Bilim insanları 6 saatten az uyumanın aşı antikorlarını düşürdüğünü buldu

Editör:
- Güncelleme:
Bilim insanları 6 saatten az uyumanın aşı antikorlarını düşürdüğünü buldu
SAĞLIK Haberleri

Bilim insanları, yeterince uyumanın hem sizin hem de bağışıklık sisteminiz için oldukça önemli olduğunu ortaya koydu. Yeni bir çalışmaya göre, COVID-19 aşısı olduktan sonra daha az uyuyan kişilerin antikor seviyeleri daha düşük çıktı.

Chicago Üniversitesi başta olmak üzere, ABD ve Avrupa'daki çeşitli kurumlarda çalışan araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir bilimsel çalışma, uyku ile aşıların ürettiği antikor seviyesi arasındaki bağlantıya odaklandı. 2002 yılında yapılan benzer bir çalışmada bilim insanları, kasıtlı olarak uykudan mahrum bırakılan genç ve sağlıklı erkeklerin grip aşısına karşı daha düşük bir bağışıklık tepkisine sahip olduklarını ortaya koymuştu.

COVID-19 pandemisinin ilk yılında araştırmacılar konuyla yeniden ilgilenmeye başladı ve diğer bilim insanlarına ulaştılar. Önceki yedi çalışmanın verilerini inceleyen araştırma ekibi bazı dikkate değer bulgular elde etti. Ekip, aşı olduktan hemen önceki ve sonraki günlerde gecede altı saat veya daha az uyuyan kişilerin daha az antikor ürettiğini buldu.

Ayrıca, yetersiz uykunun immünolojik etkisinin, yaşlı yetişkinlerle karşılaştırıldığında 18 ila 60 yaş arası yetişkinler için daha fazla olduğu da ortaya çıktı.

AZ UYUMAK BAĞIŞIKLIK TEPKİSİNİ AZALTIYOR

Çalışmanın sonuçları Current Biology dergisinde yayımlandı. Bulgularda bazı noktalar özellikte dikkat çekti. Örneğin, uyku ve aşı tepkisi arasındaki bağlantı kadınlarda değil, yalnızca erkeklerde istatistiksel olarak orantılıydı. Araştırma aynı zamanda grip ve hepatit A ve B virüslerine karşı aşılamadan sonraki bağışıklık tepkilerini de izledi.

Araştırmacılar, bulgularındaki cinsiyet farkına rağmen, uyku yoksunluğunun kadınların aşıya verdiği tepkiyi hala etkileyebileceğine inanıyor. Çünkü bilim insanları, daha eski çalışmalarda sonuçları etkileyebilecek diğer faktörlerin (yani adet döngüsü, doğum kontrolü veya menopozun) neden olduğu hormon seviyelerindeki dalgalanmayı hesaba katmadıkları için uyku ile antikor üretimi arasında bağlantı bulunamadığını düşünüyor. Bu nedenle, bilim insanları daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini söylüyor.

Çalışmanın lideri Karine Spiegel, “Özellikle kadınlarda cinsiyet hormonu ortamını kontrol eden çok daha büyük çalışmalara ihtiyacımız var. Ayrıca, kaç günlük kısa uyku süresinin antikor tepkisini etkilediğini ve bunun aşıdan hemen önce mi yoksa aşı sırasında ve sonrasında mı olduğunu daha iyi tanımlamaya ihtiyacımız var. Davranışsal, demografik ve hormonal özellikleri dikkate alan büyük ölçekli çalışmalar, aşı etkinliği üzerinde ölçülebilir etkilere dönüşecek yeni bilgiler sağlamalıdır." şeklinde değerlendirme yaptı.

İYİ UYKU SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI DA BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

İyi ve yeterli uykunun soğuk algınlığı virüslerine yakalanmaya karşı da korumamızı artırdığı daha önceki çalışmalarda bulunmuştu. İyi bir gece uykusu almak, sağlıklı kalmak için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biridir. Öte yandan, insanların aşıya verdiği bağışıklık tepkisinin yaş, biyolojik cinsiyet ve genel sağlık gibi faktörler nedeniyle değişiklik gösterdiği bilinmektedir.

(Gizmodo)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...