNE LİMON SIKIN

Omega-3 kalp-damar sağlığını korumak ve vücut direncini arttırmak için vücudumuzda üretilmeyen, mutlaka dışarıdan almamız gereken önemli bir yağ asididir. Limonda bulunan C vitamini ve antioksidanlar omega-3’ün vücutta kullanımını arttırıyorlar. Salatalarınıza ve balığın üzerine limon sıkarak hem lezzetini hem de sağlığa olumlu etkilerini arttırabilirsiniz.

Herkes yanlış biliyor… Balığı pişirirken sakın yapmayın, tüm faydasını öldürüyor

YANINDA SOĞAN VE SARIMSAKLA TÜKETİN

Balığın vazgeçilmezi soğan ve sarımsağın içeriklerinde bulunan kuersetin gibi antioksidanlar bağışıklık sistemimizin daha güçlü olmasına katkı sağlıyorlar. Yapılan klinik çalışmalarda balığın içerdiği omega 3 yağ asitlerinin kan basıncı ve kandaki yağların düzeylerini düşürerek, insülin direncini azaltabildiği gösterilmiş. Özellikle yüksek kan şekeri seviyesine sahipsiniz balığın yanında tüketeceğiniz soğanla daha dengeli kan şekeri seviyesi elde edebilirsiniz.

YEŞİL SALATASIZ OLMAZ

Balığın yanına çok yakışan yeşil salatayı asla ihmal etmeyin. Marul, göbek ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler ile üzerine sıktığınız limonla C vitamini miktarını yükseltebilir, bu sayede balıkta bulunan omega-3’ün emilimini arttırabilirsiniz.

ODA SICAKLIĞINDA 2 SAATTEN FAZLA BEKLETMEYİN

Balığın gözleri parlak, solungaçları kırmızı-pembe ve derisi gergin olmalı. Kokmamalı ve pulları ellerinizi sürdüğünüzde hemen dökülmemeli. Ayrıca üzerine bastırdığınızda yüzeyinde çökme meydana gelmemeli. 

Taze balıkların pullarını ve içini hemen temizlendikten sonra uygun bir kapta, buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 aydan fazla saklanabilir. Satın aldıktan veya buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmeden tüketilmesi besin değeri kayıplarını azaltırken, bozulmaya bağlı gıda zehirlenmesini de önleyebiliyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...