Hastalıklı gen ayıklandı, oğlunu kucağına aldı
Adını bile bilmedikleri genetik hastalık yüzünden daha doğmadan iki bebeklerini kaybeden Gölcüklü çifti, genetik tarama yoluyla seçilen sağlıklı embriyonun transfer edilmesiyle oğulları Alp’a kavuştu.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Bursa’da yaşayan Merve-Selçuk Gölcüklü çifti 2018 yılında evlendi. Bir süre sonra anne baba olacağını öğrenen çiftin yaşadığı heyecan yalnızca birkaç hafta sürdü ve gebelik düşükle sonuçlandı. Üç kişilik aile olmanın hayallerini kurarken yaşadıkları acı tecrübelerle sarsıldılar. Zor günleri geride bırakan çift bir sürelik bekleyişin ardından yeniden gebelik haberi aldı fakat bebeklerini kalp atışlarını bile duyamadan kaybettiler. İkinci kaybın ardından düşüğe sebep olan faktörler araştırılmaya başlandı ve yapılan genetik incelemelerin sonucunda Merve Gölcüklü, adını ilk defa duyduğu bin kişide bir görülebilen translokasyon hastalığının taşıyıcısı olduğunu öğrendi. Doktorlar sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için genetik ayıklamanın yapılacağı tüp bebek tedavisini önerdi. Çift vakit kaybetmeden araştırmalara başladı ve Bahçeci Bursa Tüp Bebek doktorlarından kadın hastalıkları ve tüp bebek uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak’a ulaştı. Yapılan değerlendirmelerin ardından kişiye özel tüp bebek tedavisi uygulandı ve elde edilen embriyolardan genetik olarak sağlıklı olduğu tespit edilen embriyo transfer edildi. Sağlıklı bir gebelik sürecinin ardından oğlu Alp’a geçtiğimiz mayıs ayında kavuşan anne “Hastalığımı ilk öğrendiğimde çok üzülmüştüm ama sonra olayı kabullenip çözüm yollarına odaklandık. Doktorumuzun verdiği güven ile tedavinin başarılı sonuçlanacağına dair inancımız arttı. Çok şükür Alp sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Anne olunca anlarsın diye duyduğumuz sözler sonuna kadar doğruymuş. Tarifsiz ve karşılıksız bir sevgi. Oğlumun bir gülüşü bütün zorlukları unutturmaya yetiyor” dedi.
GENETİK İNCELEMEYLE SAĞLIKLI EMBRİYO SEÇİLDİ
Çocuk sahibi olamayan 100 kişiden 15’inin kısırlık sebeplerinin bilinmediğini belirten Doç. Dr. Sabri Çolak “Bunların bir bölümünün sebebi genetiktir. Bu yüzden çiftimiz bize başvurduğunda tedaviye başlamadan önce hangi genetik problem olduğunu genetik ekibimizle kontrol ettik. Sonrasında tüp bebek tedavisi için kişiye özel tedavi planımızı yaptık. Dört tane 5. gün embriyosu elde ettik ve genetik olarak sağlıklı gelen iki embriyodan bir tanesini başarılı bir hazırlık süreci ile transfer ettik. İlk denemede pozitif sonuca ulaştık. Sağlıklı bir gebelik sürecinin ardından Alp bebek dünyaya geldi” şeklinde konuştu.
NADİR HASTALIK ALP'LA SONA ERDİ
Bin kişiden birinde görülebilen translokasyon iki ya da daha fazla kromozomun kendi arasında parça değişimi olduğu bir durumdur. Translokasyondaki en büyük çekince çiftlerin sperm ya da yumurta üretiminde karşılaşabileceği yüksek genetik anomali riskidir. Bu kişiler genellikle doğal yollarla bebek sahibi olamazlar veya gebelikler yüksek oranda düşükle sonuçlanır. Bu tarz durumlarda tüp bebek tedavisi uygulanarak oluşan embriyolar genetik ayıklama yapılarak incelenir. Sağlıklı embriyolar seçilerek transfer edilir. Böylece hem sağlıklı çocuk sahibi olunur. Hem de doğacak çocuktaki muhtemel translokasyon taşıyıcılığı önlenir” dedi.