Ağrıya lazer atışı: Her 5 kişiden 1'i kronik ağrı çekiyor

- Güncelleme:
Ağrıya lazer atışı: Her 5 kişiden 1'i kronik ağrı çekiyor

Sağlık Haberleri

Her beş kişiden birinin kronik ağrılardan şikâyet ettiği toplumumuzda lazer teknolojisinin kullanıldığı fizik tedavi uygulamaları ağrılardan ameliyatsız şekilde kurtulmayı sağlıyor. Türkiye Hastanesi FTR Uzmanı Doç. Dr. Ayla Akbal anlattı...

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kronik ya da akut ağrıları kaynağına inerek tedavi etmek için çok fazla ameliyatsız yöntem olduğunu söyleyen Türkiye Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ayla Akbal “Toplumumuzda çok yaygın olan, her gün karşılaştığımız bel, boyun, diz ve kas ağrısı şikayetlerinin hepsi farklı sebeplerden kaynaklanıyor. Bu sebeple tedavileri de farklı oluyor. Ancak teknolojiye paralel olarak son yıllarda gelişen fizik tedavi yöntemleri ağrı çekenlere güvenilir ve uzun soluklu tedavi alternatifleri sunuyor” dedi.

Toplumda en sık görülen ağrıların başında bel ağrıları geliyor.  Çevremizde sık sık “Sabah yataktan kalkamıyorum, sağa sola dönerken belim kopuyor”, “Biraz ayakta kalınca kalçama ağrı giriyor, bacağım uyuşuyor”, “Oturup kalıyorum, kalkarken belimden zorlanıyorum” şeklindeki şikâyetleri duyuyoruz. Bel ağrılarına yol açan durumların sadece fıtıktan kaynaklanmadığını, fıtık kaynaklı ağrıların ise yüzde 95’inin ameliyat gerektirmeyen fıtıklar olduğunu ifade etti.

Ağrıya lazer atışı: Her 5 kişiden 1'i kronik ağrı çekiyor
Türkiye Hastanesi Fizik Tedavi ekibi

AĞRI HAFIZASI SİLİNİYOR

Ayırıcı tanıdan sonra fizik tedavi gerektiren ağrıların tedavisinde lazer ve şok dalga tedavilerinin başarıyla kullanıldığını anlatan Doç. Dr. Akbal “Ağrı tedavisinde, dünya modern tıp merkezlerinde ve hastanelerde giderek popüler hâle gelen yöntemlerden biri de HIL terapidir. Yüksek yoğunluklu lazer uygulaması olarak açıklayabileceğimiz bu yöntem uygulanan vücut bölgesindeki dokuların derin bölgelerine ulaşarak, ilgili bölgedeki kan dolaşımını artırır, ödemi azaltır ve doku iyileşmesini arttırır. Uygulama sırasında derinin yaklaşık 4-6 cm derinliğine inilerek etki eder, acı ve ağrı hissedilmez. Problemli bölgenin iyileşmesini sağlayan hücreleri aktif hâle getirerek hasar görmüş, yıpranmış ya da travmaya uğramış dokuyu tamir ederek iyileşmeyi hızlandırır. Ve ağrı hissi bastırılır. Kireçlenme, yumuşak doku romatizmaları, karpal tünel sendromu, omuz, dirsek, kalça, diz ve ayak bileği ağrıları, spor yaralanmaları, bel, sırt ve boyun fıtıklarının tedavisinde etkilidir. Ayrıca kırıklarda kemik oluşumu ve iyileşmesini hızlandırır” diye açıkladı. 

Ağrıya lazer atışı: Her 5 kişiden 1'i kronik ağrı çekiyor

ŞOK DALGALARLA İYİLEŞME

Ameliyatsız tedavilerden birinin de ESWT (şok dalga tedavisi) olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akbal “Şok dalga tedavisi, vücudun dışında oluşturulan yüksek frekanslı ve basınçlı ses dalgalarının, çelik başlı bir aplikatör vasıtasıyla hastalıklı bölgeye uygulanması esasına dayalı bir tedavi yöntemidir. ESWT, kas iskelet sisteminin problemlerinde ağrılı bölgeye gönderdiği yüksek enerjili akustik dalgalarla etki eder. Derin dokularda kollajen üretimini uyarır, ağrı oluşturan metabolitlerin uzaklaştırılmasını hızlandırır, oksijenlenmeyi artırır. Böylelikle kemiklerin, tendonların ve diğer yumuşak dokuların gevşeme ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca mikrotravma ya da mikrokırık yaparak kemik yapımını arttırarak kemik onarımı ve kemik kaynamasını aktif hâle getirir.

EN ÇOK BEL VE BACAK AĞRISI YAŞIYORUZ

Doç. Dr. Ayla Akbal, Türkiye Hastanesinde uygulanan fizik tedavi uygulamalarından bazılarını gazetemize anlattı. Ülkemizde en sık görülen ağrıların başında yüzde 26 ile baş ağrılarının geldiğini söyleyen Doç. Dr. Akbal “Bunu yüzde 13,2 bel, yüzde 11,2 de bacak bölgesindeki ağrılar izliyor. Ülkemizde ağrı çekenlerin yüzde 7’si ağrı ile baş etmek için hiçbir yöntem kullanmıyor. Yüzde 23’ü ise sadece ağrı kesici ilaçlar kullanıyor. 

Ağrıya lazer atışı: Her 5 kişiden 1'i kronik ağrı çekiyor

KURU İĞNE TEDAVİSİ

Türkiye Hastanesinde uygulanan metotlardan  biri de “kuru iğne tedavisi”. Kuru iğne tedavisi vücudun doğal iyileşme potansiyelini harekete geçiren bir yöntem. Tedavide çeşitli büyüklüklerde ince enjeksiyon iğneleri, çoğunlukla da akupunktur iğneleri kullanılır. Bu iğneler herhangi bir ilaç veya solüsyon içermez. Kuru iğne tedavisi ile halk arasında kulunç adı verilen, kasılıp kısalmış kas liflerinin yani tetik noktaların içine iğne batırılır. Kas spazmının çözülmesi ve tetik noktaların gevşemesi hedeflenir.

Ağrıya lazer atışı: Her 5 kişiden 1'i kronik ağrı çekiyor

BİR SEBEBİ DE YALNIZLIK...

Her insanın ağrı eşiğinin farklı olduğunu anlatan Doç. Dr. Ayla Akbal; korku, yalnızlık, uykusuzluk, üzüntü ve depresyon gibi durumların ağrı eşiğini düşürdüğünü bildirdi. Doç. Dr. Akbal, buna karşılık kaygıdan uzak bir yaşantının, her şeyin kontrol altına alınmasının verdiği güven, geleceğe karşı umutlu olmak, yeterli ve kaliteli bir uykunun ağrı eşiğini yükselttiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...