Felçliler için yeni umut erken inme cerrahisi

Klasik tıpta felçli hastalara 1 ay bekletildikten sonra yapılan ameliyat, artık yeni felç geçiren hastalarda da uygulanabiliyor.
Tıp literatüründe erken tanı ve belirtiler dâhilinde inmeyi önlemek amacıyla yapılan "inme cerrahisi", uygun hasta grubunda felçlilerde de uygulanıyor. Henüz klasik tıbbın kabul etmediği yöntemi felç geçiren hastalara ilk 10 gün içinde uygulayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, "Beyinde canlı doku tespit edildiği takdirde uygun hasta grubunda yaptığımız inme cerrahisi, hastaların yeniden sağlığına kavuşmasını sağlıyor" dedi.
EN?GEÇ?10 GÜN?İÇİNDE YAPILMALI
Şah damarı tıkanmasına bağlı felçlerde uygulanan bir erken cerrahi yöntemi olan "İnme Cerrahisi"ni felçli hastalara da uyguladıklarını söyleyen Doç. Dr. Kalko, "Klasik tıp literatürü felç geçiren hastaların bir ay bekletilmesini, bu sürenin sonunda hastanın durumuna göre gerekirse cerrahi müdahale yapılabileceğini söyler. Öte yandan şah damarı yüzde yüz tıkanmış bir hastaya ameliyat tavsiye edilmez. Çünkü açılmayacağı düşünülür. Risk faktörleri de yüksek olduğu için bu hastalar bekleme sürecine girer. Biz "İnme Cerrahisi"nde hastaya ileri tetkikler yapıyoruz ve hastada beyinde penumbra dediğimiz canlı dokuları tespit edersek (kana aç canlı beyin dokusu) hastayı hemen ameliyata alıyoruz. Bu ameliyat, şah damarının yüzde yüz tıkalı olduğu durumlarda da geçerli. Felcin üzerinden bir kaç saat, bir kaç gün en geç 1 hafta 10 gün geçen uygun vakalarda bu ameliyat başarı sağlıyor" dedi.
BEYİNDE CANLI DOKU OLMALI
Ameliyatın özellikle yaşlı ve riskli hastalarda tercih edilen yöntem olan minimal invaziv damar cerrahisi tekniği ile lokal anestezi altında yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Yusuf Kalko, "Operasyonda sadece hastanın boynunu uyuşturuyor ve ameliyat boyunca şuurunun açık olmasını sağlamak için onunla konuşuyoruz. Operasyonda tıkalı damarların içi tamamen temizleniyor" dedi. 1 hafta içinde gerçekleşmiş şah damarına bağlı felç durumlarında beyinde canlı doku tespit edilirse hastaların geri dönebileceğini ifade eden Kalko, "Geçici şuur kaybı, görme ve konuşma bozukluğu, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, felcin öncü belirtileri olabilir. Erken müdahale ile bu hastalar felç olmadan kurtarılabiliyor. Bu belirtileri tansiyon düşüklüğüne bağlayıp evde kalmayı tercih etmeyin. Hemen en yakın hastaneye baş vurup bir şah damarı ultrasonu isteyin" diye konuştu.
Sedyede geldi yürüyerek gitti
21 yıl önce bağırsak kanserini yenen daha sonra kalp krizi geçiren ve bypass olan Balıkesirli lokantacı Recep Başaran, "erken inme cerrahisi yöntemi" ile felci de yendi. Her iki şah damarı ve beyinciğe giden damarı tıkanan 59 yaşındaki Başaran, felç geçirdikten 1 hafta sonra Doç. Dr. Yusuf Kalko tarafından ameliyat edildi. Boyun damarlarındaki tıkanıklık temizlenen Recep Başaran, sedye ile geldiği hastaneden yürüyerek çıktı.
ZİYNETİ KOCABIYIK