2 kardeş 4 nakil: Özkoç kardeşler sağlığına kavuştu

- Güncelleme:
2 kardeş 4 nakil: Özkoç kardeşler sağlığına kavuştu

Sağlık Haberleri

Genetik bir karaciğer hastalığı yüzünden diyalize giren 5 yaşındaki Halit Özkoç ve kardeşi 5 aylık Furkan, tıp tarihinde örneği az görülen şekilde arka arkaya yapılan 4 ameliyatla sağlıklarına kavuştu.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Tıpta ender görülen vakalardan biri Türkiye’de yaşandı. Karaciğerden kaynaklanan ve böbrek yetmezliğine sebep olan genetik oksalozis hastası iki kardeşten küçüğü 5 aylık Furkan Özkoç, hemşire olan halasından alınan karaciğer parçası ile hastalıktan kurtuldu. Hemen ardından ağabeyi 5 yaşındaki Halit Özkoç’a önce babasından karaciğer ve böbrek nakli yapıldı; nakil karaciğerin çalışmaması üzerine vakit kaybetmeden babasının kuzeninden yapılan ikinci karaciğer nakli ile şifa buldu.  

Mardin’de yaşayan Emine Özkoç (26) ve Nurettin Özkoç (35)’un ilk çocukları Halit, sağlıklı bir bebek olarak dünyaya geldi. Ancak aradan 1 ay geçince ateş, kusma ve kilo alamama şikâyeti ile hastaneye götürüldü. 10 gün boyunca yapılan bütün araştırmalar sonucunda bir şey bulunamadı. Bir süre sonra şikâyetler tekrarlayınca yapılan tetkiklerinde böbrek bozukluğunun belirtisi olan kreatinin yüksek olduğu görüldü. Detaylı araştırmaların sonucunda Halit’in böbreklerinde taş olduğu ve böbrek yetmezliğine girdiği belirlenerek 3 aylıkken diyalize girmeye başladı. Tek çaresi karaciğer ve böbrek nakliydi. Ancak anne baba akraba olduğu için taşıyıcı olma ihtimalleri sebebiyle bunun riskli olduğu söylendi. Halit kadavra listesine yazdırıldı.

HALA KARACİĞERİNİ VERDİ

Aradan 4 yıl geçti. Pandemi dolayısıyla planlı nakiller de yapılamayınca Halit’in durumu kötüye gitti. Tam bu sırada Anne Emine Özkoç hamile olduğunu öğrendi. Bu sırada Halit’in nakli için hiçbir şey yapılmadı. Furkan Bebek dünyaya geldi. Halit’in hastalığından dolayı hemen böbreklerine bakıldı. Onun da böbreğinde taş vardı. Böbrek yetmezliği gelişmeden karaciğer nakli yapılması gerekiyordu. Aile nakil için çözüm aramaya başladı ve İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan’a ulaştı. Yapılan detaylı tetkiklerde kendisi de Mardin’de hemşirelik yapan hala Hasibe Özkoç’un verici olabileceği görüldü. Furkan diyalize girmeden haladan alınan karaciğer parçası ile sağlığına kavuştu.

BABADAN KARACİĞER VE BÖBREK

Sıra 5 yıldır bu hastalıkla pençeleşen Halit’e gelmişti. Daha önce anne baba organ veremez denmesine rağmen yapılan detaylı incelemede babanın verici olabileceği görüldü. Baba Nurettin Özkoç, oğluna önce böbreğini verdi. Böbrek naklinin başarılı olduğu görülünce 2 gün sonra da karaciğerini verdi. Böylece babadan oğluna kombine nakil yapılmış oldu.

Ancak ameliyattan 9 gün sonra nakil karaciğerde damar tıkanıklığı meydana gelince ameliyatın revize edilmesi gerekti. Acil bir şekilde yeniden organ arayışına girildi ve Nurettin Özkoç’un yeğeni İzzet Özkoç verici oldu. Böylece Halit Özkoç da 2 karaciğer ve bir böbrek nakli ile diyalizden kurtuldu ve sağlığına kavuştu. 

MİNİK HALİT 5 YIL SONRA DİYALİZDEN KURTULDU

İki kardeşin genetik bir hastalık olan oksalozis olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, “Bu hastalıkta karaciğerde bir enzim yapılamadığı için oksalat denilen mineral, başta böbreklerde olmak üzere bütün vücutta birikebiliyor. Başta böbrek yetmezliği olmak üzere pek çok organı etkileyebiliyor. Tek çözümü karaciğer nakli ile bu enzimin vücuda kazandırılması. Bunun için önce hastalığın kaynağı olan karaciğer nakli gerekiyor. Özkoç kardeşlerden ağabey Halit bu hastalıkla 5 yıl geçirdiği için böbrekleri bitmişti. Onun için hem böbrek hem karaciğer olmak üzere kombine nakil yapılması gerekiyordu. Furkan’a ise ağabeyinin hastalığının bilinmesi sayesinde çok erken teşhis kondu. İlk olarak Furkan’ı ameliyat ettik. Preemptif yani öncelikli karaciğer nakli yapılarak, kaynak organ değişimi ile bu hastalıktan kurtuldu. Halit de karaciğeri değiştiği için bundan sonra diyalize gerek kalmadan hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilecek” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...