Bulaştığında 'ZOMBİ'ye çeviren virüs! Zombi Geyik virüsü nedir? İnsanlara bulaşır mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bulaştığında 'ZOMBİ'ye çeviren virüs! Zombi Geyik virüsü nedir? İnsanlara bulaşır mı?

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İlk kez 1981'de keşfedilen virüs bulaştığında zombiye çevirdiği tespit edildi! Virüs geyiklerden bulaşıyor. Uzmanlar virüs hakkında net uyarı yaptı. Peki, bulaştığında ZOMBİ'ye çeviren, Zombi Geyik virüsü nedir? İnsanlara bulaşır mı?

ABD uzantılı Chronic Wasting Disease (CWD) şirket zombi geyik virüsü hakkında bir araştırma yaptı. Geçtiğimiz senelerde hayvalarda görülen zombi geyik virüsünün adeta ölüme yol açtığını hatırlattı. Virüsün ilk çıktığı yıllarda yani 1981'lerde bulaştığı hayvanı sersemletip sinir sistemini bozduğunu hatırlattı. Ardından hayvanlaırn ölümüne yol açtığını belirten araştırma ekibi korkunç tabloyu gözler önüne serdi. 

ZOMBİ GEYİK VİRÜSÜ NEDİR?

Bulaştığı hayvanın sinir sistemini bozup beyin dalgalarıyla oynayan virüs oluşturduğu etki nedeniyle zombi adını aldı. Geyiklerin salyalarında bulunana bu virüs otlara bulaşır. Otlarla beslenen hayvanlara da bu yolla geçer. Virüs hayvanlarda mutasyona uğradığından şiddeti oldukça kötüdür. Bu hayvanlar geyiklerin otlandığı yerlerde otlanan at, sığır ya da koyunlar olabileceğini vurgulayan araştırma ekibi 2050 yılında virüsün insanlara bulaşma oranın yüzde yüz olacağının altını çizdi. Hayvanlarda buluanan ancak etkileri yüksek olmayan bu virüsler diğer hayvanlara ya da aracılıkla insanlara bulaşınca ölümcül olan mutasyonlara çevirir.

Bulaştığında 'ZOMBİ'ye çeviren virüs! Zombi Geyik virüsü nedir? İnsanlara bulaşır mı?

Deli dana hastalıklarından örnek veren uzmanlar 2000'li yıllarda çok sayıda hayvanın telef olmasını hatırlattı. Uzmanlar hemen önlem alınmadığında şimdilik yavaş daha sonra hızlı yayılan bir felaket olacağını belirtti. Virüs bulaştıktan sonra;

Sinir sistemini bozar

Beyin dalgalarına hasar verir

Gözlerde bulanıklaşma

Baş dönmesi

Mide ağrısı 

Bağırsak bozulması 

Kusma ve vücutta yaralara neden olur. Henüz insanlarda tespit edilmedi. Ancak deli dana virüsü sıpır etlerinden insanlara bulaşmıştı. Uzmanlar bu yüzden uyarılarını yenileyerek önlem alınması gerektiklerini söylediler. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...