İngiliz mühendisler afet bölgesindeki ilk bulguları açıkladı: Deprem neden bu kadar yıkıcı oldu?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngiliz mühendisler afet bölgesindeki ilk bulguları açıkladı: Deprem neden bu kadar yıkıcı oldu?

DÜNYA Haberleri

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan ve 50 bine yakın can kaybına neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, dünyanın da gündeminde. Onlarca ülke felaket döneminde Türkiye'nin yanında yer aldığını bildirirken, medya devi BBC, Türkiye'ye gelen İngiliz ekibin depremin yıkıma dair ulaştıkları ilk sonucu yazdı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, ülkenin güneyinde adeta felaketi yaşattı. Saat 04.17'de meydana gelen ilk deprem vatandaşları uykuda yakalarken, ikinci deprem ise gündüz saatlerinde meydana geldi. İlk depremde ağır hasan binalar ikinci depremde yerle bir olurken, can kaybı ise 50 bine yaklaştı.

Dünya tarihinin en büyük depremlerinden birisini olan ve 'asrın felaketi' olarak adlandırılan deprem, Türkiye kadar dünyayı da seferber etti. İlk yardım elini uzatan ülke Azerbaycan olurken, Güney Kore'den Ukrayna'ya, İsrail'den Hindistan'a kadar dünyanın pek çok yerinden ekipler afet bölgesine gelerek kurtarma çalışmalarına katıldı. Dünya gözünü Kahramanmaraş'a çevirmişken, pek çok gazete ve televizyon da olay yerinden canlı yayınlar yaparak son durumu aktardı.

Bölgedeki gelişmeleri anbean aktaran BBC, depremin yıkıcı etkisini mercek altına almak üzere harekete geçen İngiliz ekibin Türkiye'ye ulaştığını ve Türk meslektaşları ile birlikte çalıştığını belirterek elde edilen ilk bulguları paylaştı.

"BİNALARIN DAYANMA GÜCÜNÜ AŞTI"

"Neden bu kadar çok binanın yıkıldığına dair detaylı değerlendirmeler yapıyorlar" diyen BBC, haberinde "Çalışma, betona karıştırılan ve mukavemetini zayıflatan büyük çakıl taşları da dahil olmak üzere kötü inşaat örneklerini ortaya çıkardı" ifadelerine yer verdi. Depremin büyüklüğüne dikkat çekilen haberde, "Bazı bölgelerde yer hareketi o kadar büyüktü ki binaların dayanma gücünü aştı" denildi.

Cambridge Üniversitesi Profesörü Emily So, araştırmanın amacını tek bir cümle ile özetledi: "Tek bir binanın anlık görüntüsüne bakmak yerine tam resmi elde etmek istiyoruz."

İngiliz mühendisler afet bölgesindeki ilk bulguları açıkladı: Deprem neden bu kadar yıkıcı oldu?

DİKKAT ÇEKEN '6 SANTİMETRE' DETAYI

"Ekiple birlikte çalışan Türkiye'den inşaat mühendisleri şimdiden bazı sorunlar buldu" diyen BBC, Adıyaman'da çöken bir binadan alınan beton numunelerinde 6 santimetre uzunluğunda taşlar olduğunun belirlendiğini yazdı.

Yıkılmayan binaları da incelediklerinin altını çizen So, bu sayede daha genel bir bakış açısına sahip olabileceklerini belirtti.

"ÇOK YÜKSEK DİKEY İVMELER KAYDEDİLDİ"

Araştırmanın eş lideri Londra'daki UCL'den Dr. Yasemin Didem Aktaş, depremin son derece güçlü olduğunu söyledi. "Artçı sarsıntılar bile, makul büyüklükte bir deprem kadar büyüktü" diyen Aktaş sözlerine şöyle devam etti:

"Bir depremde yer yatay ve dikey olarak sallanır. Çoğu zaman dikey bileşen yatay harekete göre çok daha düşük ve önemsizdir. Ancak bu olayda çok yüksek dikey ivmeler de kaydedilmiştir."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...