Aidatlara düzenleme geliyor! Site yönetimlerinde rant son buluyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aidatlara düzenleme geliyor! Site yönetimlerinde rant son buluyor

Ekonomi Haberleri

Rant kapısına dönüşen site yönetimlerine bakanlık el koydu. Hazırlanan proje kapsamında, bütün site yönetimleri profesyonel şirketler tarafından yönetilecek. Apartman yöneticileri sınavlara tabi tutulacak. Aidatlara enflasyon dışında zam yapılamayacak. İki yıldan fazla yöneticilik yapılamayacak. Mevcut yönetimlere sertifika zorunluluğu getirilecek.

Son yıllarda kira fiyatlarını yakalayan site aidatları, kat maliklerini çileden çıkardı. İllegal yönetimlerin rant kapısına dönüştürdüğü site yöneticiliği, âdeta bir ticarethaneye döndü. İklim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşanan şikâyetler üzerinde harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yeni bir yasal düzenleme için teknik birim kurulduğu duyuruldu.

"ORTADA CİDDİ BİR DENETİMSİZLİK VAR"

Yeni yapılanmanın nasıl işleyeceği hakkında gazetemize bilgi veren Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı “Site yönetimlerinde ciddi bir denetimsizlik var, birçoğu illegal yapıların elinde, 15 yıl yöneticilik yapan kişiler var. Çünkü işin ucunda büyük rantlar dönüyor. 5 bin konutluk bir sitede toplanan aidat ve masrafları düşünün, büyük paralar çıkıyor. Aidatları her site kendi kafasına göre belirliyor. Ortada ciddi bir denetimsizlik var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuya el attı. Artık site yönetimleri profesyonel şirketler tarafından yönetilecek” dedi.

İKİ YIL YÖNETİM ŞARTI GELİYOR

Küçük apartmanlarda bile yöneticilik yapanların sınava tabi olacağını söyleyen Sandalcı “Bağımsız denetim kurumları 3 ayda bir bu sitelerin gelir giderlerini ve şikâyetlerini dinleyecek. Bir yönetici 2 yıldan fazla başkanlık yapamayacak. Şikayetlerin artması durumunda yönetim fesih edilebilecek. Aidat zamları belli kriterlere göre düzenlenecek. Burada enflasyon esas alınacak. Yılda 2 defadan fazla zam yapılamayacak. Sertifikası olmayan kimse yöneticilik yapamayacak. Ve bugün mevcut yönetimlerin hepsi bu sertifikaları almak zorunda. Eğitime ve sınava girmeyen yöneticiler yönetimden fesih edilecek” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET BAHANESİYLE YÜZDE 200 ZAM YAPTILAR

Site aidatları kiralar ile yarışıyor. Güvenlik, apartman görevlisi, bahçıvan gibi hizmetleri bulunan sitelerde aidatlara yüzde 200’lere varan oranlarda zamlar yapılırken bazı sitelerde ücretler 5.000 TL’yi geçti. Vatandaşlar adeta kendi evinde kiracı konumuna düşürken, bazı sitelerde protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

Aidatların sunulan hizmetlere göre değiştiğini belirten gayrimenkul danışmanı Gülcan Altınay “Daire sayısının dışında havuz, spor salonu, ısınma, güvenlik, bahçıvan gibi hizmetler sebebiyle aidat ücretler her binada farklı. Hatta bazı siteler tamamen aynı hizmeti vermesine rağmen ücretleri değişebiliyor. Bu noktada en önemli gideri çalışanların maaşları oluşturuyor. Asgari ücrete yüzde 55 zam gelmesiyle bu gider arttı. Ortak alanlardaki elektrik, su, doğalgaz giderleri de maliyet artışlarını etkiledi” dedi.

Aidatların kira bedeline yaklaştığını kaydeden Altınay “Giderlere gelen zamlar sebebiyle aidatlara birçok sitede en az yüzde 50 oranında zam yapıldı. Bazı sitelerde yapılan zam oranları yüzde 200’lere çıktı. İstanbul’da aylık 5.000 TL istenilen lüks siteler var. Kira tutarına yaklaşan aidatlar site sakinlerini zorlamaya başladı. Hatta bazı sitelerde toplanan sakinler, eylemler yapmaya başladı” diye konuştu. KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...