En çok kız çocuklarında görülüyor: 30 çocuktan biri skolyoz hastası

- Güncelleme:
En çok kız çocuklarında görülüyor: 30 çocuktan biri skolyoz hastası
Sağlık Haberleri

Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen skolyoz, kemiklerin akciğer ve bağırsaklara baskı yapması sebebiyle iç organlara zarar veriyor. Erken teşhis edilen omurga eğrilikleri, skolyoza özel egzersizlerle ameliyata gerek kalmadan düzeltilebiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 10-15 yaş grubunda, her 100 çocuktan 3’ü skolyoz (Omurga eğriliği) hastası. Tedavi edilmediği takdirde çocukların tüm hayatını ciddi bir şekilde etkileyen skolyoz erken fark edilirse ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Daha çok ağır okul çantaları taşımaya bağlanan skolyozun en önemli sebebinin genetik olduğunu vurgulayan uzmanlar, erken teşhisin önemine işaret ederek 10 yaşında çok dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

İÇ ORGANLARI ETKİLİYOR

Skolyozun daha çok kız çocuklarda görülmesine rağmen erkek çocukların da gözlem altında tutulması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Omurga Cerrahisi Prof. Dr. Çağatay Öztürk, omurga eğriliğinin sadece estetik bir problem olmadığına dikkat çekerek “Skolyoz, başlangıçta sadece kozmetik açıdan sıkıntı veriyor ancak ilerleyen dönemlerde eğrilik nedeniyle akciğer ve bağırsaklara baskı yapabiliyor. Bu nedenle erken teşhis tedbirlerinin alınması çok önemli; anne babalar çocuklarının sırtlarını mutlaka incelemeliler. Çocuğun omuz hizası birbirine eşit değilse, bel ya da kalçalarda yan bir duruş varsa ve bacaklarda gövdeye göre orantısız bir kısalık bulunuyorsa, en kısa zamanda bir uzmana başvurulması gerekir” ifadelerini kullandı.

En çok kız çocuklarında görülüyor: 30 çocuktan biri skolyoz hastası

CİLTTEKİ BELİRTİLERİ ÖNEMLİ

Cilt anormallikleri, sırttaki tüylenme artışı, renk değişimleri ve gamzelerin de skolyoz belirtisi olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk “Bu belirtilerle birlikte çocuğunuz, denge problemleri yaşıyor ya da öne eğildiğinde sırt çıkıntıları oluşuyorsa skolyoz olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

10 YAŞTA DİKKATLİ OLUN

Skolyozun erken tanı ve tedavisinde ebeveyn farkındalığının önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu “Omurgada sağa veya sola doğru 10 derecenin üzerinde radyolojik olarak saptanan eğriliğine skolyoz diyoruz. Ergenlik döneminde skolyoz riski artıyor. Çocukların hızlı büyüme dönemine girdiği 10 yaş civarında daha dikkatli olunması gerekiyor. Hormonal ve gelişimsel değişikliklerin gerçekleştiği bu dönemde skolyozun belirtileri de fark edilebilir hâle geliyor” dedi.

Dr. Terzibaşıoğlu tedavi ile ilgili de şu bilgileri verdi: "10 ile 20 derece aralığındaki eğrilikte hastaları aktif izleme ve egzersiz ile takiplerini yapıyoruz. Erken teşhis sayesinde, skolyoza özel egzersizler (3-D egzersiz) ile eğriliğin ilerlemesi durdurulabiliyor, eğrilik açısı azaltılabiliyor, fiziksel görünüm iyileştirilebiliyor ve korsenin yan etkilerinden korunma sağlanabiliyor. 20-45 derece arasındaki eğriliklerde korse ve egzersiz tedavisini uyguluyoruz. 45 derece ve üzerindeki eğrilikte ise cerrahi müdahale gerekiyor."

SKOLYOZA ERKEN TEŞHİS PROJESİ: ANNE SIRTIMA BAKAR MISIN?

Her 30 çocuktan 1’inde görülen skolyozu erken tanı ile kontrol altına almak mümkün. Liv Hospital “Anne Sırtıma Bir Bakar mısın?” sosyal sorumluluk projesi ile skolyozda erken tanının önemine dikkat çekmek amaçlıyor. Liv Hospital Omurga Cerrahisi Prof. Dr. Çağatay Öztürk ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu’nun başlattığı proje kapsamında 10-15 yaş arası çocuklar skolyozla ilgili sağlık kontrolünden geçirilecek. Çocuklar uzman doktor tarafından muayene edilecek ve omurga grafisi çekilecek. Ayrıca uzman hekimler anne babaları erken teşhis için bilgilendirerek rehberlik yapacak.

En çok kız çocuklarında görülüyor: 30 çocuktan biri skolyoz hastası

KARATECİ MELİKE’NİN AZMİ HAYRAN BIRAKTI!
HASTALIK ŞAMPİYONLUĞA ENGEL DEĞİL

Karatede şampiyonlukları bulunan Melike İrem Gökçe, 15 yaşında skolyoz hastası. Ancak hastalığı ve spor tutkusu en büyük aşkı olan karateyi yapmasını engellememiş. Bütün zorluklara göğüs gererek karateyi sürdüren Melike, ulusal ve uluslararası yarışmalarda şampiyonluklar almış; 40 madalya 3 kupa kazanmış.

Hastalığı ilk olarak 9,5 yaşında her zaman gittiği çocuk hekiminin omurgasındaki eğriliği fark etmesi sonucu teşhis edilmiş. 10 dereceden sonrası hastalık kabul edilirken Melike’nin omurgasındaki, eğrilik 36 derece olarak ölçülmüş. Korse ile tedaviye başlanmış. Yanlış korse seçimi yüzünden omurgasındaki eğrilik 47 dereceye yükselmiş. Doktorlar ameliyattan başka şansı olmadığını ve karateyi bırakması gerektiğini söylemiş. Melike karateyi bırakmayı kabul etmemiş. 3 boyutlu egzersiz yöntemi olan Schroth tedavisine başlayan Melike’nin omurgasındaki eğrilik 6 ayda 37 dereceye gerilemiş. Günde 2 saat antreman yapmaya devam eden Melike “Hastalığım spor yapmama engel olamaz. Karate hep hayatımda olacak ve ben inşallah dünya çapındaki yarışmalarda da derece alacağım” dedi. ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...