Dördüncü aşı kimlere yapılmalı?

Dördüncü aşı kimlere yapılmalı?

SAĞLIK Haberleri

Covid-19 pandemisi tam bitti derken vakaların yeniden tırmanışa geçmesiyle gözler aşıya çevrildi. Hatırlatma aşılarının önemini vurgulayan uzmanlar "dördüncü aşı kimlere yapılmalı?" sorusunun cevabını verdi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Ülkemizde Covid-19 vaka sayısının bir haftada ikiye katlandığını söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Dane Ediger “Bu artış, yeni dalganın büyüklüğünü gösteriyor. Belli tedbirler alınmazsa bir taraftan yayılma oranı artarken diğer taraftan sağlık sistemine binen yük de eş zamanlı olarak artmış olacak. Mayıs ayıyla birlikte başlayan gevşeme politikalarının tekrar kapanmalarla son bulmaması için kişisel tedbirlerimizi alarak bulaşmanın önüne geçmeliyiz” dedi. Eksik aşıların tamamlanması gerektiğine de işaret eden Doç. Dr. Ediger “4. dozu belli bir yaşın üzerine öneriyoruz ama toplumun geneli için “illa 4 doz uygulanmalı” diye bir veri yok. 50-60 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık yetmezliği bulunanlar, son bir yılda kemoterapi alıp son 6 ayda ışın tedavisi alanlar ve organ nakli yaptıranların aşılarını tamamlaması gerekir. Diğer yandan yapılan araştırmalar 4. doz aşıların ölüm riskini en az yüzde 54 oranında azalttığını ortaya koyduğu için aşılanmanın önemli olduğunu belirtmek gerek” diye anlattı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...