Genç kızlar arasında yaygınlaşıyor: 'Sıfır beden' geleceğimizi tehdit ediyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Genç kızlar arasında yaygınlaşıyor: 'Sıfır beden' geleceğimizi tehdit ediyor

Sağlık Haberleri

Sosyal medyanın çok zayıf olmayı özendirmesi, genç kızlar arasında anoreksiya (yememe hastalığı) vakalarının artışına sebep oluyor. Anoreksiya sebebiyle genç kızların anne olma şansı düşüyor, oluşan genetik hasar gelecek nesillere aktarılıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Sosyal medyanın özellikle ergenler üzerinde oluşturduğu yanlış beden algısının gençlerin hayatını tehdit ettiğini söyleyen çocuk gastroenteroloji hepatoloji ve beslenme uzmanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş “Modaya uymak için çok zayıf olmaya çalışmak; gelecek nesillerimizi tehdit ediyor. Anoreksiya hastaları genç kızların çocuk sahibi şansları düşüyor. Genetik yapıları bozulduğu için bazı hastalıkların ileriki nesillere taşınmasına sebep oluyorlar” dedi.

Türk Pediatri Kurumunun 58’incisini gerçekleştirdiği Türk Pediyatri Kongresi’nde genç kızların sağlığını tehdit eden “sıfır beden” salgınının tehlikelerini gazetemize anlatan Prof. Dr. Çokuğraş “Özellikle adolesan dönemdeki gençler arasında yaygın olan sıfır beden algısı, gençlerin anoreksiyaya doğru eğilim göstermesine sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

"KİLO ALMAKTAN KORKMAYA DEVAM EDERLER"

”Anoreksik kişiler kilo almayı önlemek veya kilo vermeye devam etmek için, genellikle yedikleri yiyecek miktarında ciddi sınırlamalara giderler” diyen Çokuğraş, şu ifadeleri kullandı:

”Vücudun ihtiyacı olan kalori alımını kontrol etmek için yemek yedikten sonra kusabilirler veya müshil, diyet hapları, idrar söktürücüler veya lavman gibi araçları kötüye kullanabilirler. Buna ek olarak aşırı egzersiz yaparak kilo vermeye çalışabilirler.

Anoreksiya nervoza mağduru kişiler için verdikleri kilo miktarı yeterli gelmez ve kilo almaktan korkmaya devam ederler. Bu yeme probleminden çok, psikolojik bir problemdir. Kişiler zayıf olmayı öz güvenle birleştirirler.”

“PSİKİYATRİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK GEREKİR”

Kendilerine bu şekilde gelen vakalarda artış olduğunu anlatan Prof. Dr. Çokuğraş “Geçtiğimiz gün gelen 14 yaşındaki bir genç kızımız yeterli beslenmediği için beyninde atrofi (beyin hücrelerinin küçülmesi ve ölümü) dediğimiz durum oluşmuştu. Ancak yemek yememek için direniyordu. Burundan besledik. Bu konuda psikiyatri ile birlikte çalışmak gerekir” diye konuştu.

100 ÇOCUKTAN 16’SINDA BESLENME BOZUKLUĞU VAR

Türkiye’de çocuklarda beslenme yetersizliğini araştıran bir çalışmanın yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Çokuğraş, şu bilgileri verdi:

“Altı yıl önce 37 merkezde hastaneye yatan çocukların beslenmesine baktık. Bu çocukların yüzde 16’sında akut, yüzde 11’inde kronik beslenme bozukluğu olduğunu gördük. Yani yüz çocuktan 16’sında beslenme bozukluğu söz konusuydu. Bu oranın önümüzdeki 10 yıl içinde daha da artacağından endişe ediyoruz.

"TEDAVİLER YETERİ KADAR ETKİLİ OLMUYOR"

Hastaneye yatan çocuklarda eğer beslenme bozukluğu varsa, bağışıklık sisteminizdeki birtakım enzimler iyi çalışmadığı için yaptığınız tedaviler yeteri kadar etkili olmuyor. Dolayısıyla hasta enfeksiyon hastasıysa, verilen antibiyotikler beslenme bozukluğu olmayan hastalara oranla daha az etkili oluyor.

Eğer çocuk hematoloji, onkoloji hastası ise onkolojik açıdan verdiğiniz tedavi, beslenmesi iyi olan çocuklarda beslenmesi düzgün olmayana göre daha iyi gidiyor.”

Genç kızlar arasında yaygınlaşıyor: 'Sıfır beden' geleceğimizi tehdit ediyor
Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş ve Ziyneti Kocabıyık

ÜCRETSİZ BESLENME DESTEKLERİ
Sağlık Bakanlığından talep edilmeli

Bütün çocukların beslenme açısından takip edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş “Biz pediyatristlere bu konuda ciddi bir görev düşüyor. İlk 5 yaştaki beslenme daha sonraki hayatındaki sağlığını etkiliyor. Sağlık Bakanlığının ücretsiz beslenme destekleri de var. Yeteri kadar beslenemeyen çocuklara bunları vermek mümkün. Doktorlar bu çocukları tespit edip proteini, yağı, karbonhidratı gerekli düzeylerde olan bu solüsyonların verilmesini sağlayabilir” dedi. 

ÇOCUK SAĞLIĞININ SİGORTASI
İlk 5 yaşa kadar beslenme çok önemli

Çocuk beslenmesinde anne sütünün yanında, ilk 5 yaşa kadar olan beslenmesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş “Son yıllarda çocukların beslenmesinde büyük bir dengesizlik var. Bir bölümünde beslenme yetersizlikleri son derece yüksek. Çocuklar zihin ve beden sağlığı için gerekli vitamin ve mineralleri, proteinleri içeren yiyecekleri yeteri kadar tüketemiyor. önemli. Bir başka tehlike de çocuklarda hızla artan obezite. Türkiye’de her 5 çocuktan bir tanesinde obeziteye gidiş söz konusu” diye anlattı.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...