Güneşe dikkat! Sıcaklar kalbinizi yormasın

Güneşe dikkat! Sıcaklar kalbinizi yormasın

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar, özellikle romatizma, astım, şeker, migren ve kalp-damar hastalarını aşırı sıcaklarda dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyorlar.

Aşırı sıcakların kalp damar hastalığı bulunan, kalp ameliyatı geçirmiş ya da stent taktırmış, ritim problemi yaşayan hastaları tehdit ettiğini belirten Aile Hastanesi Bahçelievler Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Faruk Hökenek, "Aşırı sıcaklar kalp ve damar hastalığı olanlarda, inme ve kalp yetersizliğine yol açıyor. Sıcak havalarda özellikle de akşam saatlerinde tansiyonun yükselmesine bağlı olarak kalbin iş yükü artıyor. Ayrıca sıcağa uzun süre maruz kalmak kalp hızını artırarak kalbin zorlanmasına sebep oluyor" dedi.
Aşırı terleme sebebiyle yaşanan su ve elektrolit kaybının ritim bozukluğu gelişme riskini artırdığını ifade eden Dr. Hökenek, nbsp;"Bu nedenle tansiyon ilaçları yaz aylarında daha düzenli kullanılmalı, her gün 8-10 bardak su tüketilmeli ve idrar söktürücü ilaçların dozu ve günlük kullanımı ile ilgili mutlaka doktora danışılmalıdır" diye konuştu. Dr. Hökenek, kalp ve damar hastalarını sıcak havalarda uzun süre güneş altında kalmamaları, dışarı çıkmak için sabah ve akşam saatlerini tercih etmeleri, ağır efor gerektiren işlerden özellikle sıcak günlerde kaçınmaları konusunda uyardı. Dr. Hökenek sıcak havalarda kan şekeri dengesinin de olumsuz etkilendiğini belirterek, "Diyabet hastalarının da aşırı sıcaklarda bol su içmeleri ve dışarı çıkmak için havanın serinlediği saatleri tercih etmeleri gerekir" dedi.
ROMATİZMALILAR DİKKAT! nbsp;
Sıcakların daha da kötüleştirdiği hastalıklardan birinin de halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artrit olduğunu söyleyen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erten nbsp;"Daha çok kadınlarda görülen ve özellikle sabahları ortaya çıkan eklem ağrıları, eklem şişlikleri, el eklemlerindeki şikayetler hastalığın en önemli belirtileridir. Hormonal faktörler başta olmak üzere, genetik yatkınlık ve bazı çevresel faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkışında etkili olduğu bildiriliyor. Ayrıca aşırı sıcak ortamlarda iltihaplı hastanın ağrıları artabiliyor. Biz bu nedenle hastaların yaz sıcaklarında güneşe çıkmamalarını ve serin ortamları tercih etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.
BAŞ AĞRISI DA YAPIYOR
Hava sıcaklığının baş ağrısı şikayetlerini de artırdığını söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, "Migren hastaları sıcak havalarda daha fazla atak yaşarlar. Migreni olmayanlar da basınç nedeniyle baş ağrısı hissederler" dedi.
KALP RİTMİ BOZULUYOR
Aşırı terlemeye bağlı sıvı ve elektrolit kaybı sebebiyle kalp ritmi bozuluyor. Kaybedilen suyu yerine koymak için günde en az 8-10 bardak su içilmesi; tansiyonu normal ve tuz kısıtlaması olmayan kişilerin, normalden biraz daha fazla tuzlu tüketmeleri gerekiyor.

Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...